Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 29.03. 2024
Dnes má svátek Taťána
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Ještě bezpečnější platby na internetu

13. 12. 2011 | Finance
V současné době probíhá čím dál tím více plateb tzv. bezhotovostně. To v praxi znamená, že sice zaplatíte, ale peníze se jen přelijí z jednoho účtu na druhý, aniž byste je měli v ruce. Tento systém má mnoho výhod. Je rychlý, pohodlný, levný a s dodržením několika zásad i bezpečný.

Zatímco s placením kartou v obchodech už dávno problémy nemáme, placení přímo v internetových obchodech nám moc nejde. Téměř polovina z nás totiž stále používá drahou a zdlouhavou dobírku. Přitom ve světě téměř 80% zákazníků využívá levných a rychlých plateb kartou přes internet. V mnoha e-shopech, především zahraničních, to ani jinak nejde.

Proč stále používáme karty při placení v internetových obchodech tak málo, není moc těžké uhádnout. Hlavní příčinou jsou psychologické zábrany, někteří uživatelé se totiž internetového nákupu internetový nákupbojí a online platba jim přijde nebezpečná. Odbourávání těchto předsudků zvláště u starší generace, která celkově nemá k internetu moc vřelý vztah, bývá zdlouhavé a složité.

Na druhou stranu nákupy přes internet zažívají velký boom, jsou levnější než v kamenném obchodě, rychlé a snadné. Pokud se tedy rozhodnete pro nákup na internetu, nemusíte se ničeho bát, stačí dodržovat několik jednoduchých bezpečnostních zásad, které vám s rostoucím počtem online plateb přijdou automatické.

Před každým nákupem na internetu byste si měli pečlivě prověřit obchodníka, u kterého nakupujete. Zjistěte si například, jak jsou s jeho službami spokojeni ostatní uživatelé internetu. Vždy je jistější nakupovat u prověřených prodejců, jejich seznam najdete například na nejrůznějších srovnávacích webech. Také je třeba si zkontrolovat webové stránky prodejce, zda působí důvěryhodně: reklamační řád, podmínky zaslání, jestli je v objednávce adresa, jména odpovědných osob, atd.

Jelikož se počet nákupů online rychle zvyšuje, banky i karetní společnosti se snaží tyto platby čím dál více zabezpečit. V posledních několika letech již většina obchodníků využívá tzv. 3D secure, což v praxi znamená, že zákazník již nezadává citlivé údaje ze své karty obchodníkovi, ale komunikuje přímo s bankou, která jeho kartu ověří a platbu okamžitě vyřídí.

Banky navíc poskytují pro platby kartou i další způsoby tak, aby platby byly mnohem bezpečnější. Platbu kartou na internetu lze nyní potvrdit ověřovací SMS zprávou. Ta přijde na Váš mobil s heslem, které potřebujete k dokončení platby. I kdyby si tedy kdokoli zkopíroval údaje z platební karty, bez ověřovací SMS zprávy nemůže v zabezpečeném e-shopu zaplatit. Stejným způsobem je karta proti zneužití na internetu chráněna také v případě její ztráty či odcizení.

kreditní kartaDalší možností, jak platit na internetu, je tzv. elektronická peněženka, kterou si jednoduše nabijete a pak platíte za vybrané zboží. Platba je zdarma, bez ohledu na typ běžného účtu či počet plateb v měsíci. Systém se jmenuje Paysec a kromě placení na internetu se dá například využít, když se skládáte na dárek kamarádovi, nebo chcete, aby fanoušci vašich webovek přispívali na jejich provoz.

Pro platbu na zahraničních serverech lze využít systém s názvem PayPal. Funguje obdobně jako PaySec, ale zaplatíte s ním v cizích obchodech, nebo mezinárodních aukcích. Buď si svůj účet předem nabijete na nějakou částku, nebo do systému zadáte údaje své karty a pak platíte neomezeně.

Veškeré údaje k vaší kartě systém zašifruje a uloží na vašem účtu, takže je nebudete muset opakovaně zadávat při platbě na různých internetových stránkách. Jeho hlavní výhodou je, že pokud vám zakoupené zboží nedorazí, můžete nákup reklamovat a získat peníze zpět. Stránka je sice v angličtině, ale shrnutí nabízí i česky. Založení účtu je rychlé a jednoduché, takže pokud máte základní znalosti angličtiny, hravě jej zvládnete.

Další možností platby při internetových nákupech je využití internetového bankovnictví. Je to pohodlné a bezpečné. Nevýhodou je, že oproti platbě kartou celý proces trvá déle, takže pokud chcete zboží opravdu rychle, karta vítězí. Navíc zahraniční obchody tuto možnost neposkytují.

V případě internetového bankovnictví je z hlediska bezpečnosti nejdůležitější zadávat platby pouze ze zabezpečeného počítače s kvalitním antivirem, nepoužívat jednoduchá hesla a také mít nastavené limity pro platby.

A rada na závěr? Pokud chcete mít opravdu jistotu, že jsou vaše finance v bezpečí, pravidelně si kontrolujte výpis z účtu, zda všechny částky sedí. V případě jakýchkoli nejasností kontaktujte banku. Nebojte se platit online, je to rychlé, levné a díky novinkám na trhu i bezpečné.

Zdroj: Era od Poštovní spořitelny

Vendi V.
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !