Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 25.04. 2024
Dnes má svátek Marek
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Naučte se hospodařit s penězi

30. 08. 2012 | Finance
Všichni nenávidí peníze – pokud nejsou jejich“, praví židovské přísloví. Ruku na srdce, něco na tom bude. Udělejte si proto ve financích pořádek a buďte v pohodě! Ideálně si rozdělte příjem tak, abyste měla na všechny vaše potřeby, tedy od požitků až na zadní vrátka. Uvidíte, jak dobře se budete cítit, když nebudou finance ovládat vás, ale vy je! A ještě za vás můžou nějakou tu korunu vydělat.

Karty na stůl


Měsíc si pište všechny svoje výdaje. Je to sice nezábavné, ale uvidíte, že se vám to tisíckrát oplatí. Získáte přehled, jak na tom reálně jste. Výsledek nemusíte nikomu ukazovat, ale sama k sobě byste měla být upřímná. Pomůže vám to případně nějaké finanční návyky změnit. Do tabulky doplňte také výdaje, které dáváte několikrát do roka jako např. povinné ručení, pojištění domácnosti, kurz aerobiku, apod.

PokladničkaKde se můžu uskromnit?


Nemusíte se bát změn. Pokud se trochu uskromníte, vaše životní úroveň neklesne a ještě na tom vyděláte.  Sama budete překvapena, jaké drobnosti stačí. Chodíte s kolegy z práce každý den na oběd? Dejte si závazek a dvakrát týdně si jej do práce doneste z domova. Jednak to bude určitě zdravější a také vám právě v rozpočtu na srpen přibylo 1 000 Kč.

Váš nový plán


Udělejte si plán výdajů na každý týden. Stanovte si položky jako jídlo 1 000 Kč, drogerie 200 Kč, kapesné děti 200 Kč, aj. To vám na začátku pomůže v orientaci za co a jak moc utrácet. Časem si navyknete a už budete plán automaticky dodržovat. Pokud někde přestřelíte, nelamte si hlavu. Chybějící korunky ušetříte jinde, např. jeden večer s kamarádkami nechoďte do restaurace, ale pozvěte je k sobě domů. Bude to levnější a legraci si užijete stejnou.

Myslete na zadní vrátka!


Nenechte si zkazit náladu neočekávanými výdaji jako je rozbité auto nebo pračka. Buďte připravena! Ukládejte si několik stovek měsíčně. Nebojte se spořit např. ve stavebním spoření, kde vaše úspory podpoří i stát. Není to žádná věda. „Na drobné spoření postačí i zřízení spořicího účtu, kam můžete ukládat kdykoli jakoukoli částku. Peníze můžete také kdykoli vybrat, do té doby se vám úročí a účet můžete jednoduše ovládat přes elektronické bankovnictví,“ podává doporučení Pavla Hávová.   

Největší odměna


Tou největší odměnou pro vás bude klid na duši, který kontrola nad hospodařením přinese. O to silnější pocit vítězství také získáte, až si dodržování nového plánu vybojujete. Nebude to jednoduché, mnohdy se vám nemusí dařit plán plnit. Nenechte se však ničím odradit! Když dostanete finance pod kontrolu, nebudete jim muset věnovat tolik času a užijete si více chvil aktivitami, které máte ráda.

Zdroj: ČSOB

Vendi V.
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Smajlík výdaje si píšu - mám tabulku, kde je jídlo, drogerie, nájem, SIPO atd. a sčítám jednotlivé položky a na konci měsíce mám u každé výsledek - no můžu říct, že moc šetřit neumím. Největší položka je jídlo, nájem, SIPO, ale to asi každý ví.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles