Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 25.04. 2024
Dnes má svátek Marek
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Co je feminismus?

3. 02. 2012 | Vaše příběhy
Feminismus můžete vnímat skoro jako extremistické hnutí, kdy feministky jsou považovány za ženy, které nemají rády muže a chtějí s nimi soupeřit. Jedná se ale o tzv. ženskou emancipaci. Feminismus je jinými slovy komplex filosofií, sociálních teorií, politických hnutí a ideologií, kdy cílem je podpořit utlačování ženského pohlaví.

Jedná se o organizovanou angažovanost žen za jejich zájmy a práva v ekonomické, politické, sociální a kulturní oblasti. První zakladatelky feminismu byly svobodné, bezdětné ženy, ale dnes je to právě naopak a feministky jsou ambiciózní vdané ženy.

žena s válečkemA jak k feminismu došlo? V dřívějších dobách byly ženy považovány za méněcennější než muži, proto začaly asi v 19. století usilovat o získání větších práv. Muži byli považováni za nadřazené pohlaví a postavení žen bylo v minulosti velice proměnlivé a někdy byly dokonce pouze soukromým majetkem svých otců a manželů.

Muži měli vždy dostatek svobody a uzákoněného práva, zato ženy nemohly vyslovit ani svůj názor. Proto se ženy feministky rozhodly bojovat za svá práva a za to, aby jak ženy, tak i muži, mohli mít stejné schopnosti a zájmy a nebylo jim v tom bráněno. A to i v oblasti, kdy to nebylo pro ženu příliš typické. V dnešní době se feministky například snaží rozvíjet aktivní otcovství, aby ženy, které se rozhodly realizovat ve svém oboru, mohly nadále pracovat, zatímco méně placení muži mohli s dítětem zůstat doma.

Feministky také bojují, aby nebyla vláda bez žen, protože dříve byli ve vládě jen muži. Také se díky nim poprvé v roce 1980 stala prezidentkou Islandu první žena na světě ve funkci hlavy státu. Feminismus je voláním po změně toho, co bylo dlouhou dobu považováno za normální a ženy feministky to chtějí změnit.

Dalo by se tedy zjednodušeně říci, že feminismus znamená
přesvědčení, že každý, nezávisle na pohlaví, má mít stejná práva, povinnosti, ale především možnosti a součástí tohoto přesvědčení je i vědomí, že tomu tak v dnešní společnosti bohužel stále není. I v dnešní době za stejnou práci muži a ženy dostávají odlišný plat, kdy žena je vždy znevýhodněna a to i v případě, že odvádějí stejnou práci.

Často se také stává, že právě pohlaví komplikuje cestu žen k vysokým funkcím nepoměrně více, než je tomu v případě mužů. Většinou ve vyšších funkcích potkáte muže a jen výjimečně ženu. Za normální se také stále považuje, že ženy žehlí, vaří a starají se o domácnost, zatímco když tuto práci zastává muž, lidé se na něj kolikrát dívají podivně, i toto chtějí feministky změnit, ale zatím jak vidno se jim to nedaří. Pokud je muž i žena zaměstnán, mělo by se považovat, že domácí práce budou zastávat stejným dílem, nikoliv že je to ženská práce.

Takové každodenní předsudky tvoří struktury, které ovlivňují život nás všech, proto se klidně již můžete setkat se ženou, která dělá například práci zedníka. I v této uspěchané době lze společenské normy a očekávání těžko regulovat, měli byste si ale uvědomit, zda mají ženy i muži stejné šance věnovat se své práci v míře, v jaké by si přáli.

Markéta - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 
Čtěte také



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
s tím, že feminismus není žádný strašák. Feministky mají rády muže a nechtějí s nimi soupeřit, chtějí být na mužích nezávislé. Život s feministkou je pro muže naopak pohodlnější, protože ona se umí o sebe postarat a je odpovědná za život svůj i svých dětí. Není na muži finančně závislá a ví, že je natolik samostatná, že by se bez něj docela klidně obešla. Suma sumárum žije s mužem protože chce a ne protože musí.
Obrázek uživatelky
profil
Myslím že od čias našich rodičov sa už v tejtoveci veľa zmenilo, ale v praxi ešte stále nie je rovnoprávnosť medzi ženami a mužmi.
Veľa záleží aj od výchovy v rodinách, či chlapci a dievčatá pomáhajú rovnako a podobne.
Môj manžel aj syn vedia variť, upratovanie im nerobí žiadne problémy, starotlivosť o deti tak isto. Manžela to naučila svokra a som jej za to vďačná a ja som to zas učila môjho syna. Muž nemá v domácnosti "pomáhať". Má sa podieľať na domácich prácach, aj keď určite pre niektoré činnosti má viac "nadania" žena a pre iné muž.
Obrázek uživatelky
profil
a myslím,že už je to trošku lepší,že muži ženám doma pomáhají,ale v zaměstnání,jsou ženy u nás stále hůř finančně ohodnocovány...
Obrázek uživatelky
profil
Ženy jsou opravdu často znevýhodňovány. Já si myslím, že ani tak moc se to netýká platů, jako přístupu. Například zaměstnavatel dá přednost muži, který mu neodejde na "mateřskou" a který nebude doma s dětmi na paragrafu před ženou, která má doma dvě malé děti.

Když jsem se před pár lety hlásila na střední školu, tak jsem musela dělat přijímací testy, zatímco chlapce se stejným průměrem známek brali bez přijímacích zkoušek a takových příkladů je hodně.

Na druhou stranu znám dost mužů, kteří se podílejí na domácích pracech - v tomto směru si myslím, že se názory lidí trochu mění.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles