Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 25.04. 2024
Dnes má svátek Marek
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Je váš důchod v bezpečí?

30. 03. 2009 | Finance

Země EU v důsledku finanční krize přehodnocují své penzijní systémy. Finanční krize může donutit země EU k úpravě důchodových systémů. Většina Evropanů, kteří odcházejí do penze dnes, se však nemusí o svůj důchod příliš obávat.

Proti výkyvům hospodářství není imunní žádný penzijní systém, i když podle nedávno vydané studie EU je evropský důchodový systém poměrně stabilní. V důsledku krize se však začala věnovat pozornost některým aspektům důchodových systémů, především penzijních fondů, u nichž jsou důsledky hospodářského propadu bezprostřednější a přímější.

Ve studii se uvádí, že dlouhodobá povaha důchodových systémů zajišťuje určitou ochranu před výkyvy na trhu. Dále se studie zabývá různými typy penzijních systémů, včetně  systému předplácení a průběžného penzijního systému. Za poslední rok došlo u soukromých penzijních fondů k silnému propadu hodnoty jejich aktiv. Existuje však jen málo důkazů o tom, že penzijní fondy významně investovaly do těch druhů nezdravých aktiv, které podkopaly celosvětový bankovní systém. Do jaké míry jsou lidé se soukromým penzijním pojištěním důchodového systému ovlivněni nízkou návratností investic, záleží na druhu daného obecně řečeno, lidem se zaměstnaneckým penzijním pojištěním, u něhož jsou definovány dávky, bude vyplácen takový důchod, s kterým počítají, jelikož investiční riziko je tímto systémem pokryto a výplata penze je zpravidla zajištěna. Ale to se může změnit, pokud dojde k úpravě fondu z důvodu pokrytí ztráty. Podle studie nelze vyloučit ani závažnější dopady. Uvádí se v ní sice, že Evropská unie i členské státy disponují právními předpisy na ochranu pracovníků v případě platební neschopnosti podniků, které sponzorují dávkově definované systémy.

Na druhé straně systémy penzijního pojištění s definovanou výší příspěvků převádějí riziko zcela na jednotlivce. Je tomu tak proto, že vyplácený důchod závisí přímo na návratnosti investic ve fondu. Lidé, kteří před sebou mají ještě mnoho let pracovního života, možná budou mít čas na to, aby se investice vrátily. I ti, kteří do důchodu nemají tak daleko, mohou krizi přestát – pokud zvolí strategii založenou na životním cyklu. Ta se snaží rizika snižovat s blížícím se odchodem plátce do důchodu. Avšak starší lidé bez této strategie, kteří počítali s tím, že příspěvkově definovaný systém bude fungovat, budou muset vystačit s menším důchodem – anebo budou muset déle pracovat, aby danou ztrátu vykompenzovali.

Takové případy však nejsou běžné. Většina Evropanů, kteří dnes odcházejí do důchodu, se stále do velké míry spoléhá na veřejné penzijní systémy, do kterých se přispívá průběžně během života. Proto na ně doposud finanční krize příliš nedolehla. Pokud však bude hospodářský propad pokračovat a nezaměstnanost bude stoupat, vlády by měly své systémy penzijního pojištění přezkoumat, aby zajistily jejich dlouhodobou funkčnost.

Zdroj: SOS.info

Lydias
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Založila jsem si investiční účet,protože za pár let budem muset všichni dávat peníze statu,důchodová reforma bude povinna. takhle uz budu mit naspořenoSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
obávám se,že důchodu se nedočkámSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles