Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Úterý 23.04. 2024
Dnes má svátek Vojtěch
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Jak si můj otec šel koupit chleba

1. 05. 2020 | Vaše příběhy

Dnes ráno mi můj otec volal, že mu nechtějí prodat chleba.

„Jak, nechtějí?“ divila jsem se. Bylo krátce po osmé hodině ráno, doba, kdy jsou větší prodejny vyhrazeny právě pro seniory. Taťka bude mít v červnu už osmdesát let, nebylo pochyb, že už šedesát pět roků měl. Tak proč by mu neprodali chleba?

Taťka mi později vysvětlil, že v obchodě, kam chodí nakupovat, odmítají přijímat hotovost.

To mě pobouřilo. Taťkovi jsem sice říkala, že mu budu chodit nakupovat, protože patří do rizikové kategorie, o to zhoršené, že celý svůj pracovní život trávil v dole na šachtě, na nejtěžší práci v čelbě. On ale nechtěl. Operoval tím, že sám se potřebuje hýbat a nemůže být pořád zavřený doma. Taťka měl v lednu hodně těžkou chřipku, vysoké teploty a bolesti celého těla tak silné, že se nedokázal ani učesat. Nemohl hýbat nohama, rukama a kašlal. Proto se nyní domnívá, že vir, který nás v současné době ohrožuje, on už přečkal. A proto si chodí nakupovat sám, jen se snaží jít, až když opravdu potřebuje a četnost nákupů omezovat.

V obchodě, kam se vydal pro chléb, který mu došel, mu ale náhle sdělili, že od něj odmítají přijmout hotovost.

„Prý mám mít kartu,“ řekl.

Mí rodiče se vždy bránili internetu, bankovním účtům s platební kartou a dalším vymoženostem. Ač jsem je nejednou přemlouvala, aby si účet zřídili, protože nemusí chodit platit inkaso na poštu a důchod jim bezpečně přijde na účet, nepořídila jsem.

Nyní mě taťka prosil, abych mu účet zařídila. Jenže na stránkách mé banky jsem zjistila, že k online zřízení účtu potřebuji dva taťkovy naskenované doklady, a stejně se návštěvě pobočky asi nevyhnu, protože taťka nemá elektronický podpis. A proto jsem se s taťkou dohodla, že s ním zajdu do banky osobně a pomůžu mu účet zřídit.

Mám účet v malé pobočce v našem městě. Musela jsem jak já, tak hlavně taťka, jít přes celé město do pobočky, před kterou jsme si dali sraz. Na dveřích byla vyvěšená různá oznámení, jak se v současné době chovat na přepážce, a také pokyn, aby klienti vstupovali do pobočky zásadně po jednom. A proto jsem vešla do pobočky sama s tím, jestli můžeme s taťkou vejít společně, protože mu jako seniorovi chci pomoci. V této situaci, kdy jsem rouškou měla zahalená ústa i nos, jsem si pomyslela, že vstoupit takto do banky o několik měsíců dříve, už by na mě volali policii.

„A co potřebujete?“ zeptal se úředník.

„Taťka si chce zřídit účet.“

„Teď? V této době?“

„Ano, právě v této době, protože to vypadá, že bez karty si taťka ani nenakoupí.“

„Ale vyřízení karty trvá měsíc,“ sdělil mi úředník. Mluvila jsem s ním od dveří, mezi námi bylo několik metrů, úředník ale vypadal vystrašeně, jako bych na něj mířila kulometem.

Já taťkovi o délce zhotovení karty říkala předem, už doma.

„Co mám ale dělat?“ řekl taťka smutně.

Nakonec nám v bance na uctivou vzdálenost řekli, že je hloupost zřizovat si účet nyní, v obchodě musí přijmout hotovost, na což jsem také mnohem dřív poukazovala s tím, že karta je jen doporučení, a celá záležitost by trvala tak dlouho, že by stejně nesplnila svůj účel.

Byli vystrašení, chudáci. V malé pobočce neměli totiž ani ochranné plexisklo a na ústech měli jen látkovou roušku, jakou jsem měla já i můj otec.

 

Odcházeli jsme s nepořízenou. Znovu jsem cestou domů k taťkovi, když jsem ho doprovázela, nabízela svému otci, že mu budu nakupovat.

„Nebo mi vždy zavoláš, a já ti půjčím kartu svou.“

Jenže kartu také potřebuji. To si uvědomoval i můj otec. A chodit neustále mezi jeho a mým domovem by bylo nanejvýš riskantní.

 

„Tak já jim příště řeknu v obchodě, že se mi karta rozbila a čekám, až mi udělají novou,“ rozhodl se nakonec můj otec. Táta, který by měl být sám ušetřen zbytečných cest do banky a na úřady, kam nemusí. Jen kvůli rozmarům mladé prodavačky zbytečně riskoval. Chápu, že dnes každý rozumný člověk má strach. Prodavačky v onom obchodě mají ovšem rukavice, ale staří důchodci často nemají ani je, protože nejsou k sehnání.

 

Tak toto všechno nám přinesl také koronavirus…


Pegonela - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Jak si můj otec šel koupit chleba:

Jak si můj otec šel koupit chleba
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
za komentáře. Taky platím jen kartou všude, kde to jde. Ale rodiče jsou jiní, bojí se karet, internetu atd. Ano, slečně se nechtělo. Taťka dál platí hotově a už si zvykli. Jinak jsme byli ve Fiu, to je má banka. Nezdá se mi pro taťku vhodná, ale mám ji, tak se rozhodl taťka jít tam. A u nás je jen malinká pobočka, nemají tam žádné přepážky, nic. Prostě jen dva stoly v místnosti.
Obrázek uživatelky
profil
Já platím všude kartou, i 3rohlíkyuž několik let..ale vím že předenou v řadě platili i penězi..asi se slečně nechtělo počítat..
Obrázek uživatelky
profil
berou i peníze, vždy jsou rádi, když platím hotově.
Vyřízení karty trvá měsíc? Záleží na bance.
Obrázek uživatelky
profil
Tak jako na naší prodejně taky nešlo platit hotově. My jsme nedostali ani peníze do pokladny. Ale je fakt, že jsme elektro a jenom výdejna v tutu chvíli. V potravinách to je divné. Spíš nechtěli, než že nemohli.
Obrázek uživatelky
profil
tak to se mi ještě nestalo,všude platím hotověSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles