Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Kouzelná babička

13. 06. 2009 | Vaše příběhy
Potkávala jsem ji na různých místech našeho městečka, na zastávce vlakového nádraží, u nákupního centra, na ulici... Vždy pečlivě ustrojená, sněhobílé jemné vlasy sčesané do úhledného drdůlku, v sukovitých rukou držela pevně starou koženou kabelu - postava jako z pohádky - vrásčitá, ale usměvavá tvář, postavou drobounká, páteř ohnutá nemocí či věkem - hádala jsem jí dobrých 85 let, ne-li víc.

Drobnými a rozhodnými krůčky cupitala za svým úkolem, a vždycky, když jsem ji potkala, pomyslela jsem si, že vypadá opravdu jak babička z pohádky!

Jednou jsem ji potkala nečekaně i na nádraží, náš vlak měl zpoždění, a tak jsem si krátila dlouhou chvíli pozorováním okolí. Když tu jsem ji zahlédla - pohádková babička netrpělivě ťukala holí o zem a neustále se chodila ptát výpravčího, kdy už vlak dorazí. Musím říci, že jsem jí záviděla vitalitu a živost, já sama, zdrchaná po celodenním shonu a nákupech, byla ráda, že sedím!

Kouzelná babičkaKonečně přijel náš vlak, cestující nastoupili a babička si sedla ke mně, takže jsem měla možnost prohlédnout si ji nenápadně zblízka. Udivovaly mě hluboké brázdy a vrásky v obličeji, jasné a bystré oči, revmatem znetvořené klouby na rukou, bezzubá ústa - to vše jsem chápala a svým způsobem obdivovala, protože takhle nějak jsem si vždy představovala babičky z pohádek.

Průvodčí, který procházel vagonem a kontroloval jízdní doklady, došel i k nám - podala jsem mu svůj doklad, a pak sledovala babičku, jak po vyzvání na předložení jízdenky zoufale hledá v kapsách sukně a staré obnošené kabele. Necestovala daleko, a podle mého názoru vzhledem k věku, jistě měla nárok na nejnižší nebo bezplatné jízdné. Nakonec průvodčí mávl rukou, a odešel za svými povinnostmi. Pomyslela jsem si, že bych zřejmě udělala to samé, kdoví, jaká budu, až mi bude tolik let!

Babička si mě chvíli zkoumavě prohlížela, a pak se mě překvapivě zeptala, jestli nemám u sebe 10,-Kč! Mám, povídám, a nač je potřebujete? Zapomněla jsem peníze doma, povídá ona, že prý jede za vnukem, a co když nebudou doma? Jak se jen potom dostane zpátky?

Chvíli jsem váhala, co na to říci, ale nakonec jsem se slitovala, vybrala z peněženky drobné mince a těch zmíněných 10,- Kč jí dala. Popřála jsem jí šťastnou cestu, a pak jsem na celou záležitost zapomněla. Až zhruba za 14 dní, kdy jsem se s manželem vracela z velkého nákupu, zahlédla jsem ji na nádraží znovu. To je ta kouzelná babička jak z pohádky! - povídám manželovi. Doufám, že jí to minule dobře dopadlo! Přípoj do další stanice měl zpoždění, a když se babička přišourala k mému muži s prosbou, jestli nemá u sebe 10,- Kč, že si doma zapomněla peněženku, oněměla jsem úžasem!

Můj manžel samozřejmě udělal, co se od něj očekávalo, a příslušný obnos babičce dal. A pak už jsem jen udiveně sledovala, jak za pár minut přistoupil k babičce vytáhlý, sotva 15tiletý mladík, oblečen ve značkovém oblečení - a věřte, nebo ne - babička strčila ruku do kapsy své dlouhé sukně a předala mladíkovi hrst kovových mincí! Byl to její vnuk, o tom nebylo pochyb! Podle jeho gest a nepříjemného tónu hlasu jsem pochopila, že není spokojen s obdrženou částkou!

Zůstala jsem jak opařená a vše mi postupně začalo docházet. Kouzelná babička opravdu čarovala - cestovala nejspíš takhle celý den sem a tam, a spoléhala na dobrotu a lítost personálu i spolucestujících. Nemohla jsem se dlouho z toho zážitku vzpamatovat - kdo by to byl do ní řekl! A stalo se zhruba po měsíci, že stejná situace se mi opakovala znovu, na autobusovém nádraží.

Tentokrát jsem odmítla jí peníze dát, a musela jsem se moc ovládat, abych oné kouzelné babičce neřekla od plic, co si o jejím počínání myslím! Od té doby už jsem ji neviděla, a vzpomínám na ni s rozporuplnými pocity. Stáří je jistě smutné a bolestivé, o tom nejspíš nikdo nepochybuje, ale můj názor je, že ta babička si tímto způsobem "kupovala" lásku a přízeň svého vnuka. A vždy, když jsem na zastávce a vlak mívá zpoždění, vyhlížím, jestli nezaslechnu její šouravé kroky a ťukání hůlky. Myslím, že už ne, protože od té doby jsem ji už nezahlédla, a mám-li být upřímná, ani po tom netoužím.

Kacice - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 
Čtěte také



Komentáře
« Předchozí   1   2   3  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
A já se na začátku článečku těšila, co pěkného ti kouzelná babička přičarovala.

Jo, jo, život "píše" všelijaké příběhy. Smajlík

A ty jsi to moc hezky sepsala. Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
si přát, abychom my byly kouzelné babičky, ale ne takto, to opravdu nee.
Obrázek uživatelky
profil
fakt je očarujúca
Obrázek uživatelky
profil
jsem se dostala až nyní. Moc mě zaujal. Jak krásně začíná, tak smutně končí. Také mě napadlo v první chvíli, že je do žebrání babička asi nucená a nedělá to o vlastní vůli. Dnes nejsou neobvyklé případy týrání důchodců, spousta dětí čeká jen na důchod a na peníze. Já bych tento případ snad nahlásila na policii. Možná by se mi vysmáli, ale babča může být trýzněna vlastním vnukem. Mám z tohoto příběhu také smíšené pocity a opět mě to přesvědčilo o tom, kolik je na tomto světě zlého.
Příběh je krásně napsaný Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Holky, díky moc za komentáře

Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles