Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 20.04. 2024
Dnes má svátek Marcela
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Přijímačky se blíží! Jak vybrat střední školu?

11. 02. 2010 | Náctiletá

Blíží se termín podání přihlášek na střední školy. Většina dětí však v 15 letech ještě neví, co chce v životě dělat. S výběrem střední školy proto velmi často pomáhají rodiče. Přinášíme vám proto několik rad, nad čím se při výběru školy společně s vašimi dětmi zamyslet:


1. Schopnosti a znalosti


Nezáleží samozřejmě jen na známkách, ačkoliv i na ně by se při výběru školy měl brát ohled. Když vaše dítě propadá z dějepisu, nebudou zřejmě práva to pravé ořechové. Pokud jsou naopak děti dobré v matematice, měli byste uvažovat o technicky zaměřené škole.


2. Zájmy a koníčky


klukI z toho, jak děti tráví volný čas, můžete leccos vysledovat. Pokud rády kreslí nebo neustále vylepšují modely ze stavebnice Lego, vezměte je na den otevřených dveří na stavební průmyslovce. Pokud se dcera zajímá o životní prostředí a přírodu, možná by jí bavilo studovat energetiku, která je s ekologií velmi úzce spojená.


3. Nabídka škol v blízkém okolí


Ne každá rodina si může dovolit platit dětem dojíždění nebo bydlení na internátě. Rodiče proto často vybírají hlavně mezi školami v nejbližším okolí. Pokud si vaše dítě přeje studovat vzdálenější školu, informujte se na možnost získání stipendií. Výše stipendia většinou závisí na prospěchu.


4. Šance na uplatnění a možnost kariéry 


Ekonomů a obchodníků vychrlí každý rok školy výrazně více, než je volných pracovních míst. Mnohem větší šanci na uplatnění hned po škole mají studenti techniky. Na střední průmyslové škole v Třebíči otevřeli loni ve spolupráci s Jadernou elektrárnou Dukovany zcela nový obor Energetika. Tato oblast se totiž v příštích desetiletích bude rychle rozvíjet a bude potřebovat tisíce schopných techniků.


5. Aktivity školy


Zjistěte si také, jestli škola, kterou jste vybrali, spolupracuje s firmami z oboru. Zvýšíte tím šanci, že se vaše dítě naučí hlavně to, co bude v praxi skutečně potřebovat. Vaší pozornosti by neměly uniknout ani mimoškolní aktivity (např. sporty, vědecké či řemeslné kroužky, cizí jazyky nebo olympiády).


6. Šance na přijetí


hraje-siI když máte doma velmi nadané dítě a na vybranou školu by se moc hodilo, nikde není záruka, že bude přijato. Při výběru školy mějte proto na paměti také úspěšnost u přijímacích zkoušek. Největší tlačenice bývá na humanitních oborech.


7. Rodinná tradice, přání rodičů


Byl váš tatínek lékař, vy jste lékařka a od svého dítěte očekáváte pokračování v tradici? Co když ho ale baví něco úplně jiného a pohled na krev prostě nesnáší? Nenuťte děti za každou cenu studovat něco, co si přejete vy. Berte ohledy na jejich přání. Promluvte si společně v klidu, máte větší šanci, že si děti vaše rady vezmou k srdci.


8. Vliv přátel


Vám to tak možná nemusí připadat, ale pro děti bývá často důležité, jakou školu si vyberou jejich kamarádi a kamarádky. Roli hraje strach z nového prostředí a ze ztráty starých přátel. Je třeba dětem citlivě vysvětlit, proč není rozumné hlásit se na zcela nevhodnou školu jen kvůli nejlepšímu kamarádovi.


9. Předsudky


Tenhle bod je důležitý hlavně pro maminky, které mají doma dcery. Nezrazujte je např. od studia technických oborů, jen proto, že nosí sukni. Dnes už v drtivé většině oborů neplatí dělení na vyloženě mužské a ženské práce, takže není problém potkat vychovatele v mateřské školce, či operátorku jaderné elektrárny.


10. Doporučení výchovného poradce, psychologa


Pokud základní škola, kam chodí vaše dítě, nemá výchovného poradce, můžete zdarma navštívit některou z pedagogicko-psychologických poraden, kde mu s výběrem školy pomohou. Najdete jí v každém větším městě.


Zdroj: ČEZ.cz


Simbelmine
ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Další fotografie ke článku Přijímačky se blíží! Jak vybrat střední školu? :

Přijímačky se blíží! Jak vybrat střední školu?
Přijímačky se blíží! Jak vybrat střední školu?
 
Čtěte také



Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
Už je tomu 14 let kdy jsem stála před stejnou otázkou kam jít na školu hrozně jsem chtěla na IT ale bylo mi řečeno že jsem hloupá a že na to nemám tak jsem šla z trucu na kadeřnici tu jsem uspěšně ukončila a přemýšlela co dál jako kadeřnice jsem se mohla uplatnit jen u nějaké paní která by se za mě zaručila jenže všude chtěli min 3 roky praxe. Tak jsem si řekla že maturita je to nejmenší co ještě můžu pro mou budoucnost udělat šla jsem tedy úplně od začátku na sšo (obchodku) protože nástavby mi nějak nevycházeli všude už měli plno. Střední jsem zdárně ukončila maturitou. Jenže co dál? V té době mi už bylo 23 let a ještě jsem nevěděla co v životě chci dělat. O práci byla nouze z důvodů tzv krize. Hledala jsem všude i takové obory se kterýma jsem neměla nic společného. Nakonec jsem zkončila jako dojička krav a ejhle práce mě bavíSmajlík Jen by mě zajímalo jak bych dopadla kdyby mě před těmi x lety rodiče podpořily a já šla na školu kterou jsem měla v 15 vysněnou. Ale to už se dnes nedozvím
Obrázek uživatelky
profil
taky nechávám syna aby si vybral,jen to spolu probíráme a snad se rozhodnem správně
Obrázek uživatelky
profil
dobre motivujici clanek a ted uz zalezi na komunikaci -mezi detmi a rodici
Obrázek uživatelky
profil
Smajlík ja mam dvě dcery které čeká letost příjmačky...nemluvím jim do toho.Jen si o školech povídáme a hledáme společné řešení na jakou která mají školu. Každá je totiž uplně jina a jinak se i učí.Jen doufám, že nedělam chybu když toto rozhodnutí nechávám na nich.Jen je vyslechnu poučím co ta škola asi tak znamená a rozhodnutí nechavám na nich.Každá zatím mají 3 škloly. Jsem zvědavá na konec kterou si vyberou a hlavně kam je vezmou.
Obrázek uživatelky
profil
15 LET TO JE NIC,DNES I DŮCHODCI VYNYLÉZAJÍ
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles