Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Já a vaření

1. 09. 2015 | Vaše příběhy
Případně smažení, pečení a vůbec, přípravy potravy pro sebe a své blízké. O svých začátcích, sahajících sedmdesát let zpátky, jsem se již dříve zmiňoval. Byla to doba prvních let skautských, první guláše, bramborové saláty, čaje, zejména přírodní. Později jsem byl na sebe odkázán až o sedm let později, mé kuchtění se omezovalo pouze na večeře - šlágrem byl na kostičky nakrájený starý chléb, osmažený na sádle s cibulí a zalitý rozšlehaným vajíčkem. No a zase oblíbený „buřtguláš“ s chlebem. Zase pauza - na vojně se o mne staral erár, příspěvkem do kuchyně bylo jen občasné povinné  škrabání brambor - budíček ve čtyři ráno pro určené družstvo, jediná výhoda, nešlo se pak na rozcvičku.

Po návratu z vojny, coby otec zprvu jednoho, později postupně až tří dětí, jsem se do prací kolem kuchyně zapojoval jen sporadicky. Tedy, až do doby, kdy má drahá žena byla nucena podstoupit dlouhodobé léčení, naštěstí s dobrým výsledkem. Téměř rok jsem vyvařoval pro  6,8 a 10 let starou drobotinu - obědy vzala na sebe školní družina - po čase jsem zvládl cokolivěk /tenhle tvar se mi líbí, byť není zdaleka spisovný/. Pomáhala kuchařka /bohužel jen psaná/ a vzpomínky na počiny maminky, tchyně a mé, nyní vzdálené ženy.

Já a vařeníU kuchařek jsem zůstal i později, kdy jsem se mohl podílet na přípravách jídel svátečních. Plně vyřádit mi bylo umožněno pak v posledních pětadvaceti letech - kdy užívám - jak se praví  vznešeně - zaslouženého důchodu. Vařím /peču, smažím, etc/ tedy dlouho, vařím rád. Stále se učím. Na TV bedně není snad stanice, kde by nedávali rady, ty akceptuji velmi málo. Nic proti tomu, ať si páni šéfkuchaři, mistři osvědčení, přivydělají - ba ani proti laikům na obrazovce nic nemám.

V Prostřeno mne hlavně baví vzájemné vztahy soutěžících - někdy se dost málo projevuje česká /moravská i slezská/ mírná „holubičí“ povaha. Spíš je tam to „člověk člověku vlkem“, že áno?

Bez rad ale nezůstávám. Našel jsem si novou MDR /znalkyně vědí - Magdalenu Dobromilu Rettigovou/. Ta moje je JFZ, díky které jsem se zamiloval do kuskusu, přišel jsem na chuť cukyni, připomenul jsem si roky, kdy mi maminka pekla peciválky, ověřil jsem si, jak moc zbytečného nádobí a kuchyňského vybavení mi doma překáží. Navštěvuji čtvrteční blogy paní, která, jak uvádí, začala psát kuchařku pro svou dceru a její krajové speciality jsem poprvé našel v Elefantu Českých drah, když jsem pro ukrácení dlouhé chvíle listoval v odloženém magazínu. Holt, zjistil jsem, že i v osmdesátce se laický kuchař může něco přiučit - konečně v tomhle věku to nemusí být jenom novinka kulinářská.

Zvoní můj nezbytný pomocník, minutovník, hlásí, že je čas, abych se podíval do trouby, jak jsou na tom vykostěná kuřecí stehna na cibuli, rozmarýnu a plátky kořeněných brambor nahoře. Můj dnešní pokus, švestkový koláč jsem už zdárně upekl předem. Vám, milí přátelé, přítelkyně, přeji hodně spokojených strávníků a těm, kteří jen konzumují, nedělní „Dobrou chuť“.

P.S. Mou zašifrovanou dobrou - kuchařskou - vílu, zcela jistě najdete sami,/ -y/, nechci dělat reklamu, nemá ji zapotřebí.

Jardamalej - čtenář
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Hezký článeček... Máte můj obdiv i když můj manžel taky vaří a vaří rád..jednou mi upekl i dort..SmajlíkSice ne takový krásný, jak tady děvčata prezentují svá krásná umělecká díla, ale udělal mi velkou radostSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
To je dobře, když si muž umí uvařit. Muž totiž vaří s láskou a proto jsou jeho jídla velice chutná. Můj syn vaří také a to už od svých devíti let, kdy za mého dohledu, uvařil výboré šunkofleky! Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
10* za článok a 1000* za to, že varenie nepovažuješ za "ženskú" robotu a 1000000* za to, že ťa to baví.

Môj manžel vie variť veľmi dobre, žiaľ nevykonáva túto činnosť veľmi často. S pečením je to u neho horšie - zvládne štrúdľu a iné dobroty z kúpeného lístkového cesta.
Syn varí pomerne často a dobre, ale nepečie.

Myslím, že správny chlap by mal vedieť uvariť aspoň jednoduchšie jedlá, rovnako ako žena by mala vedieť "narábať" skrutkovačom, či narúbať triesky.
Obrázek uživatelky
profil
Obdivuji muže, kteří zvládnou něco uvařit, upéci /buchtu/, takových je velmi málo. Já mám manžela, který také vaří, sice ještě nemusí péci buchty /ale věřím, že kdyby nebyla jiná možnost, že to zvládne/. Je hodně mužských, co umí akorát uvařit čaj. Pěkně napsaný článek.Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles