Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 18.04. 2024
Dnes má svátek Valérie
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Vymahačské agentury ožebračují české domácnosti

24. 09. 2011 | Finance
Češi jsou právně negramotní, čehož využívají ve velkém vymahači dluhů. „Právní a finanční negramotnost je stále větším problémem naprosté většiny Čechů. A v současnosti na to ve velkém finančně doplácejí! Tato situace maximálně vyhovuje vymahačským firmám, které svůj multimilionový byznys založily právě na nevědomostech obyčejných lidí,“ komentuje současnou situaci v naší republice Mgr. Rostislav Kovář.

Pohledávky za pár babek

Mezi vymahačskými agenturami se stále víc a víc rozmáhá nákup promlčených pohledávek. Prodávají je především nejrůznější pojišťovny, které si je prodejem odepíšou z evidence a nemusí se o ně dál starat. A prodávají je obvykle doslova za pár korun, protože tyto dokumenty jsou pro ně už bezcenné. Pro nového majitele je podobný kauf však doslova a do písmene zlatým dolem! Ten se naopak těší, jak se k němu peníze jen pohrnou, a zkouší, co český člověk ještě vydrží.

Jaký je postup?

Vymahačské agentury ožebračují české domácnostiPaní Jana z Hradce Králové vypráví, jak to bylo v jejím případě. „Nejprve mi domů přišel dopis, ve kterém jsem se dočetla, že dlužím jedné pojišťovně pár stokorun. Původní dluh byl z roku 2001 a částka, kterou jsme tenkrát nezaplatili, byla 600 Kč. Vůbec jsem si na to po těch letech nepamatovala! V dopise mi nějaká firma psala, že tento dluh odkoupila. Nic víc tam nebylo. Pár měsíců na to mi přišel od soudu dopis se zeleným pruhem. Poslali mi takzvaný platební rozkaz a nařizovali mi uhradit do 15ti dní nejen oněch 600 Kč, ale také úroky, soudní poplatky a náklady na právní zastoupení. Celkem asi 8.300 Kč.“

Postižených jsou tisíce!
V současné době už leží několik tisíc podobných žalob u českých soudů a další budou velmi rychle následovat. V průběhu srpna přijaly soudy po celé České republice obrovské množství žalob a řada z nich pochází z takto nakoupených promlčených pohledávek. Už od 1. září se zvyšují soudní poplatky, tím se podobné vymáhání zdražuje, navíc se původně překvapení dlužníci začínají pomalu ale jistě aktivně bránit. A s jejich obranou jim pomáhají právníci, dlužníkům se rozhodně právní pomoc vyplatí.

Dluh nezaniká

Jestli je podobný postup při vymáhání tak starých dluhů legální, jsme se zeptali Mgr. Rostislava Kováře: „Na úvod musím podotknout, že ani starý dluh nezaniká. Pokud jste někdy někomu dlužili a nezaplatili, pak dluh stále existuje. Po určité době se však dluh takzvaně promlčí. To znamená, že pokud se podobná pohledávka dostane až k soudu, můžete se účinně bránit a pokud splníte všechny formální náležitosti, spor vyhrajete a nakonec nebudete muset platit nic. Nicméně abych odpověděl na položenou otázku: Ano, podobný postup je v souladu s právními předpisy České republiky.“
Stejně jako to udělala paní Jana, která se včas obrátila na právního zástupce, takže nakonec nemusela platit nic. „Pokud se pořádně rozhlédnete po internetu, zjistíte, že existuje řada možností, někteří právníci vás dokonce v podobných případech zastoupí i zcela zdarma,“ dodává Kovář.

Nejprve se informujte, teprve pak jednejte!

Vymahačské agentury ožebračují české domácnosti„Přišel mi podobný dopis se zeleným pruhem, ve kterém stálo, že dlužím mobilnímu operátorovi platbu z roku 2004, pohledávka vloni v létě změnila majitele a přešla na jinou společnost. Ta po mně požaduje doplatit nejen zhruba 2.500 Kč z roku 2004, ale i příslušné úroky a samozřejmě náklady na právní zastoupení ve výši 6.900 Kč. Strašně jsem se vyděsila, a protože jsem vědomě nikdy nikomu nic nedlužila, rychle jsem běžela do banky vše obratem zaplatit. Měla jsem panický strach, že mi exekutor zablokuje účet nebo přijde k nám domů, a protože jsem z malého města, byla by to pro mě veliká ostuda. Vůbec mě nenapadlo, že bych se mohla jakkoliv bránit a příkaz neuhradit. Na to jsem bohužel přišla až pozdě,“ vypráví paní Lenka z Vysočiny, která svojí zbrklostí přišla zcela zbytečně o spoustu peněz.
 

Kolik může být postižených?

Náš velmi dobře informovaný zdroj udává, že na některých soudech leží až tisíce podobných žalob. To může znamenat tisíce domácností, které zaplatí i to, co by nemusely, stejně jako paní Lenka z Vysočiny. Přitom téměř celá částka nakonec skončí v rukou vykutálené vymahačské firmy. Je tedy jasné, že se jedná o opravdový zlatý důl, za který nakonec naprosto zbytečně platí obyčejní lidé. A to desítky milionů korun!
 

Jak se účinně bránit krok za krokem

„V každém případě vám rozhodně doporučuji přebírat doporučené zásilky, protože účinně se můžete bránit pouze tehdy, pokud jste o svém „závazku“ informováni. Nepřeberete-li si poštu, uplatní se takzvaná fikce doručení a nakonec budete muset uhradit nejen promlčené dluhy, ale i náklady na právní zastoupení a posléze nejspíš i odměnu exekutora,“ radí Kovář.

Postup při obdržení platebního rozkazu, je-li dluh promlčený:

1. Jakmile si přeberete doporučený dopis s platebním či elektronickým platebním rozkazem od soudu, zjistíte v něm stáří pohledávky (tedy kdy vznikl dluh, pro který vás žalují).

2. Pokud je dluh starší více jak 3 roky /u obchodních smluv 4 roky/, musíte do 15 dní od převzetí dopisu bezpodmínečně jednat! Pokud tuto lhůtu promeškáte, máte smůlu a celý dluh i s úroky a náklady na právní zastoupení musíte uhradit. Jestliže se VČAS začnete aktivně bránit, nemusíte platit ani korunu!

3. Především v první fázi nikomu nic neplaťte a nejprve se obratem informujte o dalším právním postupu. Jakmile totiž uhradíte byť jen samotnou dlužnou částku v řádu pár stokorun, musíte zároveň doplatit i zbytek – tzn. náklady na řízení. O tyto peníze se však připravíte zcela zbytečně! Vždyť místo toho si za ně můžete koupit řadu jiných a potřebnějších věcí!

4. Potom podáte proti platebnímu rozkazu odpor – rozhodně doporučujeme využít služeb advokáta, který ručí za to, že odpor bude podán včas a správně.

5. Poté soud zhruba do měsíce platební rozkaz zruší, a tím jste jednou provždy zproštěni povinnosti tento dluh uhradit.

Zdroj: Poradnaveritele.cz

Alena B.
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
smutné že sa im v právnom štáte darí
Obrázek uživatelky
profil
kde je tedy pravda?
Obrázek uživatelky
profil
Dluh je promlčen po dvou letech, - tzn. doba, do které lze dluh vymáhat. Obálka se zeleným pruhem nechodí od soudu, nýbrž od právníka, který je soudem pověřen vydat tzv. žalobu rozhodčí doložkou, proti které není jiné obrany, než dlužnou částu uhradit, nebo se obrátit na soud, ale pouze prostřednictvím právníka, narozdíl od klasického platebního rozkazu. Je toho moc, co bych k tomu mohla dodat, rozhodně je to též o komunikaci s dlužníkem, která je právě u žaloby rozhodčí doložkou nepodstatná, je to prostě o tom, že když někdo přijde např. s falešnou směnkou za takovým "samosoudcem", může být protistrana do čtrnácti dnů také bez střechy nad hlavou.., nedělám si legraci
Obrázek uživatelky
profil
Vikitorie, a co je tady dle tvého soudu špatně? Pouč nás...
Obrázek uživatelky
profil
a Ty Mgr. Kováře znáš? A myslíš, že chodí na CHŽ?
A co se Ti vlastně na článku nelíbilo?
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles