Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 29.03. 2024
Dnes má svátek Taťána
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Středoškoláci se nově začnou učit o hospodaření s penězi

18. 06. 2010 | Finance

Středoškoláci v České republice se po mnohaleté diskusi konečně začnou na podzim tohoto roku učit, jak mají správně zacházet s penězi. K nutnosti zavést finanční gramotnost do osnov přivedla školy nejen celosvětová hospodářská krize, ale především také špatná orientace studentů ve světě financí, což vyplynulo i z několika socio-psychologických průzkumů.


Většina středoškoláků si neuvědomuje, jakou hodnotu má každá koruna z rodinného rozpočtu. Neumí si správně rozpočítat kapesné ani zodpovědně finančně plánovat. Mladí lidé se tak snadno dostávají do finanční tísně.


penizeZačínají si po vzoru rodičů půjčovat už od útlého věku a v dospělosti se jim pak dluhy nebezpečně zvyšují
,“ vysvětluje potřebu zavedení finančního vzdělávání do škol na jednom z klíčových problémů ekonomka Lenka Petýrková z neziskového internetového projektu Dolceta.eu. Ten nově učitelům radí, jak do světa osobních financí studenty uvést. 


Na základě mnohaletých zkušeností ze států Evropské unie jsme pro pedagogy připravili řadu metodických nástrojů, informačních textů a interaktivních kvízů, které jim s finančním vzděláváním mohou pomoci,“ přibližuje obsah webu Lenka Petýrková.


Krize urychlila nástup finančního vzdělávání


Lidé se v souvislosti s hospodářskou recesí dostávají čím dál více do finančních problémů a pak podléhají lichvářům, kteří těží z jejich nouzové situace. I s tímto problémem by se studenti na hodinách měli setkat a naučit se, jak si v záplavě nejrůznějších finančních nabídek vybrat tu správnou.
Například v jednom z průzkumů ministerstva financí více jak devadesát procent občanů uvedlo, že by si mladí lidé měli poznatky o hospodaření s penězi odnášet už ze školních lavic.


Průzkum také ukázal, že si čtyři pětiny dotázaných informace o orientaci ve financích ze školy v minulosti neodnesly a dnes se potýkají s problémy v rodinných rozpočtech, které neumí správně řešit. „Chceme docílit toho, aby studenti v hodinách co nejvíce zapojovali, prováděli vlastní analýzy a průzkumy a samostatně navrhovali řešení modelových situací, které mohou v reálném životě nastat. Zážitkové učení je jedno z nejefektivnějších,“ dodává Lenka Petýrková, která navrhuje učitelům začínat jednoduššími lekcemi, jako hospodaření s kapesným, a postupně přecházet k řešení složitějších investičních a uvěrových problémů. 


Zdroj: Dolceta.eu


Vendi V.
ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
Setkala jsem se s dívkou ze třeťáku, kde mají jak ekonomiku, tak účetnictví. Dělala úkol a nasekla se na tom, že vlastně neví, co je to úvěr a úroky z něj. Byla úplně mimo. A přitom rodiče úvěr mají, ale vůbec nevěděli, jak jí to vysvětlit. Není to tak trochu chyba i nás rodičů, že rodinné finance s dětmi neřešíme ?
Obrázek uživatelky
profil
konečne trochu ideme s dobou
Obrázek uživatelky
profil
ked som učila, tiež som používala praktické ulohy o hospodarení
Obrázek uživatelky
profil
Konečně velký super nápad.Mládež už si neváží tolik peněz.SmajlíkSmajlíkSmajlík
Už aby to bylo ve školách .
Obrázek uživatelky
profil
souhlasím,že s hospodařením peněz by se měly děti učit už od útlého věku Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles