Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Úterý 23.04. 2024
Dnes má svátek Vojtěch
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Náhrada působené škody

14. 01. 2017 | Finance

OTÁZKA TÝDNE:


Zaplatil jsem v blokovém řízení pokutu za přestupek a bylo mi řečeno, že případ je tím ukončen. Přesto chce po mně zdravotní pojišťovna uhrazení nákladů léčení. Proč?


ODPOVĚĎ:


S touto otázkou se setkáváme poměrně často. V uvedeném případě, jde-li o přestupek a s tím související náklady na léčení, se zřejmě jedná o přestupek proti občanskému soužití podle ustanovení § 49 odst. 1, písm. b) zákona č. 200/1990 Sb., o přestupcích („Přestupku se dopustí ten, kdo ... jinému ublíží na zdraví“). Přestupek byl správním orgánem uzavřen tím, že vám uložil blokovou pokutu. Zaplacením blokové pokuty skutečně došlo k uzavření správního řízení, protože proti uložení blokové pokuty se nelze odvolat.

Je ovšem třeba rozlišovat samotné projednávání zaviněného protiprávního jednání ve správním řízení od náhrady škody podle ustanovení § 55 zákona č. 48/1997 Sb., o veřejném zdravotním pojištění, tedy náhrady nákladů vynaložených zdravotní pojišťovnou na zdravotní péči, kterou poskytlo zdravotnické zařízení pojištěnci poškozenému na zdraví.

Správní orgán vás shledal vinným ze spáchání přestupku a jako sankci uložil blokovou pokutu, tedy došlo k potrestání za to, že jste někomu způsobil újmu na zdraví. Po uzavření protiprávního jednání u správního orgánu ještě zbývá dořešit vzniklou škodu, resp. majetkovou újmu zdravotní pojišťovně za to, že musela vynaložit náklady na zdravotní péči o pojištěnce, který byl ošetřován ve zdravotnickém zařízení po vašem napadení apod.

Z ustanovení § 55 odst. 1 zákona č. 48/1997 Sb., o veřejném zdravotním pojištění, vyplývá, že příslušná zdravotní pojišťovna má vůči třetí osobě právo na náhradu těch nákladů na hrazené služby, které vynaložila v důsledku zaviněného protiprávního jednání této třetí osoby vůči pojištěnci. Z tohoto důvodu po vás zdravotní pojišťovna požaduje úhradu vzniklé škody zcela oprávněně.

Zdroj: VZP


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !