Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 29.03. 2024
Dnes má svátek Taťána
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Jste ručitelem? Zapomeňte na úvěr pro sebe!

30. 06. 2011 | Finance
Nezáviděníhodných osudů lidí, kteří se dostali do dluhů a teď je nejsou schopní splácet, je v současné době všude plno. Pláč, nářky a nejistota do budoucna. Ve většině případů se dlužníci dostali do současné situace vlastní vinou. Existují ale i takoví, kteří přišli téměř o všechno jen díky tomu, že chtěli pomoci svým přátelům či příbuzným.

„Nejčastěji bohužel řešíme nevrácené půjčky v rodině a mezi přáteli, což je poměrně logické, protože někomu cizímu své peníze jednoduše nepůjčíte,“
uvádí právní poradce Rostislav Kovář.
 
Ošidné ručení

Ručení je specifický právní vztah, který upravuje občanský i obchodní zákoník, přičemž bývá ze zákona vyžadována jeho písemná forma. Smyslem ručení je poskytnout věřiteli (nejčastěji bance) pocit jistoty, že o peníze, které půjčuje, nepřijde nadobro. Ručitel totiž na sebe bere povinnost této bance vše vrátit, pokud to za předem dojednaných podmínek neudělá dlužník. Ručitel tedy svým podpisem slibuje, že za určitých okolností zaujme dlužníkovo místo a že tento cizí dluh vyrovná ze svého majetku.

Jste ručitelem? Zapomeňte na úvěr pro sebe!„Pokud banka písemně vyzve dlužníka ke splnění dluhu (řídí-li se vztah obchodním zákoníkem, pak není písemná výzva nutná), a ten bance nezaplatí, přesouvá se povinnost splácet na ručitele!“ upozorňuje na rizika ručení Kovář.

Ručitele nevysvobodí ani smrt dlužníka

Jestliže dojde k smrti dlužníka, přechází dluh na jeho dědice. Ti však odpovídají za dluh zemřelého pouze do výše nabytého dědictví. Jinak zůstává povinností ručitele uhradit celý dluh nebožtíka. V této věci dříve nepanovala úplná shoda, Nejvyšší soud však debaty ukončil a vyslovil tento názor, který je závazný pro všechny případy.

Dostanu své peníze někdy zpět?

V první řadě je nutné uhradit bance všechny dluhy, které vám na základě ručení vznikly, teprve poté můžete jednat a chtít tyto peníze získat po dlužníkovi zpět. „Svým klientům doporučuji, aby dlužníkovi poslali výzvu k úhradě dluhu, ve které stanoví přiměřený konkrétní termín, do kdy požadují peníze vrátit. V případě, že dlužník nezaplatí, lze využít soudní cestu k tomu, aby se domohli svých práv. Následuje podání žaloby a v případě, že ani tehdy dlužník nezaplatí, nastupuje exekuce,“ uvádí celý postup Kovář.

Na vlastní úvěr raději zapomeňte!

Být ručitelem není jan tak nějaké formální podepsání několika papírů. „Pokud si totiž takový ručitel potřebuje sám pro sebe půjčit v bance nebo vzít hypotéku, tak je již posuzován jako žadatel s možnou povinností platit dluh jinde. Jeho postavení je pak zhoršeno právě o ručitelský závazek a snadno se stane, že na hypotéku nebo úvěr díky ručení jednoduše nedosáhne. A protože vyvázání z ručení je složitou a problematickou záležitostí, je nutné si velmi dobře rozmyslet předem, zda a komu ručit,“ uzavírá Kovář.

Splácím bydlení svého „kamaráda“, sám žiju v podnájmu

„Věřitelem jsem se stal velmi rychle a nečekaně, stačilo pouze podepsat ručení na kamarádovu půjčku ve výši 1,2 milionu. V tu chvíli mě vůbec nenapadlo, že jeho dluh nakonec zaplatím já. Po prvních splátkách se kamarádovi už nechtělo dál hradit bance pravidelné částky, takže je peněžní ústav začal vymáhat po mně. Finální částka se nakonec i s úroky vyšplhala do výše přes dva miliony korun. Deset let jsem neměl – na rozdíl od dotyčného kamaráda - pořádnou dovolenou, a přestože mi brzy bude 40 let, dosud bydlím v pronajatém bytě, jezdím starým autem a k tomu všemu moji přítelkyni po šesti společných letech přestalo bavit neustálé šetření a splácení cizích dluhů, takže jsem zůstal sám. Už dávno jsem přestal věřit tomu, že peníze získám zpět po dobrém. Osobní zkušenost mě přesvědčila o tom, že kde jde o peníze, obvykle už není místo pro kamarády,“ vypráví svůj příběh Jiří.


Zdroj: Poradnaveritele.cz

Alena B.
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
Já napsala, že souhlasím v tomto s Daturou, že není nutné si brát půjčku na každou blbost, kterou nemusím mít. Na druhou stranu jsou situace, kdy to jinak nejde. Je fajn, že Poradna věřitele produkuje takové články.
Obrázek uživatelky
profil
souhlasit se svými slovy je přirozené
Obrázek uživatelky
profil
Takto dopadl můj syn také ručil kamarádovi a dodnes ani po soudu, který nařídil zaplacení a exekuci peníze neviděl, protože kamarád má všude dluhů jako kvítí, takže už mu není co vzít, takže syn peníze asi nikdy už neuvidí.Je to varování pro všechny nikdy neručte ani svým nejlepším přátelům.
Obrázek uživatelky
profil
Já znám paní, která těžce onemocněla a rodina si musela vzít půjčku na léčbu a zdravotní pomůcky, úspory jim na to nestačily. Jinak souhlasím, že když to není nutné, je lepší se půjčce i ručení obloukem vyhnout. S bydlením je ale u nás problém, bratranec má také hypotéku na domek, jinak by na něj šetřil tak do šedesáti a bydleli by s rodiči v dvoupokojovém bytě v paneláku.
Obrázek uživatelky
profil
Datura musím s Tebou nesouhlasit. Kdybych měla přemýšlet tak, že žít na dluh je ostuda tak dodnes bydlím u rodičů v pokoji, protože tak jako tisíce lidí mám hypotéku, bez ní bych na dům prostě neušetřila. Je pravda, že většina lidí, kteří mají exekuce si za to můžou sami, ale rozhodně to není nic k smíchu, protože znám několik případů, kdy se lidi dostali do problému úplnou náhodou a když se na tento omyl přišlo exekuce byla stažena, ale náklady na ní musel dotyčný zaplatit atd..Exekuce je velký byznys a exekutoři jen vydělávají na lidech, kteří na tom už tak nejsou nejlíp. Souhlasím s exekucemi, když někdo neplatí tak co s takovým člověkem, ale ty všechny úroky, poplatky..to je nehoráznost a stát by s tím měl něco udělat, ČR je tam kde je, hlavně, že exekutoři se mají víc než fajn. Rozhodně to dle mého názoru není nic k smíchu, protože člověk si může říkat jak se zajištěnej, jak mu nic takového nehrozí atd.. ale nikdo nikdy neví co se právě jemu stane a do jaké situace se dostane.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles