Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 29.03. 2024
Dnes má svátek Taťána
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Vytápění dřevem prudce zdražuje

21. 08. 2009 | Finance
Lidé, kteří myslí na budoucnost dalších generací a chtějí žít ekologičtěji a chránit přírodu, volí moderní ekologické vytápění. K těmto krokům je podporují vlády, které slibují různé příspěvky a finanční úspory.

Vím z vlastní zkušenosti, jak se v první etapě nabízela elektřina k vytápění celých domů. Lidem se naslibovaly úspory a příspěvky, které mohou využít a také se argumentovalo praktičností a tím, že nebudou vytápěním v kotlích znečišťovat prostředí. Znám dost lidí, kteří uvěřili a svůj dům elektrizovali. Dnes jich lituji a pochybuji, že se ohřejí, jak si plánovali.

Další ekologický zdroj podporovaný státem byl plyn. Vesnice investovaly do přípojek plynu k domům a vybíraly dotace od státu. Opět představa pohodlí bez kotle a skládky uhlí na zimu byla inspirující a mnozí si plyn zavedli a celý dům vytápějí. Ovšem po veškerých zdraženích se plynové vytápění stalo pro většinu neúnosné a zapomněli, že se chtějí chovat ekologicky a pořídili si domu opět kotel, zprovoznili své komíny a nad vesnicemi se valí hutný kouř, který obnáší všechno, co se v kotli spálit dá. „Peněz máme nedostatek, tak co máme dělat?“, říkají.

Vytápění dřevem prudce zdražujeTřeba se i chtějí chovat ekologicky, ale kdo je podpoří. Už ani obec, která dříve za plynové vytápění zvýhodňovala roční poplatek za svoz odpadů z popelnic. Ovšem obce přestaly mít peníze a tuto maličkost vypustily a odvoz nerozlišují, každý platit musí a je pouze na obci, jak přistupuje ke svému ovzduší. Lidem se nedivím, že se cítí podvedeni a o slibech ze strany vládních představitelů ani nemluvě.

Já sama se přikláním k ekologickému způsobu života, protože mi není lhostejné, kde žiji a budou žít naše děti. Ale nemělo by to být jedno ani našim představitelům. Podpora ekologie by neměla končit u slibů.

Lidé, kteří s vidinou státní podpory investují do vytápění na biomasu, mohou opět brzy litovat. Cena biomasy, kterou většinou tvoří klasické dřevo, totiž neustále roste, píše ve svém vydání Deník.

Za zvyšující se cenou je stoupající poptávka po biomase i krize v dřevařském průmyslu. Navíc ekonomická krize omezila výrobu nábytku, dřevěných oken a další zpracování dřeva, které produkuje zbytky pro topení.

Kvůli růstu cen bude již letos topení biomasou v rodinném domě jen o dva tisíce levnější než vytápění plynem. V dalších letech se situace ještě zhorší. Již tuto topnou sezonu bude přitom uhlí levnější než biomasa.

Takže nenechte se zlákat výhodou nabídek a přemýšlejte, jak ušetřit a nezatížit životní prostředí. Je to možná neřešitelný rébus a mám pocit, že ho nechce řešit ani stát, s vyhlídkou na zlepšení našeho zdravého prostředí. Ekonomika je mocná čarodějka…..

Zdroj: SOS

Lydias
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
Já topím jenom dřevem.Za zimu je ho velká spotřeba:5 metrů pevného v celku stálo 5000,0Kč,a to se musí nařezat a naštípat.dále několik balíků odkorků dřeva z pily-1 balík 600-800Kč.V loni to bylo o 1,3 až 1,5 LEVNĚJŠÍSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
My jsme vloni topily uhlím měly jsme 25q a spalilo se vše a ještě pochybělo. Stalo nás to 9.854kč. Letos jsme začaly topit dřevem a to nás 9 metru dřeva přišlo na 1.800 kč. Takže myslím že zdražování dřeva nebude tak strašné než zdražení uhlí. A navíc ze dřevem se topí líp a není ani bynec a ani skoro žádný popelSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
co dnes nezdražuje??????
Obrázek uživatelky
profil
ono je to dnes nejenom o ekologickém myšlení, ale především o finaních, přihlédneme-li k velkému počtu nezaměstnaných především na vesnicích
Obrázek uživatelky
profil
To je hrůůůůůzaSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles

Mašle