Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 29.03. 2024
Dnes má svátek Taťána
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Kolik nás stojí svatba? Polovina Čechů nechce na svatbě šetřit

30. 05. 2013 | Svatba
V partnerském životě představuje svatba významný milník. Pro většinu Čechů ale svatba není pouze formální záležitostí, nýbrž představuje významný finanční výdaj. Z výzkumu také vyplynulo, že pro pětinu žen jsou právě svatební výdaje důvodem, proč ještě s uzavřením sňatku otálí - pro muže je to spíš obava ze závazku. Naopak polovina již rozhodnutých snoubenců přiznává, že se během příprav nehodlá finančně omezovat.

1.    Svatební přípravy

Svatba pro většinu z nás znamená společenskou událost, kterou sdílíme s lidmi patřícími do našeho života. A volba, zda obřad bude velkolepý nebo naopak skromný, je na domluvě partnerů. Většina Čechů (79 %) považuje svatbu za jeden z nejdůležitějších dnů v životě a polovina se dokonce domnívá, že by se na ní nemělo šetřit. Svatební přípravy jsou spíše doménou žen. V plánech na svatbu se přitom shoduje zhruba polovina partnerů, nebo častěji muži ustupují přáním partnerky. Nesmíte však zapomínat, že ani velkolepá svatba není zárukou spokojeného manželství. Měli byste si rozumět také v jedné z nejdůležitějších oblastí rodinného života – vedení společných rodinných financí - a to hned od začátku.   

Kolik nás stojí svatba? Polovina Čechů nechce na svatbě šetřitRada navíc: Během svatebních příprav si všímejte především toho, jak jste schopni se domluvit, zda se s protějškem dokážete poslouchat a brát vzájemně ohledy na svá přání. Zajímavým testem trpělivosti může být už jen samotná žádost o uzavření manželství na místně příslušném matričním úřadu.

2.    Financování svatby

Jakmile se shodnete na vstupu do stavu manželského, je důležité si předem ujasnit základní body týkající se svatebního ceremoniálu. Náklady na svatbu totiž představují nemalé částky, které se průměrně pohybují v řádech desetitisíců (cca 50 tisíc korun). První, na čem by se měli partneři dohodnout, je velikost svatby, místo jejího konání a v neposlední řadě také rozdělení finančních nákladů. Tři čtvrtiny Čechů si proto před svatbou domluví na maximální částce, kterou jsou ochotni do svatby investovat. Při zpětném pohledu se ukazuje, že tento limit nepřekročí jen necelá polovina novomanželů. Náklady na svatbu jsou ale jen zřídka důvodem pro shánění půjčky. Důvodem může být i to, že jen 30% novomanželů si celé  svatební veselí platí sami. Často totiž přispívají rodiče obou partnerů. Celý svatební den zaplatí 22% rodičů. Zhruba třetina novomanželů využívá na pokrytí nákladů svatební dary. Lidé při plánování svatby nejčastěji považují za nejdražší položku hostinu. Ženatí a vdané už ale vědí, že ani snubní prsteny a šaty nevyjdou zrovna lacino. Proto je mezi ideálními svatebními dary na prvním místě právě libovolná finanční suma v  obálce.

Rada navíc: Při plánování svatby myslete na to, že objednáte-li ve snaze ušetřit, vždy zkontrolujte kvalitu zboží či služeb. Vybírejte proto s rozvahou a pečlivě. Nejlevnější nutně neznamená nejlepší.   

3.    Předmanželská smlouva

Svatbou začne vznikat takzvané společné jmění manželů, tedy specifická forma spoluvlastnictví. V dnešní době je ale stále častější, že snoubenci podepíší ještě před obřadem u notáře předmanželskou smlouvu, ve které může být společné jmění omezeno či naopak rozšířeno. Uvažovat by o ní měli především podnikatelé a páry s výrazně odlišnými příjmy. Díky smlouvě se na ně například nebudou při rozvodu či úmrtí partnera vztahovat jeho závazky. Postoj obou pohlaví k předmanželské smlouvě je zhruba stejný – lehce nadpoloviční většina je PRO podpis smlouvy. Spíše o ní uvažují ženy, nicméně většina z nich by ji neměla odvahu partnerovi navrhnout.

Rada navíc: Za uzavření předmanželské smlouvy u notáře zaplatíte odměnu v řádu několika tisíců. I když se to může zdát na první pohled jako vysoká částka, při srovnání s náklady na rozvod se jedná o zanedbatelný poplatek.

4.    Svatební agentury

Stejně jako financování, také samotnou organizaci svatby a vše, co s ní souvisí, je důležité rozložit na více lidí. Zejména, pokud se termín obřadu rychle blíží. Seznam náležitostí je dlouhý: obřad, prstýnky, oznámení a pozvánky, hostina, oblečení pro ženicha a nevěstu, oblečení pro družbu, kytice pro nevěstu, auto pro nevěstu, zajištění rozvozu hostů případně jejich ubytování, kadeřnice a kosmetička, fotograf. A to jsou jen absolutní nezbytnosti! Snaha ušetřit čas, starosti a také finance vede stále větší množství budoucích manželů k oslovení svatebních agentur. Lidé však mají stále předsudky, že svatby s agenturou vyjdou dráž, než když si svatební den zorganizují sami. Proto s pomocí svatebního studia vůbec nepočítá zhruba třetina oslovených. Více než polovina žen si pak plánuje půjčit pouze šaty nebo dekoraci. Obavy z přemrštěných cen však nejsou na místě. Pracovníci ve svatebních agenturách mají přehled o tom, kde poptávané služby dostanou za nejlepší cenu, a ohlídají přípravu celého obřadu. Díky tomu pár ušetří jak nervy a čas, tak peníze.

Rada navíc: Svatební agenturu si můžete například vybrat na každoročních svatebních veletrzích - pozor, pořádají se hned na začátku roku - nebo jednoduše na internetu.

5.    Vysněná svatba a líbánky

České páry si jak v realitě, tak v ideálech představují nejčastěji menší svatbu s několika desítkami hostů a živou kapelou. Obřad by si většina přála v České republice – ideálně na zámku. Zde by si rádo řeklo své „ANO“ 28 % žen a 15% mužů. Pro líbánky je pak nejčastější volbou cesta do zámoří.  Jako nejzaslíbenější místo pro první společnou dovolenou se ukazují Maledivy, kam by se chtělo podívat 12 % novomanželů. Dále následují Paříž, Havaj a Karibik. Hlavní je, aby vybraná destinace byla v teple a u moře.

Rada navíc: Cestovní kanceláře nabízejí spojení svatebního obřadu a líbánek. Pokud tedy chcete svůj rozhodující životní okamžik prožít přímo v exotickém prostředí, nemusíte se finančně zatěžovat nejprve svatbou a pak dovolenou.

Chytrý citát na závěr:
Před svatbou měj oči otevřené, po svatbě je napůl přivři. 
Benjamin Franklin



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Já měla svatbu letos v červnu a vyšla nás cca na 30 tisíc. Měli jsme 17 lidí. Obřad byl na městském úřadě, oběd v restauraci a potom jsme byli u nás na zahradě. Takže pouze šaty, prstýnky a jídlo. Neměli jsme hudbu (pustili jsme si rádio), fotografa a kameramana (fotili jsme a natáčeli si sami), vejslužku jsem si napekla sama (jsem cukrářka) a na svatební cestě jsme nikde nebyli. Nám to stačilo, nemuseli jsme mít svatbu za 100 tisíc, abychom se před někým předvedli. Máme 2-letou dcerku, žijeme spolu několik let, tak jsme to brali jen jako formalitu. Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles

Kraslice