Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 25.04. 2024
Dnes má svátek Marek
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Odvážný člověk

7. 01. 2010 | Vaše příběhy

Je nádherný slunečný den, azurové nebe bez jediného mráčku. Sobota jako vymalovaná, v takový nádherný čas je hříchem trčet doma a nevyrazit do přírody nebo někam k vodě.

Dva nerozluční přátelé, Honza a Jarda, si naplánovali výlet na horských kolech. Trasa stanovena, přestávky na odpočinek a občerstvení předem určené, stačilo už jen vyrazit do terénu.

Cesta krásně ubíhala, sluníčko sice připalovalo, ale mladým mužům to vůbec nevadilo, protože většinou jeli lesem a tam je blahodárný stín. Báječně si užívali čerstvého vzduchu, vůně lesa, naslouchali zvukům, které může člověk slyšet pouze v přírodě, kde neruší civilizace. Kochali se zelení, která dělá očím tak dobře…

Den již notně pokročil, když si udělali poslední zastávku na zřícenině hradu Lukova. Trochu si ruiny mnohokrát viděné, ale přesto vždy něčím novým překvapující, prolézli, naposled si dopřáli odpočinek, spořádali poslední zásoby. Ještě se vydali zkontrolovat Katovu studánku, zda je v ní podle pověsti skutečně rudá voda. Nebyla! Pravděpodobně pověst o neprávem potrestaném chasníkovi, který byl obviněn z pytlačení na panském, byla skutečně pouze lidovou vyprávěnkou, jež přežila staletí. Kat prý po useknutí jeho pravé ruky chtěl umýt meč ve studánce, ta se ale zbarvila krví a již se nikdy nevyčistila.

Od Katovy studánky to vzali ještě přes Králky, odkud je nádherný výhled ze skály, v níž jsou vytesána sedátka, na vesnici Lukov.

Chvíli poseděli na skále a kochali se vyhlídkou do kraje. Již se chystali sejít dolů a nasednout na kola, že to vezmou přes Prádla (lesní samota), kde je velmi dobrá voda. Tam se vždy pocestní občerství. Dobrovolníci, kteří hrad opravují, odtud vozí vodu pro svoji potřebu.

V tom oba muži zpozorněli. Zaslechli dusot koně a zoufalý křik.

Jeden místní frajer, ve značně podroušeném stavu, se pustil rovnou z hospody - místo domů vyspat se z kocoviny, na projížďku ke Svatému Jánu a pokračoval ke Králkám. Jeho kůň na skále uklouzl a splašil se, hrdina se v sedle neudržel a spadl ze skály. Neovladatelné zvíře bez pána se řítilo slepě dále.

Jarda vyskočil a spěchá k nehybnému ochmelkovi. Zjistil, že dýchá, jazyk zapadlý nemá, ale bál se s ním pohnout,  aby mu neublížil, pokud by měl něco s páteří. Mobil u sebe neměl, skočil proto na kolo a řítil se k nejbližším chatám, odkud přivolá záchranku.

Honza se bez rozmýšlení vrhá před koně, jinak by zvíře určitě spadlo ze skály. Ten nezodpovědný člověk ho jistě potřebuje ke svému živobytí, pracoval s ním v lese a vozil lidem, kteří neměli traktor, náklady krmiva, slámy, chlévské mrvy i prováděl polní práce.

Honzovi se podařilo vyskočit na koně, uchopit opratě a mírnými slovy ho uklidnit, až se kůň zastavil.

Přijela záchranka, tomu hlupákovi se kromě menšího otřesu mozku a pořádných modřin nic nestalo, takže to byl vlastně zbytečný výjezd. Možná byli třeba u mnohem závažnějšího případu.

Pochopitelně přijela i policie (další ztráta času i financí). Ten dobrák dostal vynadáno, ale nemyslím si, že z toho měl nějaký postih.

Ovšem Honzovi policajti vyčetli za riskování svého zdraví a možná i mladého života, později říkal, že vůbec nepřemýšlel o důsledcích, prostě jednal.

Všechno dobře dopadlo, nikomu se vlastně nic nestalo, a ten „blázen“ večer zapíjel v hospodě návrat do života, prostě nepoučitelný. Klukům ani nepoděkoval, ještě jim vynadal, že by všechno zvládl sám.

Mladíci se po prožitém šoku vrátili ve zdraví domů a konstatovali, že takový adrenalin by si rádi odpustili.

Doma nikomu nic neřekli, jenže znáte vesnici. Honzova matka dostala málem hysterický záchvat a milý Honza je přímo nepříčetný, protože mu nikdo jinak neřekne než „hrdino“. Pracuje jako záchranář, věnuje se horolezectví a za každého počasí jezdí do práce na kole, aby si vyčistil hlavu od svých pracovních zážitků. Je velmi obětavý, každému, pokud to lze, rád a nezištně pomůže.

Jenže nálepky „hrdina“ se nezbavil. Chce opustit rodnou ves a odejít na druhý konec republiky, protože je velmi skromný a všechna chvála mu velmi vadí, rozčiluje ho.

I takhle může skončit docela nevinný výlet!


Zdenka58 - čtenářka

ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
 
Čtěte také



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !