Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 29.03. 2024
Dnes má svátek Taťána
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Nikdy nelitoval

22. 04. 2014 | Vaše příběhy
František se vracel z práce domů. Tentokrát se ještě stavil u kolegy. Ten ho teď vyprovázel na autobus cestou kolem rybníka. Bylo docela hezky, i sluníčko svítilo, ale podzim byl už znát, ráno byl i mrazík, inu konec října.

Muži šli poměrně rychle. František se těšil domů, od kolegy dostal domácí vajíčka, to bude mít žena radost, a kluci taky. Oba synové jsou na studiích, ti něco spořádají...
Najednou zaslechli muži křik. Na rybníku byla převrácená loďka a ve vodě se plácali dva kluci.
Muži neztráceli ani minutu, oba skočili do vody a už plavali k chlapcům. Kluci byli strachy bez sebe a zmítali se, takže dalo práci je tahat z vody. Ale dostali je na břeh. Kluci drkotali zubama a brečeli. Jeden z nich se rozhlédl a řekl: „A kde je Pepík?“
František se s hrůzou podíval na kolegu: „Proboha, oni byli v loďce tři.“ Znovu se vrhnul do ledové vody. V zádech ucítil takové malé škubnutí, ale nevěnoval tomu pozornost. Musí najít třetího chlapce, musí.

Pepík se naštěstí držel převrácené loďky, nebylo ho za ní vidět, ale už mu docházely síly, kdyby se František pro něj nevrátil, v kalné vodě rybníka by se utopil.
Františkovi se podařilo vytáhnout i Pepíka. Ledovou koupel odnesli všichni. Pepík musel do nemocnice se zápalem plic, Františkův kolega a oba chlapci to odnesli jen nachlazením.
František ochrnul. Jeho levá ruka a pravá noha zůstaly nehybné. S rukou se nedalo pohnout vůbec, na noze mohl s hůlkou stát, ale pohnout ne, vlastně ji tahal jakoby za sebou. Dnešní lékařská věda by mu jistě pomohla, tenkrát to však možné nebylo. Léčil se, ale bohužel neúspěšně.
nikdy nelitovalSvůj osud přijal statečně, nikdy nelitoval. 
Tento příběh není smyšlený, František byl můj dědeček. Jeho handicap ho nezlomil. Nikdy nebyl ani v invalidním důchodu. Byl stavební inženýr a pracoval u Vodních staveb.
Později se přestěhoval s rodinou do Prahy. V zaměstnání ho potřebovali, jedinou vymožeností, co měl ze zdravotních důvodů, byl šofér s autem, který každé ráno dědečka odvezl do práce a zase ho přivezl. Ani doma mu nebyla k dispozici žádná pečovatelka nebo sestra, vše zvládala manželka a synové.
František i přes své postižení prožil plodný a šťastný život. Jeho životním krédem bylo: Nelituji toho, co nemohu, raduji se z toho, co zvládnu.


Martinnatr - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Nikdy nelitoval:

Nikdy nelitoval
 



Komentáře
« Předchozí   1   2   3   4  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
Nádherný článok Smajlík.
Martinka, tvoj dedko bol obdivuhodný a veľmi silný a statočný človek.
Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Martinko, to byl obdivuhodný mužSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Moc pěkně napsanéSmajlík

Tvůj dědeček byl silný člověk, statečný mužSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Martino,krásně napsané...tvůj dědeček byl silný člověk...SmajlíkSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Klobouk dolů před dědečkem
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles