Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 25.04. 2024
Dnes má svátek Marek
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

S padesátníky můžete platit jen do konce srpna 2008!

18. 08. 2008 | Finance
Bankovní rada České národní banky rozhodla o ukončení platnosti mincí nominální hodnoty 50 haléřů k datu 31. srpna 2008. Od 1. září 2008 tak nebude možné těmito mincemi platit za zboží ani služby.

"Hlavními důvody pro toto rozhodnutí je skutečnost, že 50haléře přestávají plnit základní funkci oběživa. V současné době je v oběhu 410 milionů kusů, což představuje 41 padesátníků na osobu včetně kojenců," říká Pavel Řežábek, vrchní ředitel a člen bankovní rady ČNB.

Doba výměny neplatných mincí komerčními bankami bude vyhláškou České národní banky stanovena na jeden rok. Toto období, které je stejné jako v předchozích případech ukončení platnosti bankovek nebo mincí, bude trvat od 1. září 2008 do 31. srpna 2009. Česká národní banka pak bude v souladu s připravovanou vyhláškou přijímat a měnit neplatné padesátihaléře ještě po dobu dalších pěti let až do konce srpna 2014.

padesátníky do konce srpnaStejně jako v případě deseti a dvacetihaléřů, jejichž platnost skončila v roce 2003, přestaly mince v hodnotě 50 haléřů postupně plnit své funkce, zejména funkci oběživa. To v praxi znamená, že se z oběhu zpět do centrální banky vrací pouze 10 % mincí této hodnoty. Tento vývoj odráží změny v chování většiny účastníků peněžního oběhu, vývoj preferencí spotřebitelů, pokles významu mince této hodnoty v peněžním oběhu a její malou oblibu u veřejnosti.

Náklady na samotnou výrobu padesátihaléřů nejsou příliš vysoké a pohybují se v řádu milionů korun ročně. Vedle nich však je nutno vidět obtížně vyčíslitelné celkové náklady všech účastníků peněžního oběhu na zpracování těchto mincí, jejich distribuci a další manipulaci s nimi. Zatímco ostatní nominály mají ocelové jádro, které je povrchově upraveno niklem, mědí či mosazí, a lépe se s nimi manipuluje, padesátihaléře jsou vyráběny z hliníku, který se poměrně snadno otírá a znečišťuje počítací stroje. Ke zpracování padesátihaléřů navíc není možné využít běžné linky na mince a je proto nutné je zpracovávat ručně.

V souvislosti s ukončením platnosti desetníků a dvacetníků schválil Parlament České republiky v roce 2003 změnu zákona o ochraně spotřebitele, která jasným způsobem nastavuje mantinely obchodníků při zaokrouhlování "…při konečném účtování prodávaných výrobků a poskytovaných služeb v hotovosti se celková částka zaokrouhluje vždy k nejbližší platné nominální hodnotě zákonných peněz v oběhu."

 "Obdobně jako dosud bude možné i nadále uvádět ceny zboží a služeb v haléřích a jejich násobcích. Současná praxe zůstane zachována a zaokrouhlovat na celé koruny se budou jen konečné položky nákupu pouze při hotovostních platbách. Dopad do inflace tak bude, stejně jako v případě ukončení platnosti desetníků a dvacetníků, stěží identifikovatelný," doplňuje Pavel Řežábek, vrchní ředitel a člen bankovní rady ČNB a dodává "předpokládáme také, že veřejnost uvítá, když peněženky zbavíme málo používaných mincí a jejich obsah se zpřehlední."


A jak postupovat při zaokrouhlování ceny po ukončení platnosti 50 haléřových mincí?

Otázka je řešena v zákoně č. 634/1992 Sb. o ochraně spotřebitele. Ten stanoví v § 3 písm. c), že při konečném účtování prodávaných výrobků a poskytovaných služeb v hotovosti se celková částka zaokrouhluje vždy k nejbližší platné nominální hodnotě zákonných peněz v oběhu. To tedy platí pro oblast hotovostního platebního styku. Text předpisu lze nalézt na internetových stránkách Sbírky zákonů.

V oblasti bezhotovostního platebního styku se nic nemění a ukončení platnosti 50 haléřových mincí nemá vliv na bezhotovostní úhrady a na výpočet daně a vystavování daňových dokladů.

Výměna 50 haléřových mincí probíhá ve všech bankách ZDARMA. V případě výměny většího množství mincí je však třeba dodržet stanovený způsob balení, tj. mince vkládat po 100 kusech do sáčků nebo po 50 kusech do svitků. Např. tedy v případě výměny 320 kusů mincí je třeba mince vložit do tří sáčků po 100 kusech a zbývající mince je možno předložit k výměně volně. V případě nedodržení tohoto postupu jsou banky oprávněny naúčtovat si určitý poplatek za práce spojené s nutností mince přepočítat. Ten si mohou naúčtovat také v případně předložení 50 haléřových mincí, které byly předloženy k výměně neroztříděné společně s jinými nominálními hodnotami.


Zdroj: SOS

Hana Houbičková
ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !