Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Úterý 23.04. 2024
Dnes má svátek Vojtěch
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Obyčejný život

3. 01. 2010 | Vaše příběhy

V době, kdy má člověk starosti s výchovou dětí, honí se za výdělkem, aby uživil rodinu, si často říká, jak bude vše prima, až děti odejdou z domu: Ještě nebudu tak stará a začnu se konečně věnovat sama sobě, případně se potěším s vnoučaty, přečtu si knížky, na které nebyl nikdy čas, zajedu si na dovolenou, začnu chodit do divadel!

Iluzorní představa! Skutečnost však předčí všechna má čekávání. Zdraví přestává sloužit, z práce se vracím čím dále víc utahanější, mám pocit, že vůbec nic nestíhám a nějaké divadlo, no tak sotva jednou za rok, u knížky usínám a na dovolenou schází energie i čas.

To všechno by ještě nebylo nejhorší, mnohem větší strasti teprve přišly. Oba rodiče těžce onemocněli a teď teprve začalo to nejhorší - zvládat práci, dvě domácnosti, bezmocně přihlížet, jak rodiče, kteří bývali plní vitality, trpí a pomalu odcházejí. Do toho si mladí myslí, že babička stačí dělat chůvu, protože oni si přece potřebují odpočinout.

Nemohu své rodině křivdit. Když potřebuji nutnou pomoc, skutečně přijedou, pomohou, zařídí... Jenže to se děje pouze v nouzi největší, kdežto já musím fungovat každý den a dosti často i celodenně. To se pak skutečně cítím vyždímaná jako citron a chuť do života mizí.

Nikdy bych nedokázala nechat své rodiče na holičkách, celý život nám obětovali, udělali pro nás i nemožné, jenže dnes vůbec nechápou, že doba je úplně jiná, než když oni byli mladší. Dnešní střední generace se bojí, že přijde o práci. V zaměstnání nikoho nezajímá, že mám problémy, tam taky musím jet víc než na sto procent a ještě čekám, kdy vážený ředitel usoudí, že nezvládám už tolik, co před lety... Nějaké mé zkušenosti jsou mu ukradené, však nějaká mladá, pohledná a sebevědomá slečna bude mnohem výkonnější a hlavně reprezentativnější.

Je to rozjetý kolotoč, ze kterého nejde vystoupit, a upřímně řečeno čekám, kdy mi povolí nervy a já se ze všeho složím.

Často říkám mladým, že pokud budu ve stáří taková, kdy budu na obtíž, ať mě raději zastřelí. Je to hloupost - čím by to udělali? A ještě by skončili ve vězení... Nevím, jak z toho ven.

Všechno se musí přežít. Svoji rodinu miluji a nedokáži svým blízkým oplatit jejich lásku tím, že je strčím do ústavu, což kolem sebe dost často sleduji. Přeji svým rodičům dlouhý život, jen nemám sílu ani schopnosti jim ulevit v jejich zdravotních problémech a ani „naše vyspělé zdravotnictví“ to neumí. Nebo možná ano, ale setkávám se s nezájmem zdravotnického personálu o staré bezmocné lidi, jsou všem na obtíž. A bohužel současný vládnoucí trend tomu pouze přispívá - propagují se jen ti draví a schopní.

Jsem v bludném kruhu a tuším, že můj vlastní život je v troskách, jedinou mojí radostí jsou nádherné vnučky, za to jsem životu velmi vděčná. Pouze všechno moje soukromí jde vlastně do kytek, nemám vlastně vůbec čas si posedět třeba s kamarádkami, trochu si normálně promluvit. Když se třeba jednou rozhodnu, že si zajdu na chvíli s přítelem někam ven, o což se snaží, aby mi neruply nervy, mám pocit, že jsem malé děcko, které se musí zodpovídat, že si dovoluji na pár hodin odejít. Mám se svěřovat s kým jdu, proč tam jdu? Ve svém věku bych měla prý sedět doma, oblékat se jako stará babka, a ne vyhazovat peníze za kosmetiku, kadeřnici.

Netuším, jak dlouho takhle dokáži žít, ale určitě už nebudu mít radost ze života, ale budu trpět výčitkami, že jsem neudělala dost, nedokázala jsem splnit své povinnosti.

Pouze otrlí lidé dokáží hodit všechny trampoty za hlavu, je jim docela jedno, že neplní povinnosti vůči starší generaci, nebo mají dost finančních prostředků, zaplatí cizím lidem a  bezstarostně si užívají, chytají druhou mízu a nic si nepřipouštějí.

Všichni, kteří si představujete a plánujete krásný střední věk, věřte mi, že z velké části tomu tak určitě nebude, pokud máte nějaké morální zásady a svědomí.

Přála bych všem lidem splnění všech přestav, ale nemyslím si, že se to většině splní. Nakonec zjistíme, že život je opačný, než jsou naše skromná přání.

Obrňme se pevnými nervy a raději se naučme nic neplánovat!

 

Zdenka58 - čtenářka

ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
 
Čtěte také



Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
no řeknu vám,že neni pomoci tomu kdo si nechce nechat poradit, já jsem chtěla pomoci jedné mojí kamarádce a nakonec se to obrátilo proti mě . za dobrotu na žebrotu... lidi chtějí trpět nechtějí změnu njen se svěřit , což je taková škoda , a když se to podaří, že si dají říci pak si říkají proč jsem to těm dětem řekla dřív, proč jsem to neřešila --- co m\slíte ? mám pravdu ?
Obrázek uživatelky
profil
no řeknu vám,že neni pomoci tomu kdo si nechce nechat poradit, já jsem chtěla pomoci jedné mojí kamarádce a nakonec se to obrátilo proti mě . za dobrotu na žebrotu... lidi chtějí trpět nechtějí změnu njen se svěřit , což je taková škoda , a když se to podaří, že si dají říci pak si říkají proč jsem to těm dětem řekla dřív, proč jsem to neřešila --- co m\slíte ? mám pravdu ?
Obrázek uživatelky
profil
tu samou vec, jako Datura.. Zda se, ze mate tezky zivot, jeste ze existuje CHZ, bohuzel my ostatni ty vase vyplody tady cteme..
Obrázek uživatelky
profil
Existuje na světě aspoň jedna osoba,která vás nevydírá,nevyužívá,nešikanuje?????
Obrázek uživatelky
profil
dobře nechápu, proč se musíš někomu zpovídat, když jdeš někam s přítelem, nebo jak utrácíš své peníze. Dělat mladým chůvu snad taky nemusíš dělat denně a pokud ano, pak to jen a jen tvoje chyba. Bohužel, i v tomto případě platí - každý svého štěstí strůjcem!
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles