Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 18.04. 2024
Dnes má svátek Valérie
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Poruchy spánku u dětí a dospívajících pohledem dětského psychiatra

12. 04. 2011 | Náctiletá
U dětí jsou spánkové problémy (na rozdíl od dospělých) ovlivněny vývojovými vlivy. Již v kojeneckém věku se můžeme setkat u dráždivých, neklidných kojenců s nespavostí nebo s častým probouzením. To může být způsobeno nezralostí neuropsychických systémů centrální nervové soustavy z jakéhokoliv důvodu (obtížný porod, provokovaný porod, u matky - nadměrná konzumace alkoholu, kouření, drogy atd.).

V předškolním a raném školním věku již spánek mohou ovlivnit jiné psychologické vlivy (strach, úzkost, problémy s adaptací) a potíže se spaním se mohou objevovat ve formě nočních děsů, které
s věkem též většinou vymizí.

Spánkové poruchy jsou často spojeny s některými psychickými příčinami – např. úzkostné poruchy, hyperkinetické poruchy, psychózy.

Někdy i relativně zdravé děti mohou trpět přechodně spánkovými potížemi (dítě pozdě usíná nebo má neklidné spaní).

U zdravých dětí se poruchy spánku vyskytují velmi málo. Většinou jde o důsledek časově omezeného nadměrného zatížení ve škole (písemka, zkoušení) nebo přehnaného očekávání rodičů. Problémem může být i nedostatek pohybu. Při sezení u počítače dítě nemůže vybít energii jako při pohybu venku.

Častější jsou poruchy spánku u dětí hyperaktivních, dráždivých, přecitlivělých nebo úzkostných. Problém se může týkat i kojenců. Souvisí totiž se stupněm vývoje centrální nervové soustavy. Příčinu zjistí pediatr, neurolog, pedopsychiatr nebo psycholog a dle toho určí další postupy, úpravu spánkového režimu, dostatečný pobyt venku atd. Důležité je zapojení rodiny do spolupráce na psychoterapii.  Farmaka se u dětí doporučují jen krátkodobě a minimálně.

Autorka: MUDr. Jana Šplíchalová, primářka Oddělení dětské psychiatrie Fakultní Thomayerovy nemocnice s poliklinikou



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 
Čtěte také



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
taky prosíme rozšířit!!!Aspoň kapitolku..........Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Tak nevím, milé dámy, ale čekala bych na toto téma poněkud obsáhlejší článek. Nic moc jsem se nedověděla. Navíc o batolecím věku, který by mě zajímal nejvíc, tu není ani slovo.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles