Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Středa 24.04. 2024
Dnes má svátek Jiří
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Podobnost čistě náhodná

20. 01. 2013 | Vaše příběhy

Jedno odpoledne listuji v televizním programu a vybírám si z řad nabídky, který program mi bude vyhovovat a zajímat. Oko mi spočinulo na jednu televizní stanici, kde byl uváděn dokument o Pavlu Novákovi, mém oblíbeném zpěvákovi už od dětských let. Těšila jsem na večer, až si v klidu usednu do křesla, uvařím si dobrou kávičku a spolu s Pavlem Novákem budu vzpomínat na jeho krásné písničky, které jsem tak milovala, včetně jeho.

Vždy byl můj bratr podobný tomuto zpěvákovi a holkám ve třídě jsem se jím chlubila. Všechna děvčata  souhlasně  kývala hlavami, že mám pravdu a že mi ho závidí. Byla jsem pyšná na svého bratra, který byl o pět let starší než já. Vždy jsem se k němu hlásila na tanečních zábavách, kde hrál v kapele na bicí a zpíval.

Sleduji dokument o Pavlovi Novákovi  a slzy mi stékají  po tváří. Žaludek se mi sevřel a rozvíjely se vzpomínky na mé dětství, na mého bratra. Úsměv na tváři mi vyvolala vzpomínka, kdy například mě učil kouřit cigarety. Seděli jsme na půdě v seně a velice zkušeně jsem vyfukovala odporný kouř z úst. Bratr mě stále opravoval a předváděl,  jak mám pořádně vdechnout do sebe „šluka“.  Božínku, kdyby tenkrát nějakým nedopatřením chytlo seno, nevím, co by se stalo. Jindy mě zase nutil, jak dlouho vydržím pod vodou. Napustil umyvadlo plné vody a hlavu mi držel pod vodou, až jsem polykala andělíčky.  Nadělali  jsme  spoustu hloupostí, a jak jsme dorůstali, naše cesty se rozdělily. Bratr se oženil a já se vdala a odstěhovala jsem se z Moravy do Čech. Moc jsme v kontaktu nebyli, jen návštěvy, když jsem přijela za rodiči.

Podobnost čistě náhodnáPo sametové revoluci se bratr odstěhoval se ženou do USA. Občas mi zavolal a „poklábosili“ jsme o tom, co je nového. Když jsem onemocněla rakovinou, bratr mi často volal, utěšoval mě a mluvil se mnou, jako kdybych dostala chřipku. Byl velice optimistický a svým přístupem mi dodával odvahy a sílu s nemocí se „prát“. Vždy byl optimistický a svět kolem sebe podle toho i viděl.

Je květen, rok 2007 a dostala jsem radostnou zprávu, že se vrací z Ameriky. Moc  mě to potěšilo  a když jsem se s ním sešla, objala jsem ho a pošeptala do ucha, že jsem ráda, že jsem se ho dožila. Jen se usmál… Za pár měsíců na to bratr zkolaboval.  Rychlá záchranná služba ho odvezla do nemocnice a po vyšetření zněla diagnóza… rakovina plic. Svou nemoc statečně nesl. Stále jen opakoval: „Co já, já jsem si na světě užil, ale ty děti, které tam vidím, tak to je hrůza.“  Svou léčbu chemoterapií nesl velice těžce. Stále nás ubezpečoval, že se jeho stav lepší, že nádor je menší.

V září 2007 bratr umřel. Po jeho smrti jsme se dozvěděli od lékaře pravdu, že jeho nádor byl rozsáhlý, měřil 15 cm. Bratr nám lhal, hlavně své ženě, aby neměla starosti. Zhroutil se nám svět. Tolik vzpomínek, událostí zůstalo mezi námi a nestačili jsme si to už říct. Na všechno už je pozdě. Následně za devět měsíců odešla na věčnost moje máma a já najednou jsem zůstala s invalidním tátou „sama“. Přesto, že má člověk svou vlastní rodinu, syny, manžela…, ale tak nějak když odchází ti nejbližší, kteří vás provázeli předešlý život, tak si připadáte sami. Co dál? Bydlela jsem dvě stě kilometrů od táty. Ten byl bez nohou na invalidním vozíku, ale velice soběstačný. Ale jednoho dne, pár týdnů po mámině smrti, dostal  infarkt a mozkovou mrtvici. Jezdila jsem na Moravu do nemocnice za tátou a podařilo se mi zajistit pro něj ubytování v domově důchodců. Ano, stydím se za to, že jsem ho tam dala. Ale můj zdravotní stav nedovoloval, abych  se o tátu starala. Navíc, náš vztah nebyl nijak růžový.  Ale když si táta po dlouhé době uvědomil, že jsme už jen my dva, začal se ke mně chovat přátelsky. Až přišel ten osudný den, říkám osudný, protože jsem na něj čekala 55 let. „Tati, proč jsi mi nikdy neřekl, že mě máš rád.“ „Ani mě to nenapadlo,“ odpověděl mi. Sklonila jsem hlavu a v ten okamžik mě táta pohladil po vlasech a řekl: “ Liduško, jsi moje děvčica a já tě mám rád“. Tuhle větu si zapamatuji, na tuhle větu jsem tak dlouho čekala. Konečně jsme si našli k sobě cestu, která byla hodně dlouhá.

Vypínám televizi, utírám své vlhké oči. Zapálím svíčku pro svého bratra a pro mámu.  Pustila jsem si CD Pavla Nováka a stále dokola přehrávám písničku „Podivný spáč“. Pomalu dopíjím kafe a vzkazuji svým milovaným tam nahoru, že na ně stále myslím. I na tebe, Pavle Nováku.


Lydie950 - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Podobnost čistě náhodná:

Podobnost čistě náhodná
 



Komentáře
« Předchozí   1   2   3  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
musela jsi v životě prožít těžké chvíle. Snad už máš to horší vybrané. Přeju ti hodně zdravíčka a štěstí.
Obrázek uživatelky
profil
lidské osudy jsou tak nevyzytatelné, jsi silná žena Smajlík, musela jsi toho opravdu hodně vydržet.Smajlík
Pavla Nováka jsem moc měla též ráda Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Všem vám děkuji za krásná vyjádření k mému článku. Co se týká Pavla Nováka, já jako holka jsem byla do něj zamilovaná, jako snad každá puberťačka. Měla jsem jeho fotky nalepené v sešitu a texty písniček a dodnes si je pamatuji a že mám CD, tak můžu občas s ním i zpívat. A můj bratr? Třeba se vám to nezdá, ale byl na něj podobný a dost. Nakonec měli vlastně i stejnou diagnozu a možná tam nahoře založili andělskou kapelu. Děkuji Vám.
Obrázek uživatelky
profil
Také jsem měla ráda Pavla Nováka. Jednou k nám do obce měl přijet se svojí skupinou. Sál nabitý k prasknutí, kapela připravená a Pavel Novák nikde.
Muzikanti nevěděli kde je. Přišel asi o půl hodiny později. Představte si, z Moravy jel vlakem do Prahy, kde na něj měla čekat kapela s autem. Vlak měl zpoždění a oni na něho NEČEKALI! Chudák pak přijel
opět vlakem. Bylo nám ho všem v sále líto. Hudebníci nebyli féroví. Pavel se na ně nijak nezlobil, omluvil se nám a zpíval nádherně celý večer.
Obrázek uživatelky
profil
Veľmi smutný príbeh, ale život, bohužiaľ píše aj také.
Pavla Nováka som ako speváka mala rada aj ja.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles