Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Středa 24.04. 2024
Dnes má svátek Jiří
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Adopce dítěte

23. 07. 2011 | Manželství
Někdo by dal vše za maličký křičící balíček od čápa, jiný při pohledu na pozitivní výsledek těhotenského testu hrůzou padá do mdlob. Jsou rodiče, kteří se (a to z různých důvodů) o své děti nemohou nebo nechtějí postarat. A právě pro tyto děti představuje ideální řešení adopce.

Pod pojmem „adopce“ veřejnost vidí často více různých typů náhradní rodinné péče. Oč se vlastně jedná? Osvojením vzniká mezi osvojitelem a osvojeným dítětem stejný právní vztah, jako je mezi rodiči a vlastními dětmi. Adoptivní rodiče získávají vůči svým „novým dětem“ stejnou rodičovskou zodpovědnost jako při výchově vlastního dítěte. Osvojením tak současně zanikají jakákoliv práva a povinnosti mezi adoptovaným dítětem a jeho biologickými rodiči.

Aby však vůbec mohlo k adopci dojít, musí být dítě právně volné. Tím se stává udělením souhlasu svých biologických rodičů (i když jsou nezletilí) nebo rozhodnutím soudu o jejich nezájmu. Tak se hodnotí stav, kdy nejméně šest měsíců rodiče neprojeví opravdový zájem o dítě (nebo v případě novorozence po dobu dvou měsíců po narození). Právně volný je rovněž sirotek či dítě, jehož rodiče byli zbaveni rodičovské zodpovědnosti.

Ne všechny děti mají stejnou šanci na adopci. V rámci České republiky dochází nejčastěji k osvojení kojenců a malých dětí, zdravých a pocházejících z majoritní populace. Složitější postavení mají novorozenci rodičů užívajících drogy případně alkoholiků. Rovněž platí, že čím starší dítě je, tím menší šanci na adopci má. Osvojit lze jen dítě nezletilé – tedy do 18 let.
A kdo se může stát adoptivním rodičem? Může jim být osamělá osoba – častěji však manželský nebo partnerský pár (manželé mohou osvojit společně, z partnerského páru však vždy pouze jeden partner), který způsobem svého života zaručuje pro dítě vhodné prostředí.

Adoptivní rodiče zejména malých dětí často řeší dilema: „Říct či neříct?“ Na jednu stranu lze například na malém městě osvojení len stěží utajit a rozhodně by nebylo dobré, aby se dítě o adopci dozvědělo například ve škole od spolužáků. Na druhou stranu informované děti si zejména v určitých etapách života často kladou otázku: „Proč mě moji rodiče nechtěli? Jsem tak špatný?“ Samostatnou kapitolou jsou pak předsudky – dodnes řada lidí věří, že adoptované děti jsou nevděčné a „kořeny se nezapřou“. Každopádně pokud se osvojitelé rozhodnou dítě s adopcí obeznámit, je třeba hodně taktu, ohleduplnosti a také trpělivosti.

Adopce je úžasnou druhou šancí pro řadu dětí, ale také pro řadu bezdětných párů. Já osobně smekám klobouk před všemi, kdo se rozhodnou stát se osvojiteli a vydat se na často poměrně strastiplnou cestu, na jejímž konci stanou s dětskou ručkou vloženou do své dlaně a vědomím, že pomůžou človíčkovi, o kterého se nemá kdo postarat. A všem adoptivním rodičům i dětem přeji krásný život a hodně vzájemné lásky.



Agrant – čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
Známí mých rodičů mají vlastního syna a k němu si adoptovali romskou holčičku (byl jí rok, když si ji donesli domů). Syn byl již několikrát zavřený (opakované krádeže) a dcera vystudovala vysokou školu. Takže tak Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
genetickou výbavu si nese každý jedinec
při adopci se s tím musí počítat,ale stojí to
za to pomáhat se jedinci vytvářet...
Obrázek uživatelky
profil
já bych to asi taky riskla,ale ne romské dítě,tam bych se těch genů bála.Sorry
Obrázek uživatelky
profil
Kdybych neměla svoje tři děti, určitě bych šla do adopce, samozdřejmě geny atd....ale výchovou, láskou....člověk může adoptovanému dítěti dát možnost vyrůstat v normální rodině a geny zastrčit do pozadí.....a myslím že ve většině případů si toho adoptované děti cení a váží
Obrázek uživatelky
profil
v rodině máme adoptované dítě =tedˇ už dospělé...je vděčný,že si ho rodiče vybraly mezi tolika dětmi...
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles