Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 25.04. 2024
Dnes má svátek Marek
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Několik praktických rad pro nevěsty

3. 05. 2012 | Svatba
Ráda bych se podělila o své zkušenosti s přípravou svatby. Zdárně jsem se vdala a s odstupem času vidím, jaké jsem udělala chyby. Kromě těchto chyb bych chtěla nevěstám poradit, na co si dát pozor.

1. Svatba je Vaše a Vašeho nastávajícího, ne Vašeho okolí

Z vlastní zkušenosti vím, jaké to je těžké soustředit se na tento fakt. Všichni okolo na Vás valí svoje nápady, touhy, přání a výtky. Například se rozhodnete mít svatbu v jižních Čechách na zámečku a ze všech stran slyšíte jen: Proč to nemáte na úřadě? Proč proboha na zámku? Proč se neberete v klidu v zahraničí?... Až si vyberete cokoliv (třeba i s drobnými ohledy na rodinu), je to Vaše volba a ostatní mohou mít poradní hlas, nikoliv přeci rozhodující.

2. Svatební weby berte s rezervou

Několik praktických rad pro nevěstyJakmile jsme se zasnoubili, okamžitě jsem trávila veškerý volný čas na stránkách pro nevěsty a sledovala nejnovější trendy, co je nejoblíbenější apod. Ano, tyhle weby jsou fajn pro inspiraci, ale nesnažte se přizpůsobovat svoji svatbu "dokonalému vzorci ze svatebního webu". Z praxe: Moje známá se rozhodla vdávat se ve stříbrných šatech. Fotku vybraných šatů (mimochodem, k ní seděly perfektně) dala na jeden svatební web, kde se hned pod fotkou strhla diskuze, jaké jsou to divné šaty a proč nejsou bílé a kdesi cosi až z toho kamarádka nabyla dojmu, že šaty jsou příšerné a raději se vdala v klasických bílých šatech (které byly o dost nižší třída než ty původní)

3. Nevybírejte svatební šaty a doplňky s velkým předstihem

Já osobně jsem měla od zásnub po svatební den rok a půl čas a udělala jsem osudovou chybu. Šaty jsem si vybrala a koupila rok před svatbou. Snad 20x jsem si je zkusila, zpočátku jsem z nich byla unešená, ale postupem času se mi přestaly líbit a připadala jsem si v nich doslova strašně. Já se zaláskovala do úplně jiného stylu šatů a ty předchozí musely pryč a 3 měsíce před svatbou jsem si nechávala šít jiné šaty (které dorazily 2 týdny před svatbou - ty nervy bych vám nepřála). Takže vše s rozmyslem a výběr šatů uzpůsobte tomu, odkud šaty budete mít. Pokud si je necháte šít přes Ebay ze zahraničí, půl roku předem je podle mě ideální (obvykle nepřijdou dříve než za měsíc).

4. Včas si zarezervujte termín

Některá oblíbená místa vyžadují rezervaci Vašeho termínu i více než rok dopředu. Proto Vám doporučuji se přímo informovat na daném úřadě, zámečku či v kostele, jak dlouho dopředu rezervují termíny svateb. Často Vám vyjdou vstříc a poznamenají si Vás do rezervačního kalendáře i dříve, než požadují.

5. Samopříprava, či svatební agentura?

Několik praktických rad pro nevěstyOboje má svá pro a proti. Když se rozhodnete připravovat si vše sama, budete zavalena úkoly. Zde si však můžete pomoci tím, že zaměstnáte své kamarády, příbuzné a ostatní svatebčany. Pokud zvolíte svatební salon, budete mít rozhodně více času. Svatební agenturu či agenta však budete muset zaplatit. A pokud se i tak rozhodnete pro agenturu, dejte si pozor při jejím výběru. Některé mají ceny přívětivé, jiné je mají desetinásobně nadsazené. Z praxe - za zapůjčení svatebního oblouku na svatbu v zahradě zaplatíte u jedné menší agentury 2000 Kč a v ceně je i umělá květinová výzdoba oblouku. jiná agentura nabízí velmi podobný oblouk za 3500,- + příplatek 1500,- za výzdobu. Takže, vybírejte pečlivě a s rozmyslem...

5. Nepodceňte zamluvení kadeřnice či vizážistky

Jelikož neoplývám zrovna umem sama se dokonale nalíčit a nikdo z mého okolí si na to netroufl, rozhodla jsem se nechat se profesionálně nalíčit a učesat. Čtyři měsíce před termínem jsem začala shánět kadeřnici. K mému zděšení mělo všech pět kadeřnic z okolí plno a já musela situaci řešit s pomocí známé mojí tchyně. Takže doporučuji poohlédnout se po kadeřnici /vizážistce/ minimálně půl roku předem.

6. Zaměstnejte své blízké drobnostmi

Spousta nevěst si raději všechno dělá a zařizuje sama od zamluvení kostela po výrobu mašlí na židle na hostině. Je toho pak na ně moc a stresují se tím, že vše nestihnou. Jejich blízcí a svatebčané se pak cítí svatbou nezaměstnáni a nevyužiti a snaží se zapojit obvykle dost nevhodnými způsoby (do věcí, které jsou již vyřízeny). Nechte manžela vyřídit formality na úřadech, pověřte svědkyni zamluvením vybrané kytice, nechte maminku ušít polštářek pod prstýnky nebo sehnat výzdobu na stůl na hostině. Blízcí budou mít radost, že se zapojili do příprav a Vám ubudou starosti.

7. Nekupujte zbytečnosti z mnoha různých e-shopů

Několik praktických rad pro nevěstyPamatuji si, že jsem nakupovala spoustu zbytečností, které jsem pak po svatbě se ztrátou prodávala přes i-bazary. Nakoupila jsem asi tak 3x více organzy než byla potřeba a tak 2x více ozdob na auta. Přitom si stačilo střízlivě spočítat délku svatebních stolů a počet aut, která na svatbu přijedou. Navíc jsem nakupovala z různých e-shopů, takže věci pak obvykle neladily a nebo přestože se na fotkách zdály stejné , ve skutečnosti byly různé. Navíc po čase zjistíte, že nebudete do vodních svícnů potřebovat 8 různých materiálů a 5 druhů plovoucích svíček, ale bohatě u všeho vystačíte s polovinou.

8. Nenechávejte si důkladnější kosmetické ošetření na poslední chvíli

Která z vás absolvovala důkladný peeling a hloubkové čištění pleti, mi dá za pravdu, že pleť bývá zarudlá či podrážděná někdy i 2 dny po ošetření (záleží na razantnosti kosmetičky). Stejně tak se ani nepouštějte do experimentů s nevyzkoušenými pleťovými krémy či maskami. Ráno se můžete probudit s flíčky či alergickou reakcí! Takže důkladné čištění pleti si domluvte alespoň týden před svatbou a večer před svatbou vsaďte na vyzkoušené kosmetické prostředky, které dobře snášíte a neexperimentujte.

9. Nestresujte se

Já vím, lehko se to říká, ale věřte mi, nestojí to za to. Když něco nevychází a stále se to kupí na sebe a svatba se blíží, je to na psychiku zápřah. Vzpomínám, co já se naplakala. Šaty stále nepřicházely, bolerko bylo jiné než jsem chtěla, svědkyně mi odřekla 2 týdny před svatbou... Ale vše se dá vyřešit. No a koneckonců, když na svatbě nebudete mít své vysněné střevíčky, svět se nepřestane točit a přeci jen se s přítelem vezmete. A navíc stresem přímo před svatbou si přivodíte akorát tak nějaký ten opar, nebo pupínek.

10. Den D - vše se zdá najednou jiné...

Jak jsem již psala, byla jsem svatební maniak. Vše muselo být podle mého a sladěné...V den svatby se to vše změnilo. Místo růžovo bílé kytice jsem měla růžovo béžovou. Ještě den předem by mě asi ranila mrtvice, ale v ten den mi to bylo naprosto jedno. Byla jsem šťastná, že vůbec nějakou kytici mám. Závitky na hostině nebyly zavinuté, jen ledabyle naskládané ingredience...i to mi bylo úplně jedno. Veškerý perfekcionalismus se vytratí a vy jste šťastná, že je to konečně tady a vy máte svého budoucího muže blízko u sebe, že máte něco (cokoliv) na sobě a že nejste bosé.

Všechny věci , na kterých Vám tolik záleželo se stanou naprostými nepodstatnými malichernostmi a Vám záleží nejvíce na tom nejdůležitějším - vzít si za manžela svojí velkou lásku a strávit s ní zbytek života.

mamcakata - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Já jsem před devíti lety nic moc nepřipravovala, s manželem jsme se nad vším moc nerozmýšleli, rozhodovali i penízky, největším problémem byla jen přeprava všech zúčastněných. Ale moje švagrová to oproti mně všechno moc kouše, chce mít všechno dokonalé (jako je to její věc, za to ji nekritizuji, to vůbec, jen srovnávám Smajlík) a já jen koukám, co všechno je pro ni na svatbě důležité, když já to mít nemusela a byla to přitom tak krásná svatba. Právě se to hodně podobá tomuto článku, co všechno si zajišťuje. Vdává se za měsíc, jsem zvědavá jak to jako rodina všechno zvládneme a jaký celý ten den bude.Smajlík Všem budoucím nevěstám přeji svatby podle jejich představ.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles