Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 20.04. 2024
Dnes má svátek Marcela
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Neplatit dluhy není trestné!

14. 09. 2011 | Finance
Pokud dlužník neplatí, trestní oznámení vám nepomůže! Neplatit dluhy totiž není trestným činem. Tak obvykle zní závěr, který se dozvíte na policii ČR poté, co jdete podat trestní oznámení kvůli nevrácené půjčce. „Přesto se řada lidí, kteří někomu půjčili své peníze, nebo jim neplatí jejich nájemník, v podobné situaci obrací nejdříve na policii," komentuje hluboce zakořeněný omyl Mgr. Rostislav Kovář.

Minulý rok přijala policie České republiky více jak 200 tisíc trestních oznámení, přitom řada z nich s trestním právem vůbec nesouvisela. Lidé se stále domnívají, že tímto způsobem mohou řešit i nevrácené půjčky, nezaplacené nájmy nebo neproplacené faktury. Jako důvod pro podání trestního oznámení obvykle udávají, že se jedná o podvod. Policie pak obvykle trestní oznámení vyhodnotí jako neopodstatněné a případ uzavře.
 

Neplacení dluhů nebo faktur není trestným činem

„Neplacení faktur, dluhů nebo třeba nájemného není trestným činem,“ konstatuje Mgr. Rostislav Kovář a dodává: „Podobné případy je potřeba řešit v občanskoprávním sporu. Přesto každý rok policie přijímá tisíce Neplatit dluhy není trestné!trestních oznámení kvůli nesplaceným půjčkám nebo fakturám.“

Stává se, že tento nástroj je i zneužíván, a to především v podnikatelské sféře k šikaně konkurence. Policie je pak povinna případ prošetřit a konkurenci to minimálně znepříjemní život. Podle Kováře si však málokdo uvědomuje, že za podobné křivé obvinění nese oznamovatel odpovědnost. „V případě, že někoho obviní nepravdivě a úmyslně, dopouští se on sám trestného činu křivého obvinění.“

Jak tedy postupovat při vymáhání dluhu?

Měli byste shromáždit veškeré potřebné písemné dokumenty, které s případem souvisí. Ideální je mít k dispozici smlouvu nebo směnku, jednoduše doklad o tom, že jste dlužníkovi peníze předali – výpis z účtu, příjmový doklad atp. Podnikatelé by si měli připravit smlouvu, podepsanou objednávku, vystavenou fakturu, případně u předaného zboží podepsaný dodací list.
Poté se rozhodnete, zda podáte žalobu sám nebo prostřednictvím právního zástupce. Následně podáte k soudu řádně vyplněný návrh na elektronický platební rozkaz či návrh na vydání platebního rozkazu. „V této souvislosti chci upozornit, že ještě do konce srpna 2011 žalobce platí soudní poplatky v původní výši tzn. 2% při elektronickém platebním rozkazu a 4% v případě klasického podání – minimálně však 300 nebo 600 Kč. Od 1. září 2011 se soudní poplatky zvedají na 4% a 5%,“ upozorňuje na chystané změny Kovář.

Soudní rozhodnutí nijak neurychlíte

Jakmile uhradíte soudní poplatek na účet příslušného soudu, čekáte na rozhodnutí. Obvyklá doba čekání je velmi individuální. Záleží vždy na vytíženosti soudu, ke kterému jste návrh podali, běžně se lhůty pohybují cca od 3 do 7 měsíců. Tuto dobu nelze nijak urychlit, je nutné se obrnit trpělivostí a čekat. „Často se stává, že věřitel je velmi netrpělivý a snaží se neustálými telefonáty k advokátovi celou věc popohnat. Je to však naprosto zbytečné, záleží jen a jen na vytíženosti soudu, právník v tuto chvíli případ nemůže nijak urychlit.“

Od rozhodnutí k exekuci

Je-li dlužníkovi doručen platební rozkaz do vlastních rukou a on ve vymezené patnáctidenní lhůtě nepodá odůvodněný odpor, nabývá platební rozkaz právní moci. „V praxi to znamená jediné, dlužník musí dluh zaplatit. Neučiní-li tak, můžete obratem svůj případ předat exekutorovi k vymáhání,“ uzavírá Kovář.

Zdroj: Poradnaveritele.cz

Alena B.
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Přečti si ten článek, prosím Tě, pořádně. Píše se, že se lidé s vymáháním dlužných částek nemají obracet na policii. Je tam přesně a správně vysvětleno, jak mají postupovat. Je vidět, že něco o tom víš, ale raději to nech na odbornících.
Obrázek uživatelky
profil
Ano, o trestný čin se nejedná, ovšem do doby, kdy nebylo soudem rozhodnuto a věc nenabyla právní moci. Pak lze celou věc považovat za maření výkonu úředního rozhodnutí..., atd., našlo by se více. Výkonem exekuce sice nemusí být dlužnik obeznámen předem, avšak i výkon exekutorů má svá pravidla.
Pokud dojde však k úmyslu z hlediska neplacení pohledávek, o trestný čin se jedná. - např. bezdůvodné obohacení. Stejně tomu také nasvědčuje např. pokus o podvod, či rovnou podvod, - kdy dojde k vystavení falešné směnky.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles