Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Kontokorent, kreditka, nákup na splátky... aneb vyznáte se v úvěrech?

4. 07. 2020 | Finance
-Komerční sdělení-

Půjčit si peníze je dnes otázkou jen pár minut, o to větší ale může být riziko, že sáhnete po úvěrovém produktu, který pro danou situaci nebude nejvhodnější. Připravili jsme pro vás souhrnný přehled nejčastějších typů úvěrů, jejich výhod i případných úskalí.



Kontokorent, konsolidace, kreditka… Nabídka úvěrů pro běžné spotřebitele je pořádně široká. Podívejte se na ty, které možná už využíváte nebo o nich přemýšlíte.

Běžná půjčka: Na nové kolo i rekonstrukci domu


Podle České bankovní asociace v roce 2019 splácelo nějaký druh půjčky 75 % Čechů. Do této statistiky se přitom nezapočítávají hypotéky, úvěry ze stavebního spoření, ale ani kreditní karty nebo kontokorenty. Nejčastěji jde tedy o bezúčelné běžné půjčky, které slouží k nákupu spotřebního zboží, obvykle elektroniky, ale i k pořízení automobilu nebo na rekonstrukci bydlení. Někteří si ještě stále půjčují na zážitky či dovolenou, obecně je ale přístup Čechů k těmto půjčkám rezervovaný – 80 % by si kvůli dovolené peníze nikdy nepůjčilo.

Výhodou běžné půjčky je, že ji dnes lze obvykle sjednat online během pár minut. Byť dle výzkumu České bankovní asociace Češi stále dávají přednost spíše osobnímu vyřízení půjčky – nejčastěji přímo v bance.

Půjčku na cokoliv nabízí i Hello bank! Výši splátky si můžete spočítat na kalkulačce půjčky. Snadno tak zjistíte, jak moc vám půjčka zasáhne do rodinného rozpočtu. Nabídku na míru, včetně garantovaného konečného úroku, klient od banky dostane do 9 minut. Půjčka je navíc bez poplatků za zřízení, vedení nebo předčasné splacení.

Ať už tedy potřebujete 20 000 Kč na nákup nové lednice, nebo milion na rekonstrukci domu, běžná půjčka je rychlé a snadné řešení.
Vždy si hlídejte termíny splátek – a to nejen u běžných půjček, ale i kreditní karty.
Vždy si hlídejte termíny splátek – a to nejen u běžných půjček, ale i kreditní karty.

Nákup na splátky: Okamžitá radost s postupným splácením


Láká vás smart televize, automatický kávovar nebo nejnovější mobilní telefon? Nákup na splátky využívá v Česku každý čtvrtý občan, a není divu. Dnes už u nákupu zboží na splátky nepotřebujete potvrzení o příjmu (na rozdíl od půjčky)  a nečeká vás ani zdlouhavé papírování. Splátky vyřídíte rovnou v obchodě, případně i při nákupu v e-shopu za pár minut.

Česká bankovní asociace na druhou stranu upozorňuje, že nákup na splátky je velmi často výsledkem impulzivního rozhodnutí přímo v obchodě a že bývá velmi často důvodem zbytečného zadlužování. Nejčastěji pořizovaným zbožím na splátky je spotřební elektronika, následovaná bílým zbožím a vybavením bytu.

Kontokorent: Když je do výplaty daleko


Tento typ úvěrů se sjednává, pokud máte u banky běžný účet. Kontokorent můžeme označit jako povolené přečerpání účtu. Nenechte se zmást tím, že by snad kontokorent byl bezúročná půjčka, i u něj se setkáte s úroky, které jsou často vyšší než u běžných úvěrů. A ani tu nečekejte bezúročné období, jako třeba u kreditní karty. Kontokorent je tedy ideální jako rezerva pro případ nouze, kterou rychle splatíte třeba hned z další výplaty. A určitě se nevyplatí v případě dlouhodobého splácení.

Kreditka: Ideální parťák na cesty i finanční rezerva


Pokud hodně cestujete, pak jste nejspíš hrdým majitelem kreditní karty. Často je to totiž jediný typ platební karty, který akceptují zahraniční hotely nebo autopůjčovny. Zároveň kreditní karta slouží jako finanční rezerva při nenadálých výdajích.
Ke kreditní kartě od Hello bank! si můžete bezplatně vyžádat i bezkontaktní platební nálepky. A usnadnit si tak placení.


Ke kreditní kartě od Hello bank! si můžete bezplatně vyžádat i bezkontaktní platební nálepky.
A usnadnit si tak placení.

O kreditní kartu si musíte žádat a je na bance, jestli vám ji vydá, nebo přesněji, zda vám schválí její úvěrový rámec. Ten představuje částku, kterou můžete z kreditní karty čerpat – ať už jednorázově, nebo postupně. Peníze na této kartě pak nejsou vaše (na rozdíl od debetní karty), ale s každou platbou si je vlastně od banky nebo jiné finanční instituce půjčujete.

Když peníze stihnete vrátit v bezúročném období, pak obvykle nezaplatíte nic navíc. Pokud naopak bezúročné období promeškáte, jsou úroky na kreditní kartě poměrně vysoké. U některých kreditek se můžete setkat dokonce s odměnou ve formě procenta z každého nákupu, což potěší.

Konsolidace: Vyberte si to, co je pro vás nejvýhodnější


Věděli jste, že si své půjčky můžete převést k jedné bance? Je totiž možné, že vám nabídne výhodnější úroky, díky kterým můžete ušetřit až tisíce. Sloučení a převedení půjček, respektive výhodnost takového kroku, si můžete snadno vypočítat na online kalkulačce, která vám během pár vteřin ukáže, jak moc (ne)výhodný nový úvěr bude.

Díky konsolidaci získáte nad financemi větší přehled, budete splácet pouze jednu půjčku a vyhnete se vícenásobnému placení poplatků, které si některé instituce ještě stále účtují například za vedení půjčky. A pokud budete potřebovat nějaké finance navíc, i ty je možné v rámci konsolidace získat.




Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 
Čtěte také



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !