Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 20.04. 2024
Dnes má svátek Marcela
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Fotografie rodičů

27. 10. 2013 | Vaše příběhy

Bylo krásné léto a my ho převážně trávili na chalupě. Sluníčko mě opět tahalo z postele. Otevřela jsem oči a dívala se do okna, před očima vidím, jako v poslední době velice často, fotografii mých rodičů a to ve mně vyvolává stesk. Hrudník se mi svírá. Rodiče na fotce se na mě dívají. Vidím i barvu šatové zástěry mé mámy a táta sedí na invalidním vozíku v kostkované košili. Zvlhnou mi oči a chce se mi plakat. Utřu několik slz, které vyklouzly, a lezu z postele.

„Káva už je na stole,“ volá z terasy manžel. Rychle provedu hygienu a jdu si vzít své prášky. Jeden mám po jídle a dva před jídlem. Neřeším to a hodím do pusy všechny najednou. Zapiju minerálkou a jdu si vypit kávu. Usrkáváme kávu, pozorujeme ptáčky, jak se hádají u krmítka o slunečnicová semínka, a já s mužem řeším, jestli koupit malý mrazák na chalupu, nebo nekoupit. Nakonec jsme se rozhodli, že pojedeme hned do města se po nějakém podívat. Oblékám se a je mi nějak nevolno od žaludku. Neměla jsem si brát ty prášky, nic jsem nejedla.

fotoNasedám do auta, nevolnost se pomalinku stupňuje. „Je mi blbě, musím si koupit rohlík nebo něco,“ říkám manželovi. Zastavuje u supermarketu, a já si šla koupit rohlík. Koupila jsem si dva chlebíčky, které mi ale vůbec nechutnaly, ale jeden jsem do sebe nasoukala. Sedám do auta a jedeme do prodejny s mrazáky. Zhluboka jsem už dýchala, jestli mi to pomůže. Před očima mám stále fotku mých rodičů, kteří mě pozorují. Chce se mi brečet, jsem nervózní. Odmítám s mužem jít do obchodu, že si lehnu na zadní sedadla a bude to lepší. Když se manžel vrátil z obchodu, nutil mě, abych šla s ním se podívat na ten mrazák, mohli bychom ho koupit. Odmítám vůbec z auta vystoupit, prosím ho, aby mě odvezl na chalupu, že je mi hodně zle. Stále zhluboka dýchám, na hrudi se mi to svírá, chvěje se mi hlas, snažím se zhluboka dýchat. Bojím se o sebe, že mám mozkovou mrtvičku nebo něco takového. „Jedeme na polikliniku,“ říká manžel. Odmítám, chci na chalupu. Začínají mi příšerně brnět nohy, mám pocit, jako bych je ani necítila, brečím a těžko se mi dýchá, žaludek mám jak na vodě. Brnění v nohou se stupňuje a přechází na ruce, znecitlivují se, tak se snažím hýbat prsty. V momentě, kdy brnění se přehouplo ke rtům a já těžko ovládala rty, začala jsem být hysterická a prosila, ať mě manžel zaveze k lékaři. 

Fotka mých rodičů mě před očima doprovází i na polikliniku. Sotva jsem šla, ruce natažené před sebou, nohy jsem vláčela za sebou, manžel mě podpíral. Když zdravotní sestra otevřela dveře, nemohla jsem pláčem ani mluvit, vysoukala jsem ze sebe několik slov. Po prohlídce mi lékař sdělil, že mám psychický kolaps, a ptal se mě na příčinu. Ale já byla v pohodě, žádné hádky, žádné rozčilování, jen ten stesk po rodičích mě stále provázel. Dostala jsem injekci a čekala v čekárně, až se mi udělá lépe. Zhruba za půl hodiny jsem byla schopna chodit, mluvit a rozumně uvažovat. Popovídali jsme si s lékařem, napsal mi prášky a v případě, kdyby to na mě šlo, mám si jeden vzít. Se zprávou od něj jsem šla ke své psychiatričce, u které se léčím z depresí, které mě postihly v době, kdy jsem se léčila z rakoviny.  Vyprávěla jsem jí, co se mi stalo, jak stále vidím fotografii rodičů před očima, která mi vyvolává stesk po rodičích a pak pláču. „Tak si s nimi začněte povídat. Co by jiní lidé za to dali, aby viděli své rodiče. Povídejte si s nimi,“ poradila mi psychiatrička. Hned večer jsem si s rodiči na fotografii začala povídat.

Prosila jsem je, ať se vrátí nazpět, že jsem v pořádku. Najednou vidím, že máma na fotografii se začíná usmívat. Před očima vidím barevnou fotografii, máma se usmívá a táta mě jen pozoruje. Každý večer jsem si s nimi povídala o různých věcech. Naskytla se mi možnost, položit jedné kartářce otázku, tak jsem toho využila. Napsala jsem jí o co jde, že vidím před sebou fotografii rodičů a po tom, co jsem si s nimi začala povídat, se máma usmívá. „Jsem blázen?“  Kartářka mě uklidnila, že blázen nejsem.

Tak co to je? Proč stále mám před očima fotografii rodičů, táta stále sedí na vozíku, a máma se mi pomalu ztrácí ve tmě. A navíc, vidím v sobě rozkvétat bílou  lilii.  Nevím, co si mám myslet, nevím, jak si vše vysvětlit. Psychiatrička mi řekla, že mám jisté schopnosti, tak na tom něco bude. Ale co? Večer si zase budu povídat se svými rodiči.


Lydie950 - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
 



Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
Lydie..já mám maminku a babičku i na monitoru počítače...obě jsem je milovalaSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
HOLKY MOJE DĚKUJI VÁM ZA PODPORU, JSEM RÁDA, ŽE SI O MĚ NEMYSLÍTE, ŽE JSEM BLÁZEN. DĚKUJI.
Obrázek uživatelky
profil
Lydka, to je veľmi smutný článok.
Ak ti to pomáha, tak sa s rodičmi rozprávaj, mysli na nich v dobrom a spomínaj len na to pekné, čo si snimi zažila.
Držím ti palce, aby ti už nikdy nebolo tak smutno, aby si kvôli tomu musela navštíviť lekára.
Obrázek uživatelky
profil
Také to tak dělám. Když je mi moc smutno, jdu na hřbitov a popovídám si s maminkou, tatínkem a sestrou. Nejvíce mě mrzí, že naši synové nepoznali babičku a dědečka. Ten starší měl 3 roky a mladší 1,5 roku. Byli moc malí, když mi rodiče zemřeli. A manželova matka neměla o ně zájem.Smajlík


Obrázek uživatelky
profil
Také mě se stýská po rodičích i já nosím v sob to svoje trápení Nemám kam položit kytičku vše se to seběhlo strašně rychle má sestra udělala to že urny s rodiči uložila tam kde to ví jen ona a mi to nesdělí je to na delší povídání a mě je s toho i po letech špatně! Rodiče jsem milovala pomáhala jim jen bohužel sestra to udělala protože věděla že mi tím ublíží! Netrap se Jarka
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles