Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Majitelé hypoték si s novou fixací pohoršili

30. 12. 2008 | Finance
Takřka všichni majitelé hypoték, kterým letos končila fixace a jednali o podmínkách na další období, si pohoršili. "Hlavní příčinou byl vzestup úrokových sazeb hypoték v důsledku finanční krize a chování bank, které zvýhodňují nové klienty před stávajícími," uvedla analytička AWD ČR Ivana Žáková. Fixace hypotéky, tedy doba s neměnnými podmínkami splácení, letos podle odhadů mohla končit až pro 100.000 klientů.

Zvýšení úroků výrazně pociťují hlavně klienti, kteří financovali bydlení hypotékou v roce 2005 a sjednali si tříletou fixaci. "Úvěry z roku 2005 byly úročeny až o dva procentní body lépe než nyní," upozornila Žáková. V případě hypotéky na 1,5 milionu korun s dvacetiletou splatností měsíční úhrada po zvýšení úročení hypotéky z tří na pět procent stoupne o 1607 korun na 9957 korun.

Přes nabízené horší podmínky, tedy vyšší měsíční splátky, banku změnila menšina klientů. Podle Žákové zejména kvůli složitému vyřizování a časové náročnosti. "Klient, který si složitě vyřídil úvěr, doložil veškeré podklady a splnil nároky banky, nechce po roce či dvou, kdy mu končí fixace, znovu tímto kolotočem procházet," uvedla. Některým klientům se zase podařilo jednáním s bankou původně nabízené podmínky o něco zlepšit a k odchodu již neměli tak silnou motivaci.

hypotékyČást majitelů hypoték jiné banky třeba i odmítaly, protože nemají rády méně spolehlivé klienty. "Pokud se klient opožďoval se splácením a chodily mu upomínky, je pravděpodobné, že má záznam v některém z registrů a úvěr u jiné banky by nedostal," dodala Žáková. Samostatnou kapitolou jsou klienti, kteří konec fixace ani nezaznamenají a na nové podmínky nereagují. "Banka si sama zvedne měsíční inkaso a klient platí dál," uvedla.

Přechod k jiné bance se přitom často může vyplatit. "Z našich zkušeností je úrok nabídnutý při refixaci o 0,8 procenta vyšší, než jaký dostane nový klient s podobnou bonitou a na podobný projekt," uvedl Tomáš Prouza z firmy Partners. Noví klienti dostávají i mimořádná lákadla, třeba odpuštění poplatku za sjednání úvěru.

Klienti zatím jen málo využívali možnost si dobu splácení prodloužit, a tím i přes vyšší úrok měsíčně splácet méně. Těchto případů ale zřejmě bude přibývat. "Nyní, kdy již reálně nastává zpomalení růstu ekonomiky, snižování platů a zvyšování nezaměstnanosti, se dá předpokládat, že to povede k tomu, že lidé budou muset více šetřit, a tudíž splatnost úvěru budou dále prodlužovat," mínila Žáková.

Zřídka lidé přistupovali i k předčasnému splacení celé hypotéky, které je na konci fixace také možné. "Pokud má klient volné prostředky, tak předčasné splacení nedoporučujeme, protože se domníváme, že je lepší volné prostředky investovat. Zvláště v dnešní době, kdy jsou ceny investic dole," upozornil Prouza. A hotovostní rezerva pro nenadálé události je při současné nejisté ekonomické situaci podle něj rovněž lepší, než být bez dluhů.

Zdroj: SOS


ZUZI
ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !