Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 20.04. 2024
Dnes má svátek Marcela
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Chalupa na Slovensku

19. 08. 2011 | Vaše příběhy
V souvislosti s létem, s prázdninami a časem dovolených si dovolím zavzpomínat na krásné prázdninové dny na chalupě na Slovensku. Naši koupili, když jsme byly ještě já a má sestra hodně malé, chalupu na Slovensku hned za Čadcou, v Zákopčí. 

Milovala jsem to tam. Dívaly jsme se se sestrou, jak se pletou ručně korbáčíky. To jsme chodívali s rodiči do jedné rodiny, s kterou se rodiče seznámili, sedávaly jsme my dvě holky na štokrleti u kamen, naši na židli u stolu, a hltaly jsme každičký pohyb svižných rukou stařičkých babiček, které korbáčiky pletly. A přitom krásně vyprávěly pověsti z toho kraje. Taky jsme chodily do sousední chalupy k lidem, kteří se jmenovali příhodně Slovákovi, dívat se na krávu. Pro městské holky to bylo něco exotického  a vzácného. Pan Slovák nás jednou dokonce na kravičce povozil. Tahaly jsme strakaté králíky z králíkárny a mazlily se s nimi, nosily vajíčka z kurníku, nebo sledovaly vepříka v chlívku. Před hospodou na návsi se pásly husy a já se jich strašně bála. 

Kejhaly a natahovaly dlouhé krky. Chodili jsme na hřiby, tehdy Slováci sbírali jen praváky, a tak ostatní se dalo kosit kosou. Na kraji lesa byla spousta bedel, kozáčků atd. S bandaskou jsme sbírali maliny, ostružiny i borůvky. Tam jsem poprvé zkusila chuť brusinek. A pod kopcem byl kostel. Babky tam chodily v krojích přes lesy, přes kopce, ve vysokých šněrovacích botách. Já, ač nejsem věřící, jsem to tam strašně milovala. Vždy jsem chtěla jít se podívat na mši. Vonělo mně to tam kadidlem, pozorovala jsem ty staré babky, upravené a sešněrované v místním kroji. A ta výzdoba...

 Také jsme se koupaly se sestrou a ostatními dětmi v chladné vodě potoka a snažily jsme se chytit některou z ryb, kterých v potoce byla spousta. Bezvýsledně. A občas jsme si vyprosily spaní na slámě ve stodole! Koupaly jsme se ve škopku, protože chalupa zatím neměla koupelnu. A v malé plechové vaničce, v které nás maminka koupala, když jsme byly malé. Tam jsem si zadřela svou první třísku do prstu, spadla poprvé ze stromu a snad mě tam i poprvé štípla vosa. 

Prázdniny spojené s pobytem na naší chalupě na Slovensku mám spjaty s krásnou, bezstarostnou dobou dětství, plnou her a zábavy. No a po letech přišlo rozdělení a naši chalupu prodali. Nechtěli jezdit na vlastní chalupu „do zahraničí“. A dnes už malé děti slovensky ani nerozumí a připadá jim to jako jiný vzdálený jazyk. No, není to škoda?


Pegonela - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 
Čtěte také



Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
já děkuji za milý komentář. Možná jsme se tam jako děti i potkaly Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Je to škoda,že už se ve školách u nás neučí slovenština.Mě se ta řeč líbí.Alespoň se někde"v cizině"bezproblémů domluvím.Taky plánujeme,že bychom na Slovensko vyrazili na dovolenou.Je tam krásně.Byli jsme tam mockrát a nikdy se nám nestalo,aby se tam k nám chovali špatně.Když se hraje naše hymna,tak mi tam pořád chybí ta slovenská část.Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
nedávno jsem byla na Slovensku na houbách. Cítím se tam stejně jako u nás, protože se také cítím jako "Čechoslovák". A syna vedu, aby rozuměl.
Obrázek uživatelky
profil
článok,aj mňa mrzí rozdelenie Československa.Ja aj tak ostanem Českoslováčka aj bez papierov.Dobre je,že už pri návštevách nemusíme používať pasy,a my starší nemáme rečovú barieru.A máme televíziu a internet.
Obrázek uživatelky
profil
Krásné vyprávění a vzpomínání na dětstvíSmajlík
Slovenština se mi vždy líbila,je to škoda, že už nejsme jeden stát.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles