Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Šetříme energii i v létě

20. 07. 2014 | Finance
Správným umístěním chladničky můžete výrazně snížit spotřebu přístroje. Nehospodárné a tudíž i nevhodné je například postavení lednice u okna, slunné stěny, sporáku či radiátoru. Teplo, které ohřívá spotřebič, nutí třeba právě ledničku více chladit. Za každý stupeň okolní teploty nad 20 °C vzroste spotřeba energie přibližně o 6 %, což může ročně představovat až 100 korun.

Pro chladničku není vhodné ani příliš vlhké prostředí, které zvyšuje spotřebu energie o 3 až 4 %. Pokud je to prostorově možné, umístěte ledničku mimo dosah zdrojů tepla na suché a chladné místo anebo se snažte místnost alespoň dobře větrat. Zvýšenou spotřebu energie může u samostatně stojících chladniček způsobovat také příliš těsné naražení na stěnu, umístění do rohu či do-konce do výklenku. Omezuje se tím i jejich výkon.

Správné větrání v létě


Šetříme energii i v létěVe srovnání se zimou, kdy se má větrat krátce, ale intenzivně, je to v letním horku trochu jinak. V mrazu je nutné vyměnit v místnostech dokonale vzduch, ten vydýchaný vyhnat ven a v co nejrychlejším časovém úseku dovnitř pustit vzduch nový. V létě také potřebujeme čerstvý vzduch, ale primárním úkolem je vychladit interiér. Po mnoha tropických dnech v řadě už je totiž teplo maximálně akumulováno ve stěnách. Ideální doba na větrání je ve chvíli, kdy je venku nejnižší teplota za celý den, což bývá okolo čtvrté hodiny ranní.

Vzduch musí pronikat místnostmi diagonálně tak, aby cirkuloval napříč celým bytem či domem. Jakmile se po východu slunce vzduch začne prohřívat, co nejdříve opět místnosti uzavřete, zatáhněte žaluzie nebo závěsy a do večera pokud možno neotvírejte. Pokud chcete otevřít alespoň ventilaci, vyberte si vždy severní stranu vašeho bytu či domu, která je z hlediska teploty nejchladnější a vzduch se v této části tolik neohřívá.

Vytápění během dovolené


Během dovolené je vhodné vytápění buď zcela vypnout (např. v bytech, kde jsou okolní prostory vytápěné), nebo alespoň přepnout na úsporný režim, který zajistí temperování místností. V dnešní době však existují i tzv. prostorové regulátory a termostaty, které dokáží měřit stávající teplotu v pokoji. Díku tomu můžete na dálku například upravovat výkon kotle, udržovat zadanou teplotu, ztlumit topení v určitou hodinu nebo přepnout do zmiňovaného úsporného režimu.

Zabezpečení spotřebičů před dovolenou


Před odjezdem na dovolenou byste neměli zapomenout zkontrolovat, zda máte vypnuty všechny spotřebiče, jestli např. nezůstal zapnutý sporák, vařič nebo žehlička. Obzvláště riziková je lednička. Pokud ji můžeme spolu s mrazákem vyprázdnit, je nejlepší centrální vypnutí. Elektrospotřebiče jako televizory, DVD, počítače a další spotřebují sice v režimu stand-by jen málo elektřiny, přesto se při delším pobytu mimo domov vyplatí je úplně vypnout, aby vám zbytečně nevyprazdňovaly peněženku. Před opuštěním domácnosti doporučuji také uzavřít hlavní přívody plynu a vody.

Autor: Ing. Zdeněk Mařík
Zdroj: Europe Easy Energy


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
tak dnes ve 4h ráno půjdu vyvětratSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles