Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 29.03. 2024
Dnes má svátek Taťána
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Ruské kuželky

13. 09. 2013 | Vaše příběhy
Nejsem velký sportovní talent. Sport většinou nevyhledávám a on nevyhledává moji osobu. Ve škole jsem celkem zvládala základy gymnastiky, míčové hry byly pro mě neštěstím a atletika katastrofou. Jeden sport jsem ale milovala - ruské kuželky, které ale bohužel nebyly ve školních osnovách. Nevím proč se jim říkalo zrovna ruské, jestli opravdu z Ruska přišly.  V dnešní době bowlingu a kuželkářských klubů možná někdo ani netuší, o čem je řeč. Objasním tedy, co jsou ruské kuželky.

V zemi je zabetonovaná kovová konstrukce, která vypadá jako šibenice, na konci visí silný řetěz a na něm je připevněna těžká koule. Pod šibenici se postaví do čtverce devět velkých dřevěných kuželek. Hraje se tak, že se koulí na řetězu hodí doprava do prostoru, koule opíše oblouk a při zpětném pohybu sráží kuželky. Některý z hráčů stojí poblíž, aby zachytil kouli po sražení kuželek a podává ji hráči k dalšímu hodu. Každý hraje třikrát a body se sčítají. Každá kuželka je za jeden bod a prostřední král za body dva. Podaří-li se hráči při prvním hodu vyrazit z pole pouze krále, má hod hodnotu 11 bodů a král je do pole navrácen k druhému hodu. Aby měla koule pořádnou razanci zpětně srazit kuželky, musí se vynaložit síla na hod koulí.

ruské kuželkyRuské kuželky byly většinou postaveny na nějakém plácku před rekreačními chatami a penziony, aby sloužily k zábavě rekreantů. 
Byly i u rekreačního zařízení v Jeseníkách, kde jsme byli na prázdninách.

Jednou jsme zase utvořili partu hráčů a uspořádali turnaj. Hrálo nás asi deset, ale okolo stáli i fandové a přihlížející. Zrovna poslal kouli do prostoru jeden z hráčů, chlap jako hora. Dal do hodu opravdu sílu. A tu najednou se přihlížející mamince vytrhlo asi dvouleté dítě a vrhlo se po kouli, snad si myslelo, že jde o míč, který mu hodili. Několik lidí vykřiklo, ti nejblíže stojící se vrhli po maličkém, muž chytající u šibenice se snažil zabránit střetu dítěte s koulí. Podařilo se mu sice zachytit řetěz, ale přesto koule dítě zasáhla. Naštěstí ne přímo do hlavičky, ale přes ramínko, i tak byl maličký sražen k zemi.

Celou nehodu viděl správce chaty, duchapřítomně skočil do auta, naložil maminku s děťátkem a už ujížděli do nejbližší nemocnice.
Bylo po turnaji, nemohli jsme se z toho vzpamatovat, nikdo nebyl vinen, ale všichni si uvědomili, co se mohlo stát, kdyby koule zasáhla dítě do hlavičky v plné razanci. Byli jsme jako na trní a čekali jsme na návrat správce z nemocnice. 
Přijel asi za dvě hodiny i s maminkou a maličkým. Ten měl za sebou důkladnou prohlídku s rentgenem. Měl štěstí, všechno bylo v pořádku, zůstalo mu jen pár modřin. Všichni jsme si mohli oddechnout. Další dny jsme sice zase hráli, ale dávali jsme bedlivý pozor, aby v dosahu nebylo žádné malé dítě.

Myslela jsem, že už ruské kuželky z plácků zmizely, je tolik jiných možností zábavy, ale nedávno jedny bratr objevil před nějakým penzionem. Jde už ale o odlehčenou verzi, šibenice je dřevěná, místo řetězu je provaz a i koule je mnohem lehčí. I samotné kuželky jsou lehoučké, takže si s nimi může hrát i malé dítě. Hlavně, že už nikoho nezraní. 

Martinnatr - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Ruské kuželky:

Ruské kuželky
Ruské kuželky
Ruské kuželky
Ruské kuželky
Ruské kuželky
Ruské kuželky
Ruské kuželky
Ruské kuželky
 



Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
Pekný článok so šťastným koncom.
Človek si niekedy naozaj neuvedomuje, že aj naoko neškodná zábava môže byť nebezpečná.

Ruskú kužeľky som aj ja rada hrávala, voľakedy boli v každom rekreačnom zariadení a vždy bol o túto hru záujem.
Škoda, že sa skoro vytratili. Bowling je tiež fajn, ale ja som radšej vonku na vzduchu, tak mi tie kužeľky vyhovovali viac.
Obrázek uživatelky
profil
Ruské kuželky znám, ale nevzpomínám,kdy jsem je hrála...snad na pionýrském táboře...to už bude půlSmajlíkstoletí
PS: hezké fotečky malé,snaživé princezničkySmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Veru, pamätám - ruské kúželky....Smajlík
Pekné spomínanie, hlavne že všetko dobre dopadlo
Obrázek uživatelky
profil
Ruské kuželky sice neznám, ale podle popisu i fotek by mě určitě bavilySmajlík Hezké čtení, jako vždySmajlík
Obrázek uživatelky
profil

Pěkný vzpomínkový příběh.Smajlík

Taky si na kuželky pamatuji,jak jsme hrávali na táborech a rekreacích.
Dobře,že se malému nic vážného nestalo.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles

Pomlázka