Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Poslední kompotová miska

29. 02. 2020 | Vaše příběhy
Popadla mne náhle - nebývá to často - uklízecí mánie. Začal jsem, nevím proč, přerovnávat dlouho opomíjené regály kuchyňské linky, snad s cílem, vyřadit nepotřebné a bác ho - objevil jsem - skoro by se dalo říci - artefakt, vzhledem k věku a době získání již starožitnou památku.

Pokusím se vysvětlit. Jde o skleněnou misku s vytlačenými révovými listy a hrozny, poslední ze šesti, patřila k nim velká mísa, jim podobná. Komplet byl jedním ze tří svatebních darů, obdržených před téměř pětašedesáti lety. Dalším byla souprava ručníků a osušek - kde že je jim konec - a obraz jesenické krajiny tehdy i dnes neznámého autora - obraz je u některého z mých tří dětí.

Co mi ještě zbylo z té doby? Kupodivu - manželka... Proč kupodivu? 

naše svatbaBrali jsme se:

 a) po tříměsíční známosti /ač jsme nemuseli/ 
 b) před našimi dvacetinami 
 c) tři měsíce před mým nástupem na vojnu.

Proroci, kteří mne v té době znali, nám dávali tak dva tři roky, ne-li méně, ke společné cestě  životem, no spletli se o ten rozdíl, do zmíněné pětašedesátky.
Jak jsem kdesi vyčetl, čeká nás letos v červnu - ať to nezakřiknu - svatba, o které se praví, že je kamenná... V symbolice to vychází levně, dary ke svatbám stříbrné, zlaté, smaragdové a diamantové,  věnované mé životní souputnici, mohu lehce nějakým tím „šutrem“ doplnit.

Nevíte náhodou čím, milé přítelkyně?
Občas  přemýšlím - nestává se mi to často - čím to, že to se mnou má žena tak dlouho vydržela - asi to byla její svatá trpělivost - nebo úvaha, že ví, co má a neví, co by dostala jako náhradu.
A pak odpovědnost nejen za mne, ale za celý zbytek rodiny, což je to, co se nám asi nejvíc a nejlíp povedlo.
Když to vezmu tak kolem a kolem - nebyl to špatný život. Ne vždy bohatý na hmotné statky, často ovlivněný cizími vlivy nebo vlastním chybným rozhodnutím. Jedenašedesát let jsme vydrželi bydlet v jednom bytě, kdysi nám byl s třemi dětmi dosti malý, dnes nám, jako zbývající dvojku je volný ažaž.Tedy v době, když nás náhodou nenavštíví vnoučata s pravnoučaty, to je tu opět živo. V době klidu nám, výše uvedené, připomíná fotogalerie, pravidelně doplňovaná o postupné přírůstky a aktualizaci s jejich přibývajícím věkem.
 Hlavně babička-prababička je má ráda na očích, já,  jako děd praděd využívám PC techniku.
Holt, utíká to, utíká.

„Tatíku, jestlipak víš, že tvoje nejmladší dítko bude mít letos šedesát roků?“ oslovil mne - velmi hlasitě - při nedávné návštěvě náš „benjamínek“. Hlasitě proto, že jsem dokonale „hluch“. „Vím, synku,“ měl bych odpovědět, stejně jako vím, že starší brácha a trochu starší sestra se chystají do důchodu, jejich děti jsou ve středním věku a jejich vnoučata zdárně rostou k radosti nás všech.
 Tady si můžeme snad můžeme říci, že jsme nějaké moc velké chyby ve výchově neudělali. A vůbec - vychovávali jsme je???
Naučili jsme je něčemu? Nevím, nepočítám-li předávání zájmu o knihy a čtení, o dění v přírodě -znalosti houbařské - ty jsem přebíral i já od svého otce a umění karetní - děti /včetně dcery/ zvládly mariáš, žolíky a kanastu již ve věku předškolním. Rozhodně to pomáhá při počítání - jako základ matematiky.
 Větší podíl na výchově pro život  měla má žena, včetně výchovy mne, díky za to. Snažím se něco splatit dnes, kdy má přes bystrost ducha omezený pohyb. Snad se to daří. Jak prohlásila onehdy brzo osmiletá, nejstarší pravnučka: Babička se má, děda jí všechno udělá...“, pokud mohu, udělám, je co vracet, milé dítě.
 Mnoho let zpět jsme, několik let již důchodci, tipovali, zda dožijeme přelomového roku 2000, jak se ukazuje, byl to malý cíl, díky Nejvyššímu a Matce Přírodě, jsme tu o nějaký ten pátek navíc a o radost z rozvíjejícího se, početně i věkově, rodu, po meči i po přeslici.
Je si jen přát, aby vnější, zlé vlivy, tento rozvoj nepřekazily.
To přeji i Vám, milí přátelé, drahé přítelkyně.
      
                                         

Jarda - čtenář
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
 



Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
Pisatel je obdařen svěžím duchem a všestrannými znalostmi , což jistě podle jeho příspěvků cítíte . Chtěla jsem přidat i další chvalozpěv , ale stařičký PC mně kus textu smazal.Jarda má svérázný vypěstovaný styl a přispíval i do různých časopisů.Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Pokud by se udělovaly medaile jako na OH , máš několik zlatých za disciplíny : láska k rodině , slušnost / na rozdíl od mých nejbližších nepoužíváš vulgární či hrubší výrazivo , to znáš jen z literatury / .
Doma vytváříš poklidnou atmosféru , neděláš dusno a jsi
nesobecký, dokážeš se starat o manželku tak , že pracovnice LDN by mohly k Tobě na školení . Umíš vést domácnost , vařit atd.Nevyhýbal ses ani těžké fyzické práci, která Tě mnoho let živila . Je jasné , že se děti nevychovaly samy , měly zázemí , které se často nevidí, proto se Ti s manželkou tak potomstvo povedlo . Tak Ti přeji hodně sil , lásky a trpělivosti máš na rozdávání . A pěkně si kamennou svatbu s manželkou oslavte. Přeji vše dobré . V .
Obrázek uživatelky
profil
Jardo,těšíme se na vaše článečky
Obrázek uživatelky
profil
Krásné čtení.Gratuluji k vašemu výročí a přeji ještě spoustu společných let,ve zdraví prožitých.Smajlík
Máme s manželem co dohánět.V těchto dnech slavíme společných 48 let.Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Krásně napsané, jak jinak, Vaše příběhy jsou vždy pěkně napsané. Přeji ještě hodně společných let ve zdraví.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles