Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 18.04. 2024
Dnes má svátek Valérie
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Kámoška

21. 09. 2013 | Vaše příběhy
Jako každý, mám i já dobré a špatné vlastnosti. Jedna z těch dobrých je myslím ta, že jsem hodná. A někdy až moc, což značí hodná = blbá. A občas se najde někdo, kdo si řekne, že se dá na mně dříví štípat.

Dneska přijde na návštěvu kamarádka, říkejme jí třeba Julie. Docela se na ni těším, dlouho jsme se neviděly, pouze si voláme a smskujeme. Teda já volám, ona mě jen prozvání, mám přece volání zadarmo. No samozřejmě, že nemám, i můj paušál je drahý. 
Julie přichází přesně a už ve dveřích hlásí, že mi nic nenese, nemá penízky. Nikdy nic nečekám, ostatně penízky nemá nikdy. Osladí si kávu šesti lžičkami cukru, zakousne se do připraveného pohoštění a spustí tok svých myšlenek. „Martinko, ty jsi přibrala? Kyneš, Martinko, kyneš.“
Nejméně šest let jsem pořád stejná, určitě by mi nevadilo něco shodit, ale nepřibírám, nehubnu. Miluji upřímnost, není nic lepšího získat zdarma pár mindráků. Fajn, tak to jsme probraly moje problémy a teď už se budeme věnovat jen tomu, co trápí Julii. 
Dozvídám se, že dala v práci výpověď, sama od sebe. Důvod? Už je tam dlouho a chtěla by zase zkusit něco nového. Klidně prý půjde i do kanceláře, na počítači se přece naučí. Vysvětlujte taktně někomu, že žádná firma se nebude zabývat zaučováním na počítači někoho, kdo má jen základní vzdělání, když si může vybírat ze zástupu nezaměstnaných vysokoškoláků, kteří nejenže  umějí pracovat s počítačovými programy, ale zároveň ovládají i cizí jazyky.
Kámošky
Ale slíbím, že se podívám na internet po nějaké vhodné práci, Julie počítač nemá a zatím ani mít nebude, splácí pořád nějaké dluhy. Je naivní, myslet si, že když jezdí na černo a nemá na pokuty, že ji nenajdou. Našli a penále s pokutami dělaly skoro sedmdesát tisíc. Teď je splácí a bere si další půjčky, třeba na nájem. Nedávno nalítla zase nějaké podvodné firmě, prý měla dělat obchodního poradce (opravdu nevím, s čím by mohla radit), měla dostat mobil a notebook, podepsala nějakou podivnou smlouvu o zakoupení produktů a na světě je další dluh. Stokrát jsem jí domlouvala, že půjčkami jenom vytlouká klín klínem, marně.
 Dneska prý nemá ani na nákup. „Martinko, nemůžeš mi půjčit? Třeba jen dvě stovky?“ Častokrát jsem jí vypomohla, ale teď opravdu nemám. „A nemohla by sis půjčit od dcery?“ sonduje Julie. Tak to opravdu nemohla, nevím, proč by moje dcera měla dávat peníze, které by už stejně neviděla, mojí kamarádce. Moje dcera pracuje, chodí při práci do školy, doma pomáhá. Julie má dvě děti, 26 a 28 let, ale ty ani nedokončily školu. I oni jsou dlužní, na koho se podívají a práci řeší jen občasnými brigádami.

Ale s prázdnou Julii odejít nenechám, už si na to zvykla, že ji napakuju potravinami z našich zásob. Pudinky, sáčkové polévky, těstoviny, lanšmít, čaj, paštiky, zavařeniny. „Nějaké rybičky nemáš?“ nakukuje do komody se zásobami. Minule jsem jí darovala krásnou toaletní vodu. „Martinko, nemáš zase nějakou voňavku?“ No samozřejmě, že já i dcera máme deodorant i toaletní vody, ale proč by mělo být pravidlo, že jí vždycky nějakou dám?
„Jé, ty máš krásný jablka, dáš mi jich pár?“ Nemáme žádnou zahradu, jablka koupil manžel včera v supermarketu, ale ano, tři jí dám. Nakonec ještě posbírá zbytek pohoštění, že to vezme dceři a synovi, aby viděli, jaká jsem výborná kuchařka. Chvála potěší.
Julie si všimne, že pletu. „Martinko, nechceš za mě doplést svetr pro mojí Alenku? Mám ho rozpletený už tři roky a nebaví mě to.“ Tak to teda nechci, práce mě musí bavit, pletu na tři malé holčičky a mám z toho radost, ale vím, že kdybych dopletla svetr pro Juliinu Alenku, skončí stejně někde pohozený a Alenka nad ním ohrne nos. „No nevadí,“ loučí se Julie a zní to trochu jako výtka. „Tak se měj a zavoláme si, papa.“ A je pryč.

Přesto, že jsem z její návštěvy pokaždé vyčerpaná a deprimovaná, mám ji ráda, nechci tohle přátelství ukončit. Ale připadám si jako dojná kráva, trouba, který se musí rozkrájet. Třeba by mi ostatní čtenáři a čtenářky mohli poradit, co dělat a jakou cestou se dát. 

Martinnatr - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Kámoška:

Kámoška
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Leč špatná životní zkušenost. Ty jsi, Martinko, obrovský dobrák. Úplně souhlasím s Gazánií. Ta osůbka Tě řádně využívá (a kdo ví, kolik lidí ještě).
Obrázek uživatelky
profil
dle mého stylu radím: kopni tu dámu do p----e!
Obrázek uživatelky
profil
Moc hezky napsaný článek,ale je mi z něj smutno.Toto není o kamarádství,to je využívání dobrého člověka.Kamarád je vděčný i za pouhé dobré slovo,a také musí umět dát kus sebe,nesmí to být jednostranné.
Obrázek uživatelky
profil
Článek je opět pěkně napsaný,další zkušenost k nezaplacení.Řekla bych jsi tak trochu víc dobrák od kosti.Julie se jen ozve nebo přiběhne a ty už jedeš na plný obrátky.Takovýmu člověku říkám citový upír,doslova tě vysává,těží z tvý dobrotivosti a lásky k ní.Pokud by nějaký přátelství chtěla,to opravdový přátelství,občas by tě pozvala k ní,nebo jen se projít.Na to peníze nejsou potřeba,to jsou jen výmluvy.Vidí moc dobře,že z tebe se dá ždímat a neumíš včas říci DOST !!!Přátelství je o tom,že když někdo přijde za tebou,nejprve vidíš úsměv už při pozdravu,protože tě rád vidí,nečeká co bude na stole za pohoštění a odchází od tebe člověk spokojený a opět s úsměvem,protože jste si vyměnili pár zážitků,pár názorů a ví,že se můžete těšit na příští setkání s radostí. Mluvím z vlastní zkušenosti.Každý si myslel jaká je to kamarádka,jak se snaží být blízko mě,jenže pokaždý v její přítomnosti já byla unavená,bez nálady a vznikaly konflikty. Ona z toho těžila,těšilo jí to,doslova mě vysávala.
Obrázek uživatelky
profil
Nemám co radit, ale souhlasím s káfem a dost. Žádné pohoštění, třeba i procházka, pokud by u tebe byla déle. Klidně se taky přiznej, že nemáš peněz nazbyt. Možná i zásoby bych ,,neměla,,. Však ona si zvykne... Za čas dá maličkost jedna a pak druhá. A také se mi neSmajlíkzdá, že ti není zvyklá naslouchat. Sama s tím mám problém s manželem-oboustranný. U kamarádky, kterou vidím málokdy se mi to nestává. Hlavně proto, že mě umí umlčet a já si tento špatný rys uvědomuji, nevědomky někdy mluvím příliš. Musí si mě ,,řídit, pohlídat,, Zkus to s ní tak, půjde to pomalu, neboj, i když se naštve, vrátí se. Dělám to běžně.Smajlík (Jedna ,,hodná,,známá mě nechala brebentit ze středočeského kraje až do Brna autobusem. Ještě, že byla pauza a svěřila se. Měla dřív, bylo mi ji až líto.)
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles