Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 25.04. 2024
Dnes má svátek Marek
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Maškarní plesy

1. 03. 2016 | Vaše příběhy

Maškarní plesy – zažili jsme je snad všichni, někteří jako děti, někteří už i jako rodiče či prarodiče.  Z mých dětských let si těch plesů moc nepamatuji. Snad jen podle starých fotek v albu vím, že jsem jednou byla za zajíčka, jindy za čarodějku (prý jsem měla šaty půjčené z divadelní půjčovny). Také jsme jednou s mamkou vyráběli masku kalkulačky – z krabic a barevných papírů. Moje maminka na maškarní plesy moc ráda nevzpomíná. Plesy byly v tanečním sále hospody.

„My maminky jsme seděly v sále, potily jsme se v tom horku, koukaly jsme, jak skotačíte, dohlížely jsme na Vás a chlapi se zatím opíjeli u výčepu.“

A nejhorší prý bylo losování výherních losů. Při naší smůle jsme nikdy nic se sestrou nevyhrály a chodily jsme domů s pláčem. Pro tyto případy byla mamka každý rok náležitě připravena. Měla nakoupeny bloky, tužky, pastelky, omalovánky a losovalo se doma. Každý los vyhrával! Mamka si oddychla, když jsme postoupily na vyšší stupeň a zúčastňovaly se plesů pro starší děti. Ty byly bez rodičů.

maškarní plesyZ těchto plesů si pamatuji jen ten závěrečný, v osmé třídě. Bylo to v roce 1989 a v televizi dávali zrovna seriál Cirkus Humberto. Domluvili jsme se celá třída a šli jsme za společnost Humberto. Já jsem si svou roli užila, byla jsem klaun na kolečkových bruslích. Ovšem nejlepší úlohu měl náš spolužák Bohouš, který hrál principála Berwitze. Vyšňořil se do dobového kostýmu, nezapomněl ani na vestičku se závěsnými hodinkami a uplácel porotu nabízením doutníků. Dokonce se mu podařilo vypůjčit od dědy starý menší povoz, na jehož plachtu jsme úhledně barvami napsali HUMBERTO. Já jsem nahrála hudbu ze seriálu  na kazetu a  dali jsme ji dýdžejovi, aby nám ji pustil, až mávneme od dveří a vpluli jsme celá třída do sálu. Některá děvčata pak předvedla ještě svůj nacvičený gymnastický program a všechny ostatní třídy jsme hravě strčili do kapsy. Vyhráli jsme první cenu!

Už pár let chodím na maškarní plesy se svými dětmi. Se starším synem už jsem dotancovala. Ten už si teď také užívá zábavných odpoledních show pro vyšší stupeň, a tam je rodičům vstup zakázán. Ale dříve jsem ho doprovázela na každý školní ples. Nejhorší bylo vždycky vyhovět jeho požadavkům na masku. Já nejsem zrovna tvořivý tvor, musela jsem buď masku koupit nebo si její tvorbu co nejvíce zjednodušit. V nejhorším případě vypomohla moje sestra švadlenka. Když si prohlížím fotky z plesů, tak se směji, jak se každým rokem měnily jeho názory na to, za co by chtěl jít. Když jsme se přehoupli přes rytířské období ve školce, tak ve škole už byl pirátem, Spidermanem, šmoulou Smělounem či kostlivcem. Myslím, že nejvíc si ale užil poslední ples na nižším stupni, kdy vběhl do školní tělocvičny perfektně připravený jako populární Ruda z Ostravy.

O co víc si vymýšlel můj starší syn, o to hůř se mi vymýšlí maska pro mladšího chlapečka. Tady jsou plesy úplně jiné. Vašíček chodí do základní školy speciální a jejich maškarní plesy pořádá školní družina. Vašík do nedávna asi ani nechápal, že ho převlíkám do nějaké masky. Samozřejmě jsem si snažila výrobu masky také zjednodušit. Použila jsem šmoulí čepici po Honzíkovi, odpárala modrou bambulku a vyrobili jsme mu doma kostým Křemílka. Loni jsme z něj udělali hezkého čertíka a zrovna dnes tancoval s kamarádkami jako barcelonský fotbalista. Když jsem přišla na ples, děti zrovna soutěžily. Paní učitelky z družiny nezůstávají nikdy pozadu a vždycky mají také připravenou nějakou hezkou masku. A tak jsem mezi dětmi nejprve hledala ty vysoké postavy a hádala, kdo že se z učitelů  a asistentů  pod maskami schovává.

Hudba hlasitě hrála, až se okna školní tělocvičny třásla. Děti, i když postižené, si svůj den moc užívaly. Tančily, běhaly, soutěžily. Každé dítko pak dostalo z rukou hlavní družinářky za odměnu a hezkou masku lízátko a pitíčko. Všechny děti byly nadšené a spokojené. A já jsem znovu a znovu musela obdivovat práci zdejších učitelek, vychovatelek a asistentek, s jakou trpělivostí a láskou jsou schopny pro naše děti vymyslet program, zabavit je a všechny potěšit. Vážení pedagogové, patří Vám velké díky!


Palka - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Maškarní plesy:

Maškarní plesy
Maškarní plesy
Maškarní plesy
Maškarní plesy
Maškarní plesy
Maškarní plesy
Maškarní plesy
Maškarní plesy
Maškarní plesy
Maškarní plesy
Maškarní plesy
Maškarní plesy
Maškarní plesy
 



Komentáře
« Předchozí   1   2   3  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
pěkný článek i fotky...SmajlíkSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Hezký článek i fotečky..
Obrázek uživatelky
profil
Smajlík
Pavli, pěkně si to užívají kluci i ty.
Obrázek uživatelky
profil
Pavli, moc pěkně jsi to napsalaSmajlík


Fotky se Ti povedlySmajlík
Obrázek uživatelky
profil
za krásné komentáře.

Honza si Rudu střihnul hned 2x. Poprvé na oslavě mamčiných narozenin, kdy jsme jí dělali takový program a on byl " za Rudu" a pak to použil ještě na maškarák. Cigarety jsme vyráběli z papíru, ať nepohoršuje učitele ve školeSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles