Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 28.03. 2024
Dnes má svátek Soňa
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Chtěla bych pomoci kamarádce. Ale jak?

1. 02. 2010 | Vaše příběhy

Několikrát v týdnu jezdím do vesničky, kde jsem se narodila, abych rozsvítila svíčku na hrobě svých rodičů. Přitom vždy navštívím svou kamarádku z dětství, Aničku. Vyrůstaly jsme spolu a hrály si, i když Anička byla odmalička dost zaostalá. Od druhé třídy chodila do zvláštní školy, vyučila se jako švadlena v učilišti určeném pro děti ze zvláštních škol. Nyní je už stejně jako já v důchodovém věku, je velmi pracovitá, hodná, ale stále dost zaostalá, i když není nesvéprávná. A to je ten kámen úrazu. Pokud pracovala, finančně to zvládala docela dobře, ze svého platu živila (a dosud živí) svého přítele, rozvedenou dceru a také její 3 děti.

Když si mně začala stěžovat, že nezvládá platit půjčky, inkaso, pojištění a já nevím, co ještě, chtěla jsem jí nějak pomoci. Nechala jsem si předložit všechny její závazky, které musí měsíčně uhradit. Byla jsem doslova šokovaná, do čeho se nechala "vmanipulovat", i když výstižnější by bylo "ukecat". Splácí nějaké nádobí, které nemá - za 30 tisíc, nějaké zdravotní matrace, za které splatila požadovanou částku 11 tisíc, ale stala se obětí podvodníka, který vystupoval jako zástupce firmy a měl matrace dodat. Ten matrace nedodal, peníze nevrátil a firma požaduje peníze znovu - po člověku, se kterým uzavřela smlouvu, ne po podvodníkovi, který také pro tuto firmu pracoval. zena-sedi-u-stoluA protože už se to chvíli vleče, místo 11 tisíc dluží Anička už 56 tisíc a má na to dokonce i exekuční příkaz. Možná bych jí to nevěřila, ale viděla jsem soudní rozhodnutí, kde je Anička uvedena jako poškozená, ale viníka, který od ní peníze převzal, musí žalovat sama v jiném řízení.

Operátor pevné linky jí udělal "výhodnou" nabídku - internet zdarma na 6 měsíců, ale podmínkou je platba měsíčního paušálu 600 Kč po dobu 1 roku. A že nemá počítač? Na to se jí nikdo neptal. Ona tu výhodnou nabídku dostat něco "zadarmo" nemohla odmítnout. Dále jsem zjistila, že má uzavřených několik pojištění - úrazové, životní, důchodové a nevím jaké ještě. Když jsem se jí ptala, proč si toho tolik uzavřela, jen odpovídala, že ji vždycky někdo navštívil a vyprávěl, maloval a vypočítával, kolik výhod a peněz ji na konci čeká. Že si ale všechny ty výhody zaplatí a hodně přeplatí, to jí samozřejmě opět nikdo neřekl. Sice jdou některé smlouvy vypovědět, ale Anička při tom přijde vždy o dost peněz.

A je toho mnohem víc - nabídky mobilních operátorů přicházejí téměř denně, slibům, že bude volat zadarmo, opět neodolala. Zadarmo samozřejmě nevolá a nyní po ní chce operátor 5 tisíc za neuhražené paušály. Přesto, že dluží už velké peníze, několikrát jsem byla svědkem toho, jak jí mobilní operátor opět něco "výhodného" nabízel. Kdyz jsem slyšela Aničku, jak říká "to by bylo dobrý...," vytrhla jsem jí telefon z ruky a dotyčného poslala do .....

Netuším, jak bych jí mohla pomoci. Vím, že takových lidí je hodně a jsou nejčastějšími obětmi různých dealerů, pojišťovacích agentů nebo obchodních zástupců. I když mně Anička slíbila, že už nic nepodepíše a nic nekoupí, vždycky se najde někdo, kdo ji přesvědčí. Nechápu, jak můžou být tak bezcitní, vždyť oni vidí, s kým mluví, a vědí, jak tyhle jejich "oběti" skončí. A taky nechápu, že ti, co nemají peníze nazbyt, to jen málokdy dokážou přiznat a říci to nahlas někomu, kdo jim vnucuje nějakou službu nebo zboží.

Aničky je mi moc líto, nemůže za to, že jí Pán Bůh nenadělil víc rozumu. O to složitější to má v životě, který jí přináší hodně překážek a nástrah, se kterými si musí nějak poradit. Na druhou stranu je až obdivuhodné, jak se při tom všem snaží rodině zajistit, aby neměla hlad, aby měla teplo a světlo. Pro někoho je třeba světlo samozřejmost, ale u Aničky je to každoměsíční boj sehnat peníze na úhradu zálohy na elektřinu.

Dá se vůbec takovým lidem nějak pomoci? Jak zastavit ty nájezdy všemožných a všeschopných dealerů, pojišťováků a jiných prodejců, kteří bezostyšně a nestydatě využívají prostoduchých, důvěřivých lidí s nižším IQ a vnucují jim své produkty? Může je vůbec těšit jejich "lehce" získaná odměna za uzavřenou smlouvu? Škoda, že se k nim nedostane informace, kolik lidí je díky nim nešťastných, nemocných, a nebo ještě hůř - kolik jich dohnali k sebevraždě.

 

 Hanka
 ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 
Čtěte také



Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
bohuzel neni ojedinely, ruzne firmy jsou zive predevsim z tohoto typu lidi, osamelych starych lidi apod. O tom, ze operatori nabizeji pripojeni k internetu duchodcum, lidem, kteri nemaji doma pocitac, bohuzel neslysim poprve. Je to smutne..
Obrázek uživatelky
profil
každou chvíli je to Tv, v tisku....nepodepisovat, nenechat se oblbnout řečima......byli jsme s mužem ze zvědavosti dvakrát, z toho ti jedni to byla sprostá ožralá banda firma KINGSTAR....pozor na ně !!!!!! že jsem byla s mužem tak si tak nedovolily, ale již nikdy více !!!!!
Obrázek uživatelky
profil
i já se připojuji, byla jsem na jedné předváděčce. Vedle mě seděla stará pani. Předvádějící si ji vybral, že vyhrála spoustu věcí a bude to stát jen 25.000Kč. Říkala, že nemá nikoho, dcera jí zemřela a ona má plný pokoj věcí z předváděček, které nemá komu dát a nemá ani peníze. Říkala jsem jí, aby si nic nebrala, ale oni ji tak zbláznili, že jim to opět podepsala a mně vynadali, že se do toho motám a nechtěli mě odtamtud pustit, dokud si také něco nekoupím. Nekoupila a byla jsem na takové akci naposled. Jsou drzí, sprostí a neurvalíSmajlíkSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
dnešní době nic nepodepisovat a hlavně nikomu nevěřit, dnes je tolik podvodníků a taky moc důvěřivých lidí.
Obrázek uživatelky
profil
Také musím říct, že se to týká důvěřivých lidí, kteří se nechají nalákat různými podvodníky a pak mají z toho problémy. Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles

Kraslice