Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 28.03. 2024
Dnes má svátek Soňa
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Jak si po karanténě obnovit finanční rezervu

7. 07. 2020 | Finance
Od ukončení nouzového stavu uběhly už téměř dva měsíce. Za speciálních pravidel pomalu opět ožívají sport, kultura i společenská setkávání. Může se zdát, že se život zase vrací do normálu. Doba utahování opasků ale ještě neskončila a řada ekonomických dopadů se teprve projeví. Pokud nás koronavirová krize něco naučila, tak je to nutnost mít finanční rezervu. O tom, že už lidé vzali za útratovou brzdu, není pochyb.

1.    Udělejte si čas na revizi
V posledních měsících jsme měli dříve nevídanou možnost sledovat, kolik ušetříme, když neutrácíme v kamenných obchodech, za nejrůznější služby a dopravu. Na čem ušetřit i v době rozjezdu ekonomiky, vám nic neřekne tak dobře jako včasná domácí inventura příjmů a výdajů. Revizi podrobte všechny vaše finanční produkty, ale třeba i nejrůznější členství, která jste přestali využívat. Může se stát, že daná služba už pro vás jednoduše není zajímavá, nevyužíváte její výhody naplno anebo se podmínky od doby zřízení možná již úplně změnily. Včas splácejte také své dluhy a další závazky, abyste se vyvarovali zbytečných pokut za opožděné platby a úroky z prodlení.

peníze2.    Pokračujte u jídla
Podle statistik česká rodina zbytečně utratí až 20 tisíc korun ročně za jídlo, které končí v koši. Snažte se proto nakupovat i vařit tak, aby se všechny nakoupené ingredience bezezbytkově využily. K tomu vám dopomůže pár jednoduchých zásad, které můžete začít dodržovat téměř okamžitě. Svůj jídelníček si rozplánujte. Nakupujte potraviny, ne prefabrikáty, využívejte slevy a akce. Do obchodů nechoďte hladoví a při nákupech se držte předem připraveného nákupního seznamu. Tak ušetříte i čas. U některých potravin tvoří náklady na obal podstatnou část ceny. Při bezobalovém nákupu buďte pozorní, sledujte ceny zboží za litr/kilogram. Může totiž paradoxně vyjít i dráž. Jeden den v týdnu si také určete jako „dojídací“. Během takového dne si uděláte dokonalý přehled o tom, co je třeba znovu nakoupit a v jakém množství. Recept podle ingrediencí, které máte doma, najdete na internetu. Pokud patříte k těm, kteří se v karanténě předzásobili hromadou jídla, natáhněte si dojídací den na celý týden nebo dva.

3.    Operátora můžete okamžitě vyměnit
Sledujte a porovnávejte konkurenční nabídky, protože nyní můžete bez obav svou telekomunikační společnost vyměnit za jinou. To umožňuje novela telekomunikačního zákona platná již od 1. dubna tohoto roku. Nevyhovující či předražené služby teď můžete okamžitě a zcela zdarma vypovědět. Poskytovatelé komunikačních služeb se už nemohou jistit dvouletou smlouvou, tedy ani pokutami za předčasnou výpověď.

4.    Dále jsou tu pojistné produkty
Vaše pojistky mohou být zastaralé. Můžete tak pojistku zbytečně přeplácet nebo v horším případě při škodní události zjistit, že je nedostatečná. Aktualizovat pojistky se doporučuje u neživotního pojištění každé dva až čtyři roky. U životní pojistky se obecně doporučuje její revize s každou životní změnou, například narozením dítěte nebo koupí domu. Při změně si nezapomeňte pozorně pročíst podmínky konkrétního produktu, případně porovnat různé nabídky na internetových srovnávačích a klientských fórech.

5.    Neplýtvejte ani za energie
Možná je teď ten správný čas na změnu dodavatele energií. Zkontrolujte si vaše současné výdaje a k porovnání využijte srovnávacích portálů a recenzí na jednotlivé společnosti. Samotná změna dodavatele je pro spotřebitele pohodlná, jelikož nový dodavatel zajistí celý proces přechodu sám. Sledujte i dobu platnosti smlouvy a fixaci ceny. Ceny energií se poměrně rychle mění a obvykle se nejvíce vyplatí vybrat kratší fixaci v horizontu maximálně dvou let.

6.    Chystali jste se na zahraniční dovolenou?
Pokud jste kvůli koronavirové krizi přišli o část příjmů a museli sáhnout do úspor, je na místě je obnovit. Zahraniční i tuzemská dovolená se může pořádně prodražit, a tak je možná ten pravý čas poznat krásy vlastní země skromnějším způsobem. Zároveň tak využijete služeb lokálních podnikatelů.

7.    Ceny nájmů klesly
Přemýšlíte-li o změně bydlení již delší dobu, současná situace vám může pomoci část peněz ušetřit. Zároveň ale pamatujte na to, že i stěhování s sebou přináší nějaké náklady a ceny nájmů opět porostou. Ošetřete si proto v nájemní smlouvě, na jak dlouho vám smluvená cena zůstane a jak vám ji může majitel bytu upravovat. Pozor si také dejte na podvodné pronájmy bytů.
Po opětovném nastartování turismu by vás pro možnost vyššího výdělku mohli chtít pronajímatelé vystěhovat.

8.    Dva dny na rozmyšlenou
Anebo také takzvaný „48hodinový test“. Jednoduchý trik, kterým se přesvědčíte o nezbytnosti nákupu z internetu. Zboží, které vás v danou chvíli zaujalo, si někam zapište anebo jednoduše ponechte v košíku konkrétního e-shopu. Pokud i za dva dny usoudíte, že věc skutečně potřebujete, můžete přistoupit k nákupu. Vyhnete se tak impulzivním koupím, ke kterým v současnosti internetové obchody vybízejí nejrůznějšími speciálními nabídkami a akcemi. Nezapomeňte porovnávat ceny za zboží i dopravu.

9.    K výzvám k probuzení ekonomiky s rozvahou
Navštěvujte a podporujte své oblíbené lokální podniky, na kterých vám záleží. Na prvním místě mějte ale sebe a vždy myslete na to, zda si to můžete finančně dovolit.

10.    A obnovujte své rezervy
Lidé často považují peníze, které si posílají na spoření, za úbytek svých financí. Neuvědomují si, že tyto peníze posílají sami sobě na dobu, kdy je budou nejvíc potřebovat. A že spořit lze i nižší částky. Podle průzkumu lidé nejčastěji spoří částky do 2 000 Kč měsíčně. Dá se spořit i nárazově, ale psychologové se shodují na tom, že pro úspěch je klíčová pravidelnost. Proč si i v době klesajících úrokových sazeb založit spořicí účet? Spořicí účty na rozdíl od běžných nabízejí zpravidla vyšší zúročení. Navíc jsou zde vklady v bezpečí i před námi samotnými, jelikož jsou oddělené od peněz pro denní provoz domácnosti. Zároveň jsou ale v nutných případech kdykoliv velmi snadno k dispozici.

Zdroj: ING banka



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !