Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 29.03. 2024
Dnes má svátek Taťána
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Dar jménem plazma

6. 04. 2017 | Vaše příběhy

Dárcovství plazmy, dá-li se tomu tak říkat, probíhá v různých společnostech.  Dárce nesmí den před odběrem pít alkohol. Musí vypít dostatečné množství vody. V den odběru by měl více jíst. Každý dárce po odběru dostane možnost si zdarma vzít kávu nebo čokoládu. Dar není tak úplně darem. Náleží za něj odměna 400 Kč. Co vše se Vám ale může stát? Jaká je cena za vlastní zdraví, popř. za zdraví někoho, koho neznáme? 

Následující informace nejsou smyšlené. Z bezpečnostních důvodů nebudu uvádět žádná konkrétní jména k jednotlivým případům. V žádném případě nechci poškodit žádnou společnost pro darování krevní plazmy.

Darovat plazmu jsem byla již několikrát. Finanční kompenzace mě velice lákala. Za hodinu a půl si málokterý student vydělá 400 Kč. Při mém posledním odběru se ale stalo něco, na co jen tak nezapomenu. Z tohoto důvodu jsem začala zjišťovat nejen aktuální zdravotní komplikace způsobené dárcovstvím, ale také ty, které se mohou objevit až s postupem času.

Dar jménem plazmaKlasické ráno před odběrem. Nasnídala jsem se, vypila dost vody. Žádný čaj, ani kávu jsem nepožila ani dnes, ani včera. Nepila jsem včera alkohol. Dodržela jsem všechny zásady správného dárce. Na dárcovství krve jsem byla předem telefonicky objednaná.  V odběrném středisku jsem vyplnila a potvrdila nutné dokumenty a to pravdivě. Žádné čerstvé očkování, léky v den odběru, permanentní make-up, zvýšenou teplotu, dietu, návštěvu rizikového státu, sex s cizí a rizikovou osobou, jsem neměla. Po zdravotní prohlídce (měření tepu, vážení, měření teploty apod.) mě čekal samotný odběr.

Klasicky jsem usedla do křesla a už to „jelo“. V půlce odběru se mi udělalo špatně. Měla jsem pocit, že budu zvracet. Odběr jsme tedy s asistovanou zdravotní sestrou ukončily dříve, než byl původní plán. Následovala horká čokoláda, chvilku jsem si poseděla v čekárně a přibližně po 15 minutách vyrazila směrem k nejbližší trolejbusové zastávce. Má jízda trolejbusem ale netrvala dlouho. Z důvodu nevolnosti jsem byla nucena vystoupit o pět zastávek dříve. Pozvracela jsem asi čtyři pouliční lampy a jak dlouhá, tak i široká jsem nekontrolovatelně ulehla na zasněžený chodník. Cizí důchodkyně mi pomohla zpět na vlastní nohy. Tímto bych jí chtěla poděkovat ještě jednou. V odběrném středisku mě upozornili na možnost větší únavy po celý den. Ale že mě neunese vlastní tělo, to jsem opravdu nečekala. Doplazila jsem se domů a zbytek dne prospala. A aby toho nebylo málo, během dvou dnů se mi udělala na ruce po odběru modřina o velikosti přibližně 30 cm (viz. velice nekvalitní foto).

Osobně znám více podobných scénářů. Znám pravdy o tom, jak při odchodu z odběrného střediska zjistíte, že náplast daná v místě odběru nedrží. S trochou zděšení marně koukáte na tryskající krev z vaší tepny. Má přítelkyně se takto probrala na podlaze střediska v louži své vlastní krve. Uprostřed všech zvědavých přihlížejících se prý necítila zrovna nejlépe. Pravda o tom, že se kamarád při odběru plasmy pomočil, by tedy byla jen to nejmenší zlo.

Po nové zkušenosti jsem navštívila doktorku s otázkou na možná budoucí rizika. Darování plazmy je samozřejmě nezdravé, stejně jako darování krve.  Je vhodné darovat plazmu maximálně jednou za tři měsíce, a ne každých 14 dní, tak jak to tvrdí komerční dárcovské společnosti. Darováním nutíme tělo, aby si samo dotvářelo plazmu. Na to tělo není stavěné, a nedělá mu to tedy dobře. Dárce pravděpodobně bude trpět poruchami kostní dřeně, imunitními poruchami nebo hemoblastózou (leukémie, lymfomy a další).

Nejsem jediná s touto praxí. Samozřejmě jsou lidé, kteří po odběru nemají žádné aktuální příznaky. Ale je zároveň dost lidí, kteří je mají. Takže až příště uvidíte člověka zvracet u lampy za bílého dne, neodsuzujte ho! Možná právě on Vám zachránil život. A jaká je cena za Vaše zdraví? 

Katuscha - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Dar jménem plazma:

Dar jménem plazma
 



Komentáře
« Předchozí   1   2   3   4  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
Pěkný článek. Obdivuji lidičky, kteří jsou zdrávi a můžou darovat tuto vzácnou tekutinu a tím zachrání život druhým. Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Riziko je všude a u všeho, pokud bych to takhle měla brát, neměla bych 60 odběrů.Skončila jsem ze zdr.důvodů, po operaci.Špatně mi bylo jen jednou, nevěděla jsem že jsem v raném stádiu těhotenství.Ba naopak, pomohlo mi to po komplikovaném dalším porodu, ztratila jsem hodně krve a za týden jsem měla KO v normě, tělo se s tím umělo vypořádat.Krev i plazmu dávají i děti a nikdy nikomu nic nebylo, jen synek po prvním odběru zkolaboval, ale byl málo najedený.Už si to hlídá.Prostě jsi byla zrovna v nesprávný čas na nesprávném místě, ale jinak si nemyslím, že y tě to mělo odradit
Obrázek uživatelky
profil
pěkně napsané. Můj tchán také chodil na odběry krve, získal i plaketu Janského. Tento článek by si mělo přečíst více lidí, kteří podstupují tyto odběry, ať vidí, že to není bez rizika.
Obrázek uživatelky
profil
znát všechna pro i proti. Já chodím darovat krev. 2x mi bylo nevolno - tlakem a taky vlastní vinou, bo mi dobrá duše řekla, že před samotným odběrem se nesmí jíst a pít.
Krev budu chodit darovat i nadále, mám spoustu známých co darují plazmu nebo krev a bez komplikací. Darování krve či plazmy není pro každého...
Obrázek uživatelky
profil
Udělat blbě se může každému, ne pokaždé to člověku sedne, někomu to nesedne nikdy. Já mám za sebou přes 50 odběrů, udělalo se mi špatně jednou a to vlastní chybou, lítala jsem ten den semtam, chvátala jsem, byla jsem uřícená. Nikdy jsem kvůli tomu problémy neměla, kdybych neonemocněla boreliozou darovala bych pořád (ikdyž podle článku za boreliozu nemůže klíště, ale asi darování plazmy ;). Psát po jednom špatném zážitku takové hrozivé články? Znám spoustu lidí co darují už dlouho a všichni přiznali, že když jim to nesedlo tak se nechovali jak měli. A ty děsivé příklady nemocí nakonec? No nevím nevím, je to přehnané a nepodložené Smajlík (pokud máte na toto téma vědecké články, ráda si počtu, ale odtud to asi čerpané není že?) Takové jedna paní povídala
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles

Kraslice