Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Jak ušetřit na hypotéce?

1. 07. 2009 | Finance
Jen málo spotřebitelů si ve skutečnosti spočítá, kolik vlastně při dlouhodobé hypotéce například celkem zaplatí. Přitom zkrácením úvěru například ze 40 na 10 let lze ušetřit za celou dobu splácení přibližně milion korun.

Při hypotéčním úvěru milion korun se splatností 40 let přeplatí klient o milion korun více než klient, jenž má hypotéku na stejnou částku, ovšem se splatností na 10 let. Není pak divu, že se někteří klienti snaží si délku splácení zkrátit.

Zkrácení délky úvěru umožňují některé banky bezplatně, především v době, kdy klientovi končí období fixace. Nejčastěji volí zkrácení doby splatnosti hypotéky rodiny, které měly v době uzavírání hypotéčního úvěru snížený příjem, například z důvodu mateřské dovolené jednoho z rodičů, a poté se jim příjmy zvýšily. Nyní, po návratu obou partnerů do zaměstnání si pak mohou dovolit splácet větší objem peněz a snaží se hypotéku splatit co nejdříve, než platit bance obrovský přeplatek.

Jak ušetřit na hypotéce?Většina bank umožňuje změnu podmínek hypotéky, včetně změny doby splatnosti, právě při konci fixace úrokové sazby. S bankou se pak lze domluvit na například jednorázovém doplacení hypotéky, či na zkrácení doby splatnosti a současně na zvýšení pravidelných měsíčních splátek. Některé banky také nabízejí speciální hypotéční produkty, které mají sice vyšší úroky, ale také nabízejí vyšší flexibilitu při splácení.

Změna úrokových sazeb je někdy možná také mimo konec fixace hypotéky, za administrativní poplatek. Tento poplatek se u různých bank liší, většinou se pohybuje mezi tisíci až pěti tisíci korun a u některých bank se také odvíjí od výše hypotéčního úvěru.

Problémem u některých klientů může být fakt, že banka po nich může chtít při žádosti o úpravu délky kontraktu nové potvrzení o finanční situaci. Zkrácení doby splácení hypotéky je totiž spojeno s někdy i výrazným navýšením měsíčních splátek a banka si v takovém případě musí být jista že na to klient má, jinak zkrácení délky hypotéky nepovolí. Banka chce v takovém případě většinou nejen nové potvrzení příjmů od zaměstnavatele, ale často i od partnera, který může být pozván jako spoludlužník. Výjimka je pouze v případě, kdy má klient hypotéku u stejného ústavu jako svůj běžný účet, v takovém případě může zjistit banka finanční situaci klienta z pohybů na účtu.

Jelikož ale banky v současné době stávajícím klientům nabízejí podstatně vyšší úrokovou sazbu než v době uzavírání úvěru, mnohem častějším případem je, že si klient v době konce fixace dobu splácení prodlužují a splátky snižují, aby ulehčili rodinným rozpočtům. Podle odhadů pouze asi 5 procent klientů volí zkrácení splatnosti hypotéky, zbytek preferuje naopak prodloužení.

Zdroj: SOS

Lydias
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
On i ten poradce je někým placený a má z něčeho provize. Takže ti nacpe to, co je výhodné pro něj, hlavněSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles