Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 29.03. 2024
Dnes má svátek Taťána
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Studánka

30. 03. 2011 | Vaše příběhy
V jedné malebné vesničce stál domek o sedmi místnostech, k tomu náležel dvorek s 1,5 m hlubokou studnou, kadibudkou, králíkárnou, kozím chlívkem a dvěma kůlnami. Ze dvorku se šlo po čtyřech schůdcích na velkou zahradu. V té době, o které budu psát, bydlelo v každém vesnickém domku několik rodin.

V našem domku bydleli manželé Novákovi, jejich dcera s manželem a dvěma malými dětmi : šestiletým Toníčkem a pětiletou Zdeničkou, dále zde byli v nájmu Smrčkovi se třemi dětmi a Augustinovi s jedním dítětem. Augustinovi měli pronajaté dvě místnosti. Jedna místnost byl byt a ve druhé místnosti provozoval pan Augustin holičství. V domě bylo neustále veselo. O letních večerech  se obyvatelé domku scházeli venku, povídali si a zpívali. Kadibudka byla společná pro všechny, voda ze studny se nabírala  džberem, v kůlně si mohli všichni brát dřevo na topení.  Na dvorku i na zahradě skotačilo plno dětí.
           Jednou šla Zdeniččina maminka  do studny pro vodu a viděla, že poklop není na svém místě. Navíc ve vodě plavaly dva špalíky dřeva. Maminka se rozčílila, kdo nechal odklopenou studnu a navíc do ní ještě vhodil dřeva. Shýbla se, aby dřeva odstranila a zůstala ohromena. Nebyla to dřeva, ale botičky pětileté Zdeničky. Rychle je vytáhla, ale s botičkami vytáhla i Zdeničku. Spustila křik, aby někdo zavolal doktora a ona sama holčičku položila na zem a snažila se z ní dostat vodu.  Po nějaké chvíli se Zdenička rozkašlala, což bylo dobré znamení. Zanesli ji domů a to už se dostavil lékař a spolu s ním přišel četník. Úkolem četníka bylo nahlásit tuto nehodu jako zanedbání péče o dítě. Jelikož rodiče i prarodiče malé Zdeničky byli bezúhonní lidé, četník událost neohlásil. Lékař Zdeničku prohlédl a řekl, že on nemůže nic dělat, jen čekat, jak se malé tělíčko s tímto nepříznivým  stavem vypořádá. Zkrátím vyprávění. Přišly teploty, blouznění, později se přidal zápal plic. Čtrnáct dní Zdenička zápasila s nepřízní osudu, ale díky trpělivé a celodenní péči  své maminky a babičky nakonec boj o život vyhrála. Z tohoto neštěstí jí zůstal šelest na srdíčku, který během dospívání zcela vymizel. Samozřejmě, že se k otevřené studni nikdo nepřiznal. Velké štěstí bylo, že studna nebyla plná. Bylo v ní jen asi metr vody.
           Zdenička byla moje maminka. Měla jsem veliké štěstí, že přežila tuto hroznou událost a já měla tak báječnou maminku, na kterou do smrti nezapomenu.                   

Macizaj - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 
Čtěte také



Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
díky! SmajlíkSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Strašně jsem se bála, že to špatně dopadne! Až mě mrazilo. To bylo opravdu velké štěstí, moc hezky napsáno.
Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Jak se říká - stáli u ní všichni svatí,opravdu vyhraný zápas se smrtí.
Obrázek uživatelky
profil
jste zlatíčka, díky za komentíky!SmajlíkSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
taky mě mrazilo
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles

Kraslice