Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Jak to probíhá na svatebním obřadu

4. 07. 2008 | Užitečné rady
Každá obřadní síň má svůj navyklý pořádek, který se přizpůsobuje zejména prostoru, počtu hostů a také vybavení radnice.
 
Většinou bývá přítomen ceremoniář, který vysvětlí Vám i hostům, kam se máte postavit či posadit, co udělat a kam se podepsat. V kostele to nebývá pravidlem a spoléhá se spíše na zvyklosti v církevní komunitě a rodině. Pokusíme se tedy nastínit obecné zvyklosti.

Při vstupu do obřadní síně:

Ve většině obřadních síní se nejprve posadí hosté, teprve poté vchází za zvuku hudby ženich s matkou (matka jde po pravé straně ženicha), za nimi nevěstina matka s ženichovým otcem (matka opět vpravo), dále svědkové a ev. družičky. Nakonec přichází nevěsta vedená otcem.

svatební obřadNázory na to, kdo jde vpravo a kdo vlevo, se zde různí, neboť dříve chodila nevěsta vlevo - otec byl jako hlava rodiny důležitější a svobodná dívka jej společenským postavením nepřevyšovala; dnes chodí nevěsta spíše vpravo, soustřeďuje se na ni daleko větší pozornost a společensky ji chápeme spíše jako dospělou ženu. Otec tedy dceru dovede k oltáři, předá již čekajícímu ženichovi a odchází se posadit. Stát zůstávají pouze snoubenci a svědkové. Nevěsta stojí po ženichově pravé ruce, svědkové stojí za snoubenci. Mezi snoubenci a svědky mohou stát družička s mládencem (pokud jde o děti); je-li počet družiček větší a zejména jsou-li vrstevníky snoubenců, stojí až za svědky. V kostele je zvykem špalír - ulička, kterou vytvoří všichni svatebčané. Kněz (jde první) přivádí ženicha s jeho matkou, dále jde otec ženicha s matkou nevěsty a svědkové.

Nakonec vchází nevěsta se svým otcem, který ji (za zvuku svatebního pochodu) dovede k oltáři a předá ženichovi. Snoubenci (nevěsta opět po pravici ženicha) se otočí směrem k oddávajícímu.

V kostele se střídavě stojí, sedí nebo klečí - záleží na tom, zda jde o obřad včetně mše či nikoliv (bez mše trvá obřad asi 20 - 30 minut, se mší zhruba o 40 - 50 minut déle). Kněz Vás sám včas upozorní, že máte pokleknout nebo si sednout. Pravidla pro družičky a mládence zůstávají stejná jako u civilního sňatku.

Odchod z obřadu:

Z kostela odcházejí první novomanželé, za nimi rodiče nevěsty a ženicha, svědkové. Ostatní svatebčané dělají opět špalír. Tato varianta odchodu se užívá většinou i na radnici; jinou možností je, že po gratulacích odejdou svatebčané, kteří počkají před radnicí; tam přicházejí novomanželé, za nimi družba, svědkové a rodiče nevěsty a ženicha.

Hudba

Je více možností svatebního pochodu. Ve většině obřadních síní Vám dají vybrat jak pochod, tak mezihru při obřadu. V kostele záleží pouze na domluvě s varhaníkem, můžete si přivést vlastního a třeba i se zpěvačkou (taková Ave Maria zazpívaná operním hlasem nesoucí se z kůru je opravdu nádherná...).



Zdroj: Svatba.cz

Petra Mašková
ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
krásne zvyky
Obrázek uživatelky
profil
treba to odkukať u iných
Obrázek uživatelky
profil
hlavně to chce klid a pevné nervy!!!!!!
Obrázek uživatelky
profil
brácha, i přesto, že rodiče mám, šli jsme jako první, co se dělo za mnou nevímSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Náš svatební obřad byl tak trochu neorganizovaný ale o to byl krásnější.Bylo nás celkem sedm.Já,můj manžel,naše tři děti a dva svědci.Do obřadní síně jsme šli s dětma za ruce.Naše nejmladší dcera měla 5 týdnů a tak jsem ji celý obřad držela v náručí.Bylo to komorní,příjemné,žádný stres a nervozita.Po obřadu jsme zašli na oběd a pak jsme oznámili rodinám,že jsme se vzali.Doporučuji všem.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles