Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 20.04. 2024
Dnes má svátek Marcela
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Dobré vztahy dělají dobré sousedy

12. 08. 2020 | Vaše příběhy

V našem panelovém domě bydlí lidé různého věku. Bydlí tu také paní Kapičková. Paní Kapičková před rokem oslavila osmdesáté narozeniny. Když žil ještě pan Kapička, byli manželé veselí, družní a soběstační. Pan Kapička zajišťoval nákupy a obchůzky po úřadech a paní Kapičková vládla domácnosti. Když ale pan Kapička zemřel, paní Kapičková, která měla nemocné nohy i srdíčko, měla problém zajistit si i běžný nákup potravin.

Rodina paní Kapičkové je pracovně hodně zatížená. Je to lékařská rodina. Děti staré paní, a už i vnoučata, jsou časově vytíženi tak, že svou milou mohou navštěvovat jednou týdně, ojediněle i méně často. A proto pro mě bylo samozřejmé zazvonit, kdykoli jsem šla ven s pejskem, a zeptat se staré paní, jestli něco nepotřebuje. Stalo se normou, že jsem začala paní Kapičkové nakupovat potraviny, denní tisk a občas jsem zajistila také něco na poště apod.

Když starou paní navštívily děti, trvaly na tom, že služby nechtějí zadarmo. Odmítla jsem nabízené peníze. Jsme lidé a musíme si pomáhat. Mně to navíc nedělá problém, přikoupit při svém nákupu pár rohlíků, sýr nebo nějakou tu zeleninu či ovoce i staré paní. Proto jsem dostala alespoň krásnou bonboniéru. O tu jsem se rozdělila stejně s paní Kapičkovou, kterou sice neposlouchají nohy, a občas vynechá srdíčko, nemá ale cukrovku ani jinou z civilizačních nemocí, při kterých by musela dodržovat dietu. A sladké má ráda.

Od tohoto dne jsem dokonce začala paní Kapičkové občas pomáhat také uvnitř domácnosti. Někdy jsem jí vyluxovala, jindy zalila kytky, nebo pověsila prádlo, když její rodina nemohla. Nebylo to zadarmo. Paní Kapičková úžasně pěkně povídá o tom, jak se kdysi žilo. Vypráví mi o válce, o svých dětech, jak je s mužem vychovávali, o tom, jak pracovala jako holka na panském i o svém zesnulém manželovi, když byl ještě mladý. Tím mi splácí mou péči. Čas mi u ní krásně utíká a připadám si jako u kamarádky. Ona to vlastně taková kamarádka, jen trochu letitější, je. A když jedeme na dovolenou, mohu se spolehnout na to, že balíčky a doporučená psaní mi paní listonoška nechá právě u paní Kapičkové. Jsou tam v bezpečí. Tak si i stará paní připadá užitečná.

 

Když si naši sousedku vzala na začátku pandemie covidu dcera asi na měsíc k sobě domů, do jiného města, protože po tu dobu měla svou ordinaci mimo provoz, poprosila mě, jestli bych po tu dobu nemohla staré paní zalévat kytičky. Bylo mi nepříjemné vzít si klíče od cizího bytu. Kytky by ale měsíc nevydržely. Stará paní i její rodina ke mně měly důvěru a já ji nechtěla zklamat. A tak jsem klíče přijala a o kytky se starala. Za odměnu mi stará paní poté přivezla vynikající jahodový džem, který dělala její dcera. Klíče od bytu paní Kapičkové mi ale zůstaly. Dcera paní Kapičkové mě prosila, abych občas na maminku dohlédla a zkontrolovala, že je v pořádku. A aby nemusela stará paní vstávat a chodit ke dveřím, kdykoli zazvoním, měla jsem si klíče nechat. S rozpaky jsem to přijala. Přece jenom se po domě občas potloukají různí podomní prodejci a možná i bytoví zloději a člověk nikdy neví, kdy a koho mohou navštívit, okrást nebo přepadnout.

 

Nedávno jsem zase paní Kapičkové nakoupila, pomohla jí s úklidem a k večeru šla na procházku s pejskem. Nevím, co mě to napadlo, ale rozhodla jsem se starou paní zkontrolovat. Obvykle jsem ji večer už nenavštěvovala, aby mohla v klidu odpočívat, ale nyní byl nervózní i můj pejsek a postával u dveří sousedky. Nic mi přece neudělá, když se na ni podívám? Vrátila jsem se domů pro klíče. Odemkla jsem a od dveří zavolala na sousedku. Neodpověděla, možná spala. Už jsem chtěla byt zamknout, když se můj pejsek rozběhl dovnitř. Nemá to ve zvyku. Kdykoli jsem šla za sousedkou a měla s sebou psa, ten poslušně seděl u dveří a čekal. Nyní ale vtrhl do bytu a nebyl k zastavení. A tak jsem se zula a šla za psem, že ho pokárám.

Vešla jsem do pokoje a viděla svého pejska, který stál nad nehybným tělem paní sousedky a snažil se ji lízáním obličeje přivést k sobě. Paní Kapičková naštěstí dýchala, jen byla v bezvědomí. Ihned jsem zavolala záchranku.

 

Jak se později ukázalo, paní Kapičková měla slabou srdeční příhodu. Naštěstí jsem ji našla včas, jinak by to dopadlo daleko hůř. Můj pejsek dostal oblíbenou psí kapsičku ode mne a poctivý věnec buřtů od dcery paní sousedky.

 

Bylo jasné, že paní Kapičková už sama žít nemůže. Kdykoli se může její zdravotní indispozice opakovat. Ovšem starého psa novým kouskům nenaučíš, starého člověka nepřesadíš… Příští měsíc se do našeho domu stěhuje vnučka paní Kapičkové. Rozhodla se, že bude na babičku dohlížet. Docela se jí to hodí. Dokončila školu a práci si našla v našem městě. U své babičky bude mít dost soukromí, byt je velký, pomůže jí s péčí o domácnost a paní Kapičkové bude s vnučkou veseleji. Pak tu jsem ještě já, která, když budu mít volno a vnučka bude v práci, mohu na paní také dohlédnout. Ono by se mi také bez jejího vyprávění stýskalo.


čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Dobré vztahy dělají dobré sousedy:

Dobré vztahy dělají dobré sousedy
Dobré vztahy dělají dobré sousedy
Dobré vztahy dělají dobré sousedy
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Pěkný příběh..Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
takovou sousedku bych potřebovala. Já si aspon s kamarádkou denně telefonuji aby jsme věděli,že jsme v pořádku.Ale asi by mi nepomohla je totiž jako já odkázana na choditko a bydlí ve vedlejším vchodě
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles