Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 29.03. 2024
Dnes má svátek Taťána
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Uzavřeli jste smlouvu? Co když je neplatná?

24. 06. 2010 | Finance

Uzavření smlouvy, sepsání závěti nebo i další projev vlastní vůle dané osoby se považují za druh právních skutečností, které daná osoba může ovlivnit. Co když jste však uzavřeli smlouvu, která nesplňuje všechny znaky platnosti? Jaké znaky to jsou a jak se bránit v případě neplatnosti?


Právní úkony musí splňovat následující znaky platnosti:


a) musí být uzavřen osobou, která je způsobilá k právním úkonům
To znamená, že smlouvu může sepsat pouze osoba, která dosáhla zletilosti (18 let, v případě uzavření sňatku 16 let)


zenab) právní úkon musí být určitý
Přesně musí být uvedeno co následuje po uzavření smlouvy, jaké povinnosti Vám z ní vyplývají, co je potřeba dodržovat atd...


c) vážně míněný
K tomuto snad nemusím nic víc dodávat, snad jen, že neexistují vtipálci, kteří vy uzavírali smlouvy jen tak „z legrace“


d) právní úkon musí být učiněn svobodně
Nikdo vás nesmí nutit k uzavření smlouvy, takže žádné výhružky ani věty typu – když to nepodepíšeš tak....!


e) srozumitelný
Jako jedna ze smluvních stran při uzavírání smlouvy byste měli přesně vědět, co je obsahem uzavírané smlouvy, nebojte se zeptat a informovat. Víte přeci, že neznalost zákona neomlouvá. Srozumitelnost je v tomto případě brána také tak, že ze smlouvy musí být patrný důvod jejího uzavření.


f) nesmí být učiněn v omylu
Pokud jste uzavřeli smlouvu a následně zjistili, že jste se „spletli“, můžete se domáhat její neplatnosti. Pozor, ta se však následně velmi špatně dokazuje.


g) nesmí být učiněn za zjevně nevýhodných podmínek
Což znamená, že pokud uzavřete smlouvu, ve které bude jasně některá ze smluvních stran v nevýhodě, může jít o smlouvu neplatnou.


h) nesmí být uzavřen v rozporu se zákonem
K této zásadě snad také nemusí nic moc dodávat. Nicméně pokud uzavřete smlouvu, ve které dodáte jisté osobě dvacet kilo konopí, smlouva je samozřejmě neplatná:D


ch) nesmí být v rozporu s dobrými mravy
Podobný případ jako výše zmíněný. Dobré mravy jsou podle zákona chápány jako souhrn určitých etických a kulturních norem společnosti.


neplatna-smlouvaPokud právní úkon, který jste učinili neobsahoval výše zmíněné znaky, můžete se bránit následujícím způsobem:


a) namítnutí neplatnosti – pokud druhé straně namítnete neplatnost a prokážete, že smlouva (či jiný projev vaší vůle) neobsahoval všechny znaky platnosti, smlouva je neplatná.


b) odstoupení – pokud je smlouva neplatná, můžete od ní samozřejmě odstoupit


c) odporovatelnost – můžete se domáhat svých práv u soudu


d) vzájemná restituční povinnost – pokud jste získali (nebo druhá strana) nějaké výhody díky neplatné smlouvě, máte povinnost veškeré získané statky vrátit.


e) povinnost náhrady škody – pokud vám uzavřením neplatné smlouvy vznikla škoda, smluvní strana má povinnost Vám ji nahradit.


Jedno pravidlo, které hovoří za vše – přečtěte si pečlivě při uzavírání jakékoliv smlouvy její obsah. V závěru bývá vždy uvedeno, že jste smlouvu četly, s jejím obsahem souhlasíte a Vás podpis je projevem osobní svobodné vůle. Pokud následně namítnete neplatnost, těžko ji u soudu obhájíte, protože co je psáno to je dáno. A poslední rada na závěr – jakékoliv smlouvy, závěti, plné moci atd... uzavírejte vždy písemně! Předejdete tak případným problémům!


Vendi V.
ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 
Čtěte také



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
tak to človeka vydesí
Obrázek uživatelky
profil
vyborne informacie
Obrázek uživatelky
profil
odkud tohle vycucáváš a hlavně, jak to vlastně vnímáš, když už ty články píšeš?!!! Tebe bych nenechala u soudu obhajovat ani svýho psa, kdybych nějakýho měla. Ty se možná vyznáš v pojmech, které si momentálně někde přečteš, ale už si nejsi schopná dát dohromady 1+1, to se na mně nezlob. Jestli jsi někdy snila o tom, že budeš právnička, tak budiž, prý nikdy není pozdě, ale takhle se začít nedá. Začni opravdu v základech..., ne se rovnou pouštět do takovýchto detailů, fakt Ti to nejde
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles

Beránek