Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 28.03. 2024
Dnes má svátek Soňa
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Protiprávní exekuce v Česku: víme, jak je zastavit!

5. 08. 2017 | Finance
Zabavený majetek, obstavené bankovní účty, nečekané návštěvy exekutorů. To není noční můra, ale běžný život tisíců lidí v exekuci. V roce 2013 se objevila naděje v podobě rozhodnutí Nejvyššího soud, které umožňuje zastavit až 200 tisíc protiprávních exekucí. Poškození lidé se ale musí ozvat sami a požadovat zastavení exekuce.


Jak je možné, že některé exekuce lze zastavit?
Některé úvěrové společnosti a dokonce i banky dlouhé roky ve svých smlouvách používaly tzv. rozhodčí doložky. To znamená, že v případě sporu nerozhodoval nezávislý soud, ale rozhodce. A právě velké množství těchto rozhodčích doložek bylo formulováno chybně. V roce 2013 pak Nejvyšší soud rozhodl, že pokud na základě chybné rozhodčí doložky byla nařízena exekuce, tak by měla být zastavena.
 
Jak je možné, že je u nás 200 tisíc protiprávních exekucí a nikdo s tím nic nedělá?
Soudy bohužel nemají kapacity na to, aby všechny exekuce procházely a ty protiprávní zastavovaly. Společnosti, které vedou protiprávní exekuce, raději hrají “mrtvého brouka” a doufají, že se ozve jen malá část poškozených. Je to tedy skutečně na samotných lidech, aby se ozvali a nechali si exekuci zastavit.


protiprávní exekuceJak mohou lidé zjistit, zda je možné jejich exekuci zastavit?
Je to velice jednoduché. Stačí vzít jakýkoliv exekuční příkaz nebo jiný dopis exekutora a pozorně si přečíst první odstavec. Pokud tam naleznete spojení “rozhodčí nález” nebo “rozhodce”, je zde šance, že takovou exekuci bude možné zastavit.

A co mohou dělat lidé, kteří ke své exekuci nemají žádné podklady?
Ani ztráta podkladů k exekuci není problém. Pokud je člověk zaměstnaný, může požádat např. mzdovou účetní, aby mu udělala kopii exekučního příkazu, na základě kterého probíhají srážky ze mzdy. Pokud člověk není zaměstnaný, může nahlédnout do svého exekučního spisu, který je veden na okresním soudě, pod který spadá trvalého bydliště dlužníka. Na samotné nahlédnutí do spisu doporučuji si s sebou vzít digitální fotoaparát nebo chytrý telefon a všechno prostě nafotit.

Je možné po zastavení exekuce získat nějaké peníze zpět?
Pokud exekutor něco vymohl na svoje náklady, tak po úspěšném zastavení exekuce požadujeme tyto peníze zpět. Není přeci možné, aby člověk musel zaplatit exekutorovi za to, že na něj byla uvalena protiprávní exekuce.

A co když exekutoři peníze nebudou chtít vrátit?
Tak jim dáme ochutnat jejich vlastní “medicínu”. V minulosti jsme například dali do exekuce bývalého exekutora Vránu, protože nevrátil vymožené náklady exekuce jednomu našemu klientovi.




Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !

Koleda