Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Úterý 23.04. 2024
Dnes má svátek Vojtěch
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Chlebíčky - příběh ze života

17. 02. 2009 | Vaše příběhy

Když zemřela paní Kropáčková a do jejího bytu se nastěhoval syn s rodinou, domnívala jsem se, že takto získáme nové přátele. Oba manželé jsou jen o něco málo mladší než my. V čem se liší, je to, že my máme již odrostlé dvě děti a oni 3 kluky jako „ schůdky“- 8,9,10 let.

 

Občas jsem se pousmála při filmech, jako je Denis postrach okolí apod. Vždy jsem si myslela, že podobní „ vykuci“ jsou jen výplodem scénáristy. Jak hluboce jsem se mýlila, jsem poznala záhy.

 

Arnošt Balabán je muž od rány a pro facku nejde daleko, manželka Mářinka je zase velmi mírná a evidentně na kluky nestačí. Před pár lety jsem to ještě brala. Vím, jak je to s malými dětmi. Umí pořádně pozlobit, jsou hlučné. Ale kluci od Balabánů byli již od počátku postrachem okolí. Vybílili všechny zahrádky v blízkosti domu, stříleli praky po kočkách i psech…. Paní Máří jen krčila rameny, že z toho vyrostou a hlava rodiny častokrát vytáhla pásek a klukům vyprášila kalhoty. Platné to moc nebylo. Den, dva je nebylo slyšet a pak se někde ztratila skoro nová rohožka a zábradlí ke sklepu bylo natřeno hořčicí. Nikdo nikoho neviděl, ale já tuším, tak jak ostatní nájemníci, kdo se za těmito kousky skrývá.

 

Chlebíčky - příběh ze životaNejvětší hrůzu jsem měla z jejich návštěv. Naštěstí se tak nedělo moc často, většinou jen v předsváteční době. Horší bylo to, že zaklepali neohlášení a hned se jako velká voda hrnuli dovnitř.

Tenkrát jsem slavila kulatiny. Na etapy, něco v práci, něco s rodinou. Byla neděle a zrovna odešla sestra s rodinou. Příjemně naladěná jsem šla otevřít dveře. Za nimi stál Balabán se svými raubíři. Úsměv mi zmrznul na rtech, ale pozvala jsem je dál. Dostala jsem kytku a Arnošt položil na stůl láhev koňaku. Manžel se zazubil a já ukázala klukům na pokojík, aby si šly hrát. Ještě jsem je stačila upozornit, aby nic nerozbili a způsobně snědli chlebíčky a jednohubky, které jsem jim donesla.

 

Mužové si přiťukávali, já usrkávala kávu a poslouchala zvuky z pokojíku. Smích vystřídal řev a bouchání. Arnošt děcka párkrát okřiknul. Ale čím více bylo štamprlat, tím jeho hlas slábnul, až nakonec jen mávnul rukou. Asi za půlhodinu jsem se šla podívat, jak si kluci hezky hrajou a skoro mně jak se říká „ omylo“. Z pokojíku binec jaký nepamatuji, všechny chlebíčky nakousané a rozestavěné po stole a židlích. Jednohubky připíchány na nástěnce, párátka se válela po celém pokojíku. Nový ubrus polit kolou a majonézou z chlebíčků byl pomalován náš svatební obraz. Ani jsem nevykřikla, jen se na ně vražedně podívala a vše co bylo k jídlu a pití odnesla z pokojíku.

 

Naštěstí láhev byla dopitá a já se neměla k tomu, abych vytáhla jinou a tak se soused s kluky rozloučil. Spadl mi kámen ze srdce. Oslava neoslava, dvě hodiny jsem uklízela pokojík. Byla to spoušť. Jednohubky a křupky jsem nalézala snad všude, ve vázách, za polštáři…

 

Nikdy více, řekla jsem si. Pořád doufám, že Balabánovic kluci z toho vyrostou, ale dost o tom pochybuji. Podle mně rostou pro polepšovnu nebo kriminál! Výchova bič a med se míjí účinkem. Mé domluvy Mářince nejsou nic platné. Jen mi řekne: „Mám je zabít, vždyť jsou to děti.“ Děti?!!! No nevím, jak dlouho vydržím teror malých drsňáků odnaproti. Kam se hrabou americké thrillery, já jeden prožívám přímo tady v Česku a jsem jeho součástí…

 

Bertice – čtenářka

 

ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !