Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 29.03. 2024
Dnes má svátek Taťána
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Zloději, zloději, ve dne, v noci chodějí

23. 03. 2008 | Finance
…a čím dál více využívají internetu. A nejen zloději, ale i podvodníci a všelijaká další verbež. O tom mj. svědčí skutečnost, že internetové podvody meziročně zaznamenaly nárůst o plných osm tisíc procent. Dobrá – ale co s tím?


Bezpečné chování v nebezpečném světě
Opřít se můžeme o dva základní pilíře. První z nich by se dal nazvat honosným slovem prevence. Nejde ale o nic jiného, než prostou opatrnost a používání zdravého selského rozumu.

Filozofie je jednoduchá: když si někdo o problém říká, dostane se do něj. Jistě, nebezpečný je v zásadě celý internet (hackeři se dnes a denně snaží „nabourat“ do seriózních serverů, aby na ně umístili své škodlivé kódy a mohli se důvěryhodností těchto serverů zaštítit), ale rozhodně existují místa, kde je pravděpodobnost průšvihu větší a kde je menší.

zabezpečení počítaceOstatně, stejně jako v reálném světě. Pohybovat se v poledne na rušeném náměstí je asi něco jiného, než courat osamělé po půlnoci v potemnělých uličkách pochybné pověsti nedaleko nádraží… Takže první poučka zní: snažte se na internetu navštěvovat jen místa, kterým věříte. Neklikejte bezhlavě na všechny odkazy na internetu nebo na takové, které Vám přijdou e-mailem. Bezhlavým chováním jen zvyšujete pravděpodobnost, že skončíte v problémech.

Stejně tak neinstalujte do počítače vše, co Vám přijde po ruku. Jistě, v případě mnoha aplikací je pokušení veliké, ale na druhé straně: často Vás k instalaci nabádají agresoři. Stáhnete si třeba nějaké video s atraktivním názvem (těžko se bude jmenovat „smažu_ti_data“…) a ejhle, nejde spustit. Ale nabídne Vám řešení problému: instalaci nějakého pomocného programu nebo prohlížeče. A hned přidá i odkaz na internetu, kde jej lze získat. Stop! Přesně toto je scénář typického útoku, jak si zavirovat počítač: útočník těží z Vašeho zájmu a z toho, že děláte PŘESNĚ to, co po Vás chce.

Tip Chytré ženy:
Pokud si nainstalujete aplikaci (software) SiteAdvisor (nemusíte se bát, že by byla nebezpečná – je od renomované firmy a můžete si to klidně prověřit) https://www.siteadvisor.com/ (je ZDARMA), bude u mnoha odkazů na internetu zobrazeno jejich hodnocení dříve, než na ně kliknete. Tedy zdali byly shledány bezpečnými či nikoliv. Společnost McAfee, která tuto technologii vyvinula, již otestovala nejméně 90% webových stránek. Pozor, toto hodnocení má pouze doporučující (UPOZORŇUJÍCÍ) charakter. Zobrazí se vám jednoduché barevné ikonky, které označují, jak moc jsou stránky nebezpečné. Zeleně označené stránky jsou v pohodě, žlutě označení avizuje nějaký možný problém a červená vůbec nedoporučuje danou stránku otevírat. SiteAdvisor jako nápověda funguje!

zabezpečení počítačeDalším pravidlem je důvěřujte, ale prověřujte. Zfalšovat adresu odesílatele e-mailu není nic složitého, zfalšovat webový odkaz není nic těžkého. Takže si neváhejte některé skutečnosti ověřovat! Viz události dnů minulých. Zářným příkladem jsou teď tolik diskutované e-mailové zprávy, které dostávají klienti, a nejen oni, České spořitelny. Tyto hrozby se nazývají phishing (odvozeného od anglického slova fishing – rybolov, chytat ryby). Vypadají jako by je opravdu posílala ČS, ale opak je pravdou. Pokud Vám přijde e-mail tvářící se jako by byl od České spořitelny a vyzývá Vás k prozrazení osobních údajů (což by samo o sobě mělo být varovně zdviženým ukazovákem!), zjistěte si, zdali inzerované webové stránky skutečně patří České spořitelně. Třeba na jejích webových stránkách (ale pozor – na těch, které si SAMI VYBERETE, NIKOLIV na těch, které Vám nabízí útočník!), dotazem na zákaznickou linku nebo zpětným dotazem na odesílatele. Neuvedení zpětného kontaktu („neodpovídejte, tento e-mail generuje automatický robot“) bývá hlavním varovným příznakem útoku či podvodu. Při bližším prozkoumání také zjistíte, že v textu mailu jsou gramatické chyby, odkazy na nesmyslné stránky. Proč? Za touto snahou je pravděpodobně snaha nějaké skupiny či jednotlivce vylákat z důvěřivých zákazníků jejich identifikační údaje (PIN, číslo karty), nabourat se do jejich účtů a dostat se k finančním prostředkům.

Používejte legální software – jen u něj máte záruku kvalitního servisu ze strany dodavatele včetně pravidelného záplatování. To je (zpravidla automatická) instalace oprav na známé chyby. Tyto s oblibou využívají právě útočníci, tak si dejte pozor, ať se Vám nestane nějaká banální chybička celému světu už dlouho známá osudná tím, že jí zneužije nějaký darebák k průniku do Vašeho počítače.

zapezpečení počítačePořiďte si bodyguarda!

Prevence je ale jen polovina úspěchu. Tou druhou je pomocník, který dokáže nalézt a zastavit různé druhy hrozeb. Tedy bezpečnostní program.
Nikoliv pouze program antivirový, ale protože dnešní hrozby jsou výrazně složitější a pestřejší, tak je zapotřebí nasadit komplexní bezpečnostní program. Jinými slovy: dnes už se nechráníme jen před spamem nebo jen před viry nebo jen před nějakým jiným typem nepříjemností.

Vezměme si třeba právě nyní aktuální útoky proti klientům České spořitelny: přijde Vám e-mailová zpráva (ejhle – spam, na ten je filtr spamu), že máte navštívit nějakou www stránku (ejhle – web patřící podvodníkům, na ten je phishingový filtr) a vyplnit na ní své osobní údaje (ejhle – prozrazování citlivých informací, na ty může být nějaký strážce soukromí, který kontroluje kam a jaké informace vkládáte). A krom toho potřebujete i bránu jménem firewall (non-stop chrání před útoky z internetu) stejně jako nějaký software pro vyhledávání škodlivých kódů (dříve virů), kterých je plný internet, chodí v e-mailech apod.

Zapomeňte přitom na hackery z hollywoodských filmů, protože informační bezpečnost je v jejich podání redukována na nebezpečnou otázku: „Co by u mne útočník hledal, vždyť nejsem Pentagon!“ Omyl, na internetu se pohybují různé automatické programy, které mají za cíl vyhledávat zranitelné počítače, a ty následně napadat. A to systémem „padni, kam padni“. Tito automatičtí útočníci si do značné míry „žijí“ svým vlastním životem – fungují přitom podobně jako třeba programy automaticky prohledávající webové stránky pro různé portály a vyhledávače. Jen s tím rozdílem, že nevyhledávají klíčová slova a důležité články, ale chyby v počítačích. Ve Vašich počítačích.

Chytrá žena varuje: nechráněný počítač se stane cílem automatického útoku s 99procentní pravděpodobností za deset minut!

A ještě jedna dobrá rada na závěr: nepovažujte bezpečnostní počítačový program za všemocného čaroděje, který jako mávnutím kouzelného proutku vyřeší všechny problémy světa. Protože: tak dlouho se chodí se džbánem pro vodu… No, vždyť to znáte.

Aneb bezpečnostní program bez bezpečného chování je poloviční. Stejně tak bezpečné chování bez bezpečnostního programu…


Autorka: Alžběta Hanibalová
Zdroj: McAfee



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
samá voda,lidé jsou bohužel i v dnešní nebezpečné době příliš důvěřiví!!!!!!!!
Obrázek uživatelky
profil
krásný článek,ale lidé jsou nepoučitelní. Obdivuji je, že své veškeré finanční transakce řeší přes PC.Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles

Mašle