Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Obyčejná cesta autobusem

21. 10. 2017 | Vaše příběhy

Dnes jsem navštívila svou mamku v nedalekém městě. Popovídaly jsme si, poseděly u kávy se zákusky, které jsem přivezla, a byl čas se vrátit domů. Od doby, co linkové autobusy do města nevjíždějí a já musím jet od mamky tramvají do centra města a poté ještě další tramvají na centrální stanoviště autobusů na kraji města, nemám cestování ráda. Dnes navíc celý den pršelo.

Lidé se mačkali, jako by měl autobus pojmout jen vyvolené. Když autobus zastavil, několik se jich bezostyšně předběhlo a obsadilo nejlepší místa uvnitř autobusu. Místa bylo přitom dost, víc, než lidí. Mladý pár se bavil tak nahlas, že přehlušil všechny ostatní. Jak se ale bavil! Myslím, že jsem nezaregistrovala mimo spojek jediné slušné slovo. Byla jsem jimi otrávená, a to nejen já. Jedna z cestujících žen, byla to maminka dvou malých dětí, mladou ženu s mužem napomenula.

„Mám tu malé děti, můžete mluvit slušně?“

Vysloužila si jen výsměch. Ženy se nezastal žádný muž. Nicméně, mladý pár svůj hovor ztišil. A tak jsem se mohla začíst do knihy. Na jedné zastávce přistoupil mladík. Nebyl ničím zvláštní. Byl oblečen stejně, jako ostatní mladí lidé, a nebýt jeho chování, vůbec bych si ho nevšimla. Přistoupil a vyhledal místo. Když si přisedal k jedné z žen, protože samostatné sedadlo bylo již obsazeno, zeptal se:


„Mohu si přisednout?“

Žena přikývla, muž usedl a ihned poté měl telefonát. Vyřídil ho rychle a hlavně tiše. Nekřičel do telefonu a mluvil slušně. Jediné, co jsem zaslechla, bylo rozloučení, které bylo milé, věcné a slušné. Cestou spadla jedné z cestujících taška na zem. Ačkoli se ostatní pádem tašky docela bavili, mladík přeskočil a ženě, která od něj byla vzdálena na několik sedadel, deštník podal.

Bylo to příjemné zjištění, že někdo v autobuse se chová slušně. Na další zastávce nastupovala stará paní. Místo již nebylo a já se chystala, že jí místo uvolním, až přijde až ke mně. Nemusela jsem. Předběhl mě onen mladík, který zvedl deštník. Zaujalo mě jeho chování, protože ráda pozoruji lidi. Byl ve věku mého syna. Nepochybuji, že můj syn by také vstal a uvolnil místo staré paní. Pochybuji ale o tom, že by to udělal někdo jiný, kdo třeba se synem chodil na základní škole nebo na střední do stejné třídy. Doba je prostě taková. Lidé jsou lhostejní a sobečtí. A tak mě zaujal mladík, který se choval naprosto stejně, jako spousta nás v dobách, kdy jsme byli mladí, náctiletí.

Měla jsem náhle z cestování lepší pocit. Sprostý pár vystoupil, o zastávku dál vystoupil i slušný mladík. A konečně jsem byla doma i já. S pocitem, že i v dnešní době jsou ještě normální, slušní a ohleduplní lidé.

Pegonela - čtenářka
ChytráŽena.cz
článek byl publikován také v tisku


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
článek se mi líbí...bylo hezké číst, že se občas najde i slušný mladý člověkSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Málokdy jezdíme autobusem nebo jiným prostředkem MHD. Ale když už takhle s dětmi výletujeme, tak se snažím být ve střehu a když dojdou volná místa tak automaticky místo uvolníme pro někoho staršího. Jedna paní se dokonce nabídla že syna za to vezme na klín. Ale syn se bál. Sama to beru jako samozřejmost a snažím se jít mým dětem příkladem. Nemyslím si že by je to měli učit až ve škole.
Obrázek uživatelky
profil
a souhlasím se slzou. Já svého syna vychovávala sama a vím, že jsem ho vychovala dobře. Ale také jsem vždy chtěla znát pravdu. Mnozí rodiče, když dítě něco provede, jdou nabančit učiteli, že to není pravda. A jinak také se mi nelíbí (na)výchova ve školách, i když přiznávám, že dnes to je těžší. Děti už ze školky vědí, že je "demokracie" a ony můžou říct naplno, co si myslí. Škoda, že se to dá shrnout do slov, která by musela být vypípána. Zrovna včera asi čtyřletý "kuřák" seděl venku a řval na druhé: "Ty pí.." a další nezveřejnitelná slova. A kupodivu, jeho "máma", vypadalo to na patnáctileté děcko, bafala kousek od něj a ještě se tomu smála.
Obrázek uživatelky
profil
Hezký článek, ve kterém mě zaujala věta, že by to udělal
syn pisatelky, ale pochybuje o tom, že by to udělali spolužáci a to je to. Dnes jsou děti poučené o tom, že kdyby je rodiče doma omezovali, aby to nahlásili, ale že mají mít úctu ke starším lidem, to není v osnovách. Samozřejmě, že by to měly děti znát z domova, ale ty už to taky ve škole neučili, vždyť je to komunistický přežitek. Ale křičet, že chtějí přidat, to umí dobře. Proboha za co, dětem špatnou známku nedají, protože jsou zbabělí a zodpovědnost za to, že je nic, ani to slušné chováni nenaučí, nemají. Vždyť úroveň znalostí dětí i vysokoškoláků, je k pláči. Kde jsou časy, kdy nám ve světě školství záviděli
Obrázek uživatelky
profil
Pěkný článek Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles