Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Kam s dětmi po rozvodu? Zkuste střídavou péči!

12. 11. 2009 | Manželství

Po rozvodu se často řeší, komu připadnou děti. Matka nebo otec? Kdo z nich má větší právo se o ně starat? Existuje vůbec možnost si děti spravedlivě rozdělit? V dnešním rozhovoru se dozvíte o možnosti "střídavé péče". Na naše otázky odpovídal Luboš Patera, zmocněnec sdružení Spravedlnost dětem.


Střídavá péče dovoluje otci a matce mít po rozvodu dítě u sebe na nějaký dohodnutý čas. Jaké jsou běžné lhůty „výměn“ dítěte? Jaká je považována za ideální?

 

Termíny střídání jsou různé. U menších dětí je prospěšnější střídání po několika dnech, mají jiné pojetí času než děti větší, u těch se osvědčují termíny delší, týdenní, čtrnáctidenní nebo i třeba po měsíci. V této době se děti samozřejmě stýkají i s druhým rodičem a nejsou od něho odříznuté. Záleží vždy na konkrétních okolnostech konkrétních rodičů a dětí.

 

Určitě je pro milující dítě dobré mít pocit, že ani jednoho z rodičů neztratilo, jak se ale třeba menší dítě vyrovná s tím, že se musí neustále stěhovat sem tam?

 

Pokud rodiče dítě nijak negativně neovlivňují ale naopak pozitivně motivují a vedou k vyrovnání se s „technickými“ komplikacemi, tak se děti se „stěhováním“ vyrovnávají dobře. Mnoho dětí střídá neustále různá prostředí: u rodičů (nebo jen u rozvedené matky), u prarodičů, u kamarádek matky, u „víkendového“ tatínka a pod., aniž by to na nich zanechalo nějaké následky. A při střídavé péči se dítě „nestěhuje“, ale přechází z jednoho plnohodnotného domova do druhého domova stejně hodnotného a pro dítě důležitého, který může být třeba jen ve vedlejším domě. „Nestěhuje“ se také se všemi svými věcmi a vybavením bytu, ale třeba jen se školní aktovkou a svým mobilem a iPodem :-).


Umím si představit, že může jít o lehkou věc, pokud oba rodiče bydlí v jednom městě či nedaleko, jak se ovšem řeší situace, kdy otec bydlí na druhém konci republiky než matka? Jak je to s návštěvou školy u větších dětí, mění i spolužáky a učitele?

 

Pokud rodiče od sebe bydlí na vzdálenost délky republiky, tak v takovém případě je asi střídavá péče nereálná v běžných termínech. Umím si ale představit, že by dítě bylo u jednoho rodiče třeba celý rok, zde by tento rok chodilo do školy a samozřejmě se běžně stýkalo s rodičem druhým, a další školní rok by se rodiče vyměnili. K námitkám, že je to naprosto nemožné, připomínám, že mnoho dětí se musí vyrovnávat s častým stěhováním svých rodičů (nebo jen rozvedené matky) a tedy i se stejně častou změnou školy, učitelů, kamarádů, kroužků a pod., aniž by proti tomu někdo protestoval.

 

Obecně je známo, že matky získají po rozvodu dítě snadněji než otcové. Jak dlouho u nás zákony dovolují střídavou péči? Co vše obecně tento pojem obnáší?

 

Střídavá výchova oběma rodiči je v zákoně o rodině upravena od roku 1998.

 

Pokud padne rozhodnutí soudu a dítě je svěřeno do péče jednoho z rodičů. Co má udělat ten druhý, pokud má zájem o střídavou péči?

 

Tento z výchovy v podstatě vyšachovaný rodič (víkendový styk na výchovu nestačí, to je výroba tátů pro zábavu, nikoliv pro skutečnou výchovu) by měl rozhodně zachovávat vazbu s dítětem a tento jejich vztah chránit a shromažďovat důkazy a poklady pro nové rozhodnutí, které by prospěšnost střídavé péče reflektovalo.


Jak dlouho celý proces trvá?

 

To se nedá zprůměrovat, obecně je však zřejmé, že české soudy z rozhodování o výchovných záležitostech dětí vyrábějí skutečně „procesy“, a to zcela samoúčelně, i když tyto věci lze soudit kvalitně a rychle na základě zdravého rozumu – naprostá většina rodičů je výchovně způsobilá a svým dětem prospěšná a naprostá většina dětí potřebuje oba své rodiče ke zdravému rozvoji, na těchto zásadách vyrostla naše civilizace. Česká justice je však silně zbyrokratizovaná a českých soudců je na počet obyvatel třikrát více, než v okolních zemích, musí si proto svou „práci“ uměle vyrábět, aby nepřišli o své prebendy. A také další osoby (advokáti, soudní znalci, psycholožky a pod.) z rozvodové patologie úspěšně finančně profitují, takže každé dítě v soukolí této mašinérie uživí spoustu lidí, proto také tyto procesy trvají tak dlouho přes všechny fráze o „zájmu a blahu dítěte“.


Z jakých důvodů se střídavá péče nejčastěji zamítá?

 

Z důvodů zcela malicherných. Soudkyně, sociální pracovnice i na eskalaci konfliktů mezi rodiči finančně zainteresovaní soudní znalci a různé psycholožky stanovují podmínky, které by nesplnila většina rodičů žijících ve spořádaných rodinách. Např. jde o podmínku absolutní shody rodičů ve všem, co se týká jejich dítěte a jejich vzájemného vztahu. Pak tyto orgány vrchnostensky milostivě ke střídavé péči svolí. Pokud by ale taková absolutní shoda mezi rodiči panovala, tak se zcela logicky nebudou rozcházet a nebudou k řešení své těžké rodinné situace potřebovat pomoc soudu a jiných subjektů, které tuto pomoc sice mají poskytovat, většinou toho však nejsou schopné z důvodů shora uvedených.


Mohou o tuto péči dítěte zažádat i prarodičové?

 

Teoreticky jistě, v praxi by to bylo asi těžko prosaditelné, neboť by muselo jít o pochopení osvícených struktur, a to nastává zcela výjimečně.


Můžete s námi podělit o pár konkrétních případů?

 

Příběhy střídavé péče lze shlédnout ve filmu „Střídavka“, kde najdete ukázku.  Naše sdružení pořádá také Dny pro střídavou péči, při nichž se setkáváme s velmi pozitivním ohlasem ze strany občanů a občanek. Podrobnější informace je možné nalézt zde


Děkujeme za rozhovor! 

 

Petra Nachtmanová

ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10


Komentáře
« Předchozí   1   2   3   4  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
Dle mne to je naprostý nesmysl. Dítě potřebuje svůj pevný řád, pevné zázemí...má svoje oblíbené místo, svůj oblíbený polštářek, hračku....nebude se každý týden či 14 dní stěhovat z jednoho domova - spíše místa, do druhého, každých 14 dní měnit způsob dostávání se do školy, řešení kroužků atd...a to vůbec nemluvě o tom , kdy se rodiče od sebe odstěhují do vzdálenějších míst, to pak ještě dvě školy? Pitomost.
Obrázek uživatelky
profil
"Kam s dětmi po rozvodu?" Píšou tady o dítěti jako o pinpongovém míčku, takže kam se takové míčky odkládají?
Přímo střídavou péči nezavrhuji, ale pro všechny děti (natož rodiče), jak se nám někteří zaslepení ze střídavky snaží namluvit, není.
Obrázek uživatelky
profil
deti si to vždy odnesú
Obrázek uživatelky
profil
Díky za radu, člověk se pořád učí, někdy holt i mazat příspěvky na Chytrazena.cz. Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
to můžeš vymazat.., v té tabulce s Tvým příspěvkem jsou možnosti - upravit/smazat.
Tak je vymaž a máš to..., ahoj
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles