Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Změny ve zdravotním pojištění od 1.1.2010

15. 12. 2009 | Finance

Protože každý s trvalým pobytem na území ČR je ze zákona povinně účasten systému veřejného zdravotního pojištění, mohou se jej nějakým způsobem dotknout změny, ke kterým od 1. ledna 2010 v souvislosti s placením pojistného dochází.

Pokud zaměstnáváte zaměstnance, platíte za ně pojistné jejich zdravotní pojišťovně. Podstatnou změnou je nově stanovená lhůta pro placení pojistného, kdy pojistné placené zaměstnavatelem za jednotlivé kalendářní měsíce je splatné od 1. do 20. dne následujícího kalendářního měsíce. Přijatou změnou tak pro zaměstnavatele dochází ke sjednocení termínu splatnosti pojistného na zdravotní pojištění, sociální zabezpečení a příspěvku na státní politiku zaměstnanosti. Takto se bude poprvé postupovat při platbě pojistného za prosinec 2009, což znamená, že úhradu pojistného za tento měsíc musí zaměstnavatel provést nejpozději 20. ledna 2010.

Jinak se posuzuje i placení pojistného. Od 1.1.2010 se pojistné platí v české měně buď na účet zdravotní pojišťovny vedený u poskytovatele platebních služeb nebo vyplacením v hotovosti zaměstnanci příslušné zdravotní pojišťovny, který je pověřen přijímat pojistné.

Při placení na účet zdravotní pojišťovny vedený u poskytovatele platebních služeb se za den platby považuje den, kdy dojde k připsání pojistného na účet poskytovatele platebních služeb zdravotní pojišťovny. V případě vyplacení hotovosti přímo zaměstnanci příslušné zdravotní pojišťovny je dnem platby den, kdy příslušný zaměstnanec hotovost přijal.

Den platby


Další významnou změnou je skutečnost, že za den platby pojistného již není (jako do konce roku 2009) považován den, kdy bylo uskutečněno odepsání z účtu plátce pojistného, ale po 1. 1. 2010 je dnem platby pojistného den, kdy došlo k připsání platby pojistného na účet poskytovatele platebních služeb.

Jednou z povinností zaměstnavatele je nejpozději v den splatnosti pojistného předat zdravotním pojišťovnám, jejichž pojištěnce zaměstnává, vyplněný formulář Přehled o platbě pojistného. V návaznosti na změnu termínu splatnosti pojistného tak dochází i ke změně termínu podání tohoto Přehledu. Zaměstnavatel bude předávat Přehledy zdravotním pojišťovnám vždy v období od 1. dne do 20. dne následujícího kalendářního měsíce.

Maximální vyměřovací základ


Maximální vyměřovací základ vychází z tzv. průměrné mzdy. V letech 2008 a 2009 bylo toto maximum určeno jako 48násobek průměrné mzdy, pro rok 2010 je maximální vyměřovací základ stanoven ve výši 72násobku průměrné mzdy. Průměrná mzda pro daný účel činí 23 709 Kč. Sedmdesátidvounásobek této částky, tj. 1.707.048 Kč, představuje pro rozhodné období kalendářního roku 2010 částku maximálního vyměřovacího základu zaměstnance i OSVČ.

Na rozdíl od zaměstnavatelů se nemění termíny splatnosti pro další plátce ve zdravotním pojištění, kterými jsou osoby samostatně výdělečně činných a osoby bez zdanitelných příjmů. Osoby samostatně výdělečně činné – jako jediná ze skupin plátců - hradí pojistné formou záloh a (případného doplatku) pojistného. Od ledna 2010 činí minimální výše zálohy OSVČ, pro kterou je její samostatná výdělečná činnost hlavním zdrojem příjmů, částku 1601 Kč.

Platba osob bez zdanitelných příjmů i nadále vychází z minimální mzdy. Protože s největší pravděpodobností nedojde od data 1.1.2010 ke zvýšení minimální mzdy, bude platba těchto osob činit i nadále částku 1080 Kč. Za osobu bez zdanitelných příjmů se ve zdravotním pojištění považuje pojištěnec, který není v rámci příslušného kalendářního měsíce ani jeden den zaměstnancem nebo OSVČ nebo osobou, za kterou platí pojistné stát.

Osoby bez zdanitelných příjmů a osoby samostatně výdělečně činné tak musí pojistné resp. zálohu na pojistné za měsíc leden 2010 zaplatit nejpozději dne 8.2.2010.

 

Zdroj: SOS

 

Gabriela Straková

ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10


Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !