Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Středa 24.04. 2024
Dnes má svátek Jiří
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Mýty o stavebním spoření

16. 01. 2009 | Finance
Stavební spoření je specifický spořicí produkt, jehož původním smyslem byla podpora rozvoje bytového fondu v ČR. Záhy se z něj však díky benevolenci zákona o stavebním spořením stala oblíbená víceúčelová „kasička“, používaná k nejrůznějším účelům. Podívejme se společně na to, co je a co na druhou stranu není pravda o tomto populárním finančním produktu.


Mýtus: Stavební spoření lze použít pouze na realizaci bytových potřeb

Není tomu tak. Přísná kontrola použití prostředků ze stavebního spoření je pouze u úvěru nebo překlenovacího úvěru (meziúvěru) ze stavebního spoření. Pokud si úvěr neberete, můžete použít peníze k jakýmkoliv účelu.


Mýtus: Po pěti nebo šesti letech „stavebko“ končí

Nikoliv. Doba, po kterou musí trvat smlouva o stavebním spoření, aby byla přiznána státní podpora, se nazývá „vázací doba“. Do 1. 1. 2004 činila 5 let, poté byla prodloužena na 6 let. Po jejím skončení je však možno zcela normálně pokračovat ve spoření.

stavební spořeníPředstavu o nutnosti zakládání nové smlouvy široce rozšířili především zprostředkovatelé smluv o stavebním spoření. Ukončení vázací doby však znamená pouze tolik, že je již možné prostředky vybrat, aniž by došlo ke ztrátě státní podpory popř. nějakým sankcím. V mnoha případech byla a je pro vás nová smlouva ve skutečnosti méně výhodná, nežli stará.


Mýtus: Po skončení vázací doby přestává být stavebko výhodné

Přesto, že se efektivní úrok (reálné celkové zhodnocení) u stavebního spoření časem snižuje. I po skončení vázací doby se může pohybovat (především u starších smluv) často poměrně vysoko nad průměrem ostatních produktů.

Nejlepší míry zhodnocení přitom stavební spoření dosahuje vždy při dosažení maximálního základu pro výpočet státní podpory (do roku 2004 to bylo 18 000, nyní 20 000 Kč). To však neznamená, že by ani při vyšších nebo nižších vkladech nebylo často relativně výhodné.


Mýtus: Měsíční vklad musí být určité procento z cílové částky

Měsíční vklady do stavebního spoření jsou dobrovolné a jejich výše libovolná. V případě, že se vám v budoucnu rýsuje potřeba úvěru na bydlení, ale získáte lepší podmínky při pravidelných vkladech o určité výši.

Také je vhodné si uvědomit, že výdělek zprostředkovatele smlouvy o stavebním spoření závisí na vámi zaplacených poplatcích a je proto jeho úkolem motivovat vás k uzavření smlouvy o stavebním spoření na co nejdelší dobu. Je vhodné zvážit, jak vysokou cílovou částku vlastně potřebujete. Může se stát, že to nejvýhodnější pro vás nebude to nejvýhodnější pro vašeho zprostředkovatele.

Například při požadovaném měsíčním vkladu 1500 Kč běžně dostanete smlouvu o stavebním spoření s cílovou částkou 300 000 Kč. Pokud však budete pouze spořit, zaplatíte v tomto případě běžně o 1500 Kč vyšší poplatek, nežli bylo třeba. (Trochu jinak je vše v případě, že na smlouvě se uplatňují nějaké slevy.)


Zdroj: SOS

ZUZI
ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
rozhodně je to výborné a určitě efektní spoření!!!!!!!!!!!!!!!!!
Obrázek uživatelky
profil
Kdo píše takové nesmysly? Autor by si měl ověřit fakta, než začne psát.Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
je to dobrá vec, ja si takto šetrím z brigád a je jedno koľko vložím každý rok
Obrázek uživatelky
profil
Založit si stavební spoření je určitě dobrá věc.Hlavně pro mladé lidi, vyřešit otázku bydlení.Výhodou je, že měsíční vklad je dobrovolný a jeho výše libovolná. Takže každý může šetřit dle svých možností. Také jsem
měla stavební spoření a byla jsem s ním spokojená.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles