Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Kam se starým rotopedem?

27. 07. 2009 | Finance
Koupit si nový rotoped není problém, ale co udělat se starým, jak a kam ho odvézt už není tak lehké. Moje představy, jak rychle vyměním starý rotoped za nový, byly hodně daleko od reality. Prožila jsem horké chvilky, co udělám. Rozebrat ho neumím a čekat, až se mi podaří ho někam odklidit, jsem nemohla, protože nový měl přijet a starý nebylo kam dát a oba se do bytu nevešly.

Zašla jsem do prodejny, kde jsem koupila už předchozí domácí trenažér a s asistentem prodeje jsem vybírala nový, vhodný do mého bytu. Při dovozu jsem žádala, jestli by bylo možné ten starý rovnou naložit a odvézt, s tím, že cestu ráda uhradím. Prodejce byl mojí otázkou zaskočen a nedokázal mi ani odpovědět, kam mám starý rotoped odvézt. Jenom mi řekl, že oni nejsou zařízeni na zpětný odběr.

Bohužel jsem se domnívala, že když si koupím nový, starý mi odeberou s spojí se všechno v jednu rychlou akci. Obvolala jsem své kamarádky a kamarády, kam mám rotoped vyhodit? A tady je těch několik odpovědí:

„Já bych ho dal k popelnicím, nejlépe večer, nebo ještě lépe v noci“.

„Já bych ho dal inzerátem za odvoz. Že už nefunguje, nemusíš říkat.“

„Dala bych ho ke sklepům a čekala, až se něco naskytne, třeba ho někdo ukradne.“

„Já nevím, jestli ho berou do sběrného dvora, koukám, že odvoz je složitý. Raději nic takového nebudu kupovat“.

Kam se starým rotopedem?Zeptala jsem se Jarmily Krebsové z Ministerstva životního prostředí ČR, z tiskového oddělení:

Jak se zbavit starého rotopedu, který nemohu dát ani za odvoz - je nepoužitelný a má displey. – Kde se to spotřebitel dozví?

Mechanický rotoped (bez ohledu na displej k měření některých funkcí) podle ustanovení přílohy č. 1 k vyhlášce č. 352/2005 Sb., o podrobnostech nakládání s elektrozařízeními a elektroodpady a o bližších podmínkách financování nakládání s nimi (vyhláška o nakládání s elektrozařízeními a elektroodpady) není elektrozařízením.

Mechanický rotoped není v seznamu prováděcí vyhlášky k odpadovému zákonu zařazen do skupiny výrobků, které by podléhaly tzv. "zpětnému odběru" - čili prodejce nemá povinnost zajistit převzetí starého výrobku formou kus za kus od nakupujícího.

A jak je to s počítačem?

U počítače je to naopak : ten spadá do skupiny tzv. zpětného odběru a prodejce má ze zákona povinnost zajistit kupujícímu možnost odevzdat starý vyřazený počítač v místě prodeje nebo dodání nového počítače - to znamená "výměnou" kus za kus.

Musím mít občanský průkaz při odvozu do sběrného dvora?

Zbavit se elektroodpadu nebo elektrozařízení - například počítače - smí jeho držitel jen jeho předáním zpracovateli na místo zpětného odběru či odděleného sběru. Uvedená místa sběru (sběrné dvory), nebo odběru, vám sdělí místně příslušný obecní úřad včetně dotazu, zda při odevzdání odpadu musíte mít občanský průkaz. Za podmínky a provoz sběrných dvorů odpovídají příslušné obecní úřady.  

Zbavit se odpadu, který nespadá do kategorie elektroodpadu nebo elektrozařízení,  nebo jiného druhu nebezpečného odpadu, ale jde o objemný odpad (jako např. rotoped) může občan buď odložením do velkoobjemového kontejneru, který bývá pravidelně přistavován - informace o termínech má místně příslušný obecní úřad nebo odevzdáním do sběrného dvora, podmínky provozu a nutnost mít nebo nemít OP, stanoví opět místně příslušný obecní úřad.

Tolik z informací Ministerstva životního prostředí.

Na radu kamarádů jsem neměla odvahu dát a nevím, jak by to dopadlo s rotopedem u kontejneru. Ale nedalo mi to a zeptala jsem se našeho právníka SOS Jiřího Žůrka:

Co když odložím rotoped k popelnicím?

Domnívám se, že pokud někdo dá starý rotoped vedle popelnic /kontejnerů/, tak se nedopouští protiprávního činu. Jediné čeho by se taková osoba mohla dopustit je přestupek proti veřejnému pořádku a to tím, že znečistí veřejné prostranství, neboť odloží odpadky, nebo odpady mimo vyhrazená  místa (dva různé přestupky) a to v závislosti na tom, kam by osoba rotoped odložila a zdali by se podařilo tuto osobu identifikovat. Za první přestupek lze uložit pokutu do výše 1000 Kč a za druhý lze uložit pokutu až do výše 50 000 kč.

To je právní výklad odloženého rotopedu. Ale, protože mně by tlačilo vlastní svědomí, vím, že bych tu odvahu neměla a navíc při mém štěstí…..A podvést někoho inzerátem a dát za odvoz špatný rotoped bych už vůbec neunesla.

Nakonec jsem měla veliké štěstí. Hodný pan řidič, který mi nový rotoped přivezl, vzal po domluvě ten starý a odvezl ho pryč. Kam, to nevím. V tu chvíli jsem byla ochotná zaplatit cokoliv, jen ho mít z domova. Pro spotřebitele mohu dát jedinou radu, nejprve se zbavte starého rotopedu a teprve potom shánějte nový. Škoda, že řešení nemůže být jednodušší, ale třeba se jednou najde nějaký podnikatel, který založí svoji živnost na odvozu velkých předmětů z domácnosti a přijede po domluvě a pomůže s odvozem. Určitě by bylo dost lidí, kteří by takovou službu ocenili.

Zdroj: SOS

Lydias
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
....článek, kam se starym rotopedem.
Já na něm potřebuji opravit pouze řemínek v krytce
a zapojit měřič TK..... sehnat někoho na opravu , to je opravdu velký problem.
Poradí mi snad někdo?
Obrázek uživatelky
profil
Smajlík šikovné české ručky zrecyklují všechno... Problém je, když likvidujete pozůstalost po někom, kdo byl technicky a elektronicky zdatný a Vám je to všechno k ničemu...Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Mám zkušenost, že existují lidé, který se hodí všechno. Před lety jsem vyměńovala vanu, firma zajistila, že ráno starou odvezou, dali ji před panelák. Ráno koukám, že vana nikde, tak jsem honem telefonovala, aby nikdo zbytečně nejezdil.
Obrázek uživatelky
profil
Teta odvezla kdysi dávno dva dětské kočárky i s peřinkama a panenkama ke kontejneru a doufala, že se jich někdo ujme. Chodila se pak dívat a fakt zmizely.
Obrázek uživatelky
profil
Taky mám takové zkušenosti,když dá někdo něco k popelnicím,jsou lidi,co si to jdou očíhnout a když se jim to zamlouvá,tak si to vemouSmajlík.Horší je to pak s tou pokutou
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles