Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 28.03. 2024
Dnes má svátek Soňa
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Jak najít přátele v zahraničí?

28. 12. 2008 | Vaše příběhy
Každému jde něco jiného, někomu matematika, fyzika, biologie nebo malování. Mně docela jdou cizí jazyky. Na základní škole jsem se povinně učila ruštinu, pak přišla němčina. Postupem času jsem v zaměstnání musela přibrat angličtinu a na mateřské jsem přidala španělštinu.

Ono je jedna věc, jazyk se učit či naučit, ale pak znalosti udržet. Každý má svou metodu, někdo jazyky aktivně používá v zaměstnání, někdo jen na dovolené apod., já si zvolila najít přátele v zahraničí a alespoň si s nimi dopisovat.

Stejná věková generace jako já, si asi vzpomene, že v hodinách ruského jazyka, byla snad každému žáku přidělena nějaká adresa stejně starého žáka/žákyně v bývalém Sovětském svazu. Mně to dopisování vydrželo deset let, dokonce jsem po revoluci měla možnost tu kamarádku navštívit.
Jelikož naše základní škola měla i „družbu“ s německou základní školou, podobné dopisování začalo i s německými přáteli. Budete se divit, ale s tou kamarádkou si dopisuji dodnes a to už je skoro pětadvacet let. Jsme jediné, dokonce se i občas navštěvujeme, je to fajn.

přátelstvíAsi tady byl základ. Postupem času jsem hledala další přátele po celém světě. Začala jsem v Německu, postupem času přišla Anglie a anglicky mluvící země, nebo země, kde většina obyvatel umí angličtinu či němčinu.
První inzerát byl písemný a dala jsem ho Annonce. Nevím, zda ještě dnes, ale na konci jednoho vydání je formulář, který umožňuje vydat inzerát v zahraničí. Napíšete ho v češtině a do cizího jazyka bude přeložen. Já si vybrala najít „dopisovací“ přátele. Nevýhoda byla, že veškerá korespondence přišla ke mně do poštovní schránky. A že toho přišlo! Dva týdny přetékala schránka ve švech. Z toho dopisování mi postupem času zůstal jen jeden kontakt, také s občasnými návštěvami.

Během dalších let, kdy už internet byl na vzestupu, jsem začala s internetovými kontakty. Zde je výhoda, že druhá strana nemusí znát vaši soukromou adresu. No řeknu vám, dost mě to chytlo. Hlavně v čase, kdy jsem s dětmi doma. Alespoň mám spojení se světem. No a s některými bývám i v on-line spojení na Skypu, MSN či Yahoo messengeru.

Záměrně jsem hledala země, o nichž bych se chtěla dovědět více. A podařilo se. Dokonce jsem se díky takto získaným kontaktům dostala třeba do Švédska či Austrálie. Jinak bych asi neprožila tak zajímavé dovolené, v rodině, nepoznala místní zvyky, města, místa apod. Na dovolené v Turecku jsme celá rodina navštívila dalšího mého „pen frienda“. A společnou dovolenou v Itálii jsme prožili s jednou rodinou z Německa. No a několik takto získaných přátel zase přijelo do ČR.

A kde jsem hledala kontakty?
Nejdříve to byla seznamka FriendFinder. Tam jsem časem přestala chodit, protože spousta kontaktů byla zpoplatněna. Tak jsem našla Hi5. V době, kdy jsem na něj přišla, byl pouze v cizích jazycích, nyní je dokonce v češtině.
V této seznamce si můžete zvolit vyhledávání dle věku, pohlaví, země, města, a zda hledáte vážný vztah nebo jen přátelství. Během pár minut filtr vybere kontakty a pak už stačí si přečíst krátké informace, který ten dotyčný o sobě napíše. Vy osobně se také musíte zaregistrovat a co o sobě napíšete, zda zadáte fotografie, to už záleží jen na vás.
Další podobnou seznamkou je Tagged. I v této seznamce si můžete vyfiltrovat, co potřebujete. A také ostatní vidí, zda jste on-line a můžete i chatovat přímo tam. A nebo Badoo. Ten se mi ale zdá méně přehledný.
Určitě existují i další seznamky, ale mně tyto dostačují. Pár přátelství jsem navázala, doufám, že některá vydrží i několik let. A třeba se zas někdy potkáme i osobně.

Umíte-li i vy cizí jazyky a chtěli byste navázat kontakty v zahraničí, zkuste to. Buď přátelství navážete nebo ne. To už záleží jen na vás :-).


A perlička závěrem.
Kolega mého kamaráda hledá přátele velice netradičně. Koupí si letenku a někam letí. Ještě na letišti prohlédne telefonní seznam a hledá jména, která znějí trochu česky. Těm pak zavolá. A téměř vždycky se najde rodina, která měla předky v Československu a dotyčného pozve. U ní pak stráví dovolenou. Nevěříte? Věřte! Jen jednou se mu stalo, že nikoho nenašel, tak letěl domů. Jinak pár takto získaných přátel ho každoročně zve na návštěvu....Dobrý způsob, ne?:-))


Nice0205 - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 
Čtěte také



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Tolik jazyku, smekam, jste dobra! prispeju svou troskou do mlyna, server myteacher.com. Jedna dopisovaci kamaradka nalezena tam se mi dokonce stala dobrou pritelkyni
Obrázek uživatelky
profil
A já si myslela, že jsem šílená, když se těším na každý dopis s cizí známkou ve schránce. Taky udržuju a oprašuju jazyky tímto způsobem. Na první mateřské jsem stíhala jezdit do angličtiny, takže to bylo super. Teď u dvou dětí už nemám tolik času, tak jsem ráda za to dopisování. A dává mi to samozřejmě víc, než jen udržovat jazyk. Dozvídám se od přátel v cizině zajímavé věci o jejich zemi, jejich zvycích, tak si tak ve snu trošku cestuji a těším se, že snad jednou se s někým s z nich taky uvidím.
Přidávám své poznatky: Přátelé se dají najít na www.aj.cz/penfriends. Jinak já jsem se registrovala přes inzerát v Avízu přímo v International Penfriends Club, ale je to za poplatek.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles