Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 25.04. 2024
Dnes má svátek Marek
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Tělocvikář

11. 05. 2013 | Vaše příběhy
S příchodem nového matikáře na naší školu, přišel v jeho osobě i nový tělocvikář. Do té doby jsme měly všechny (byly jsme pouze dívčí škola) tělocvik celkem rády. Paní profesorka po nás nechtěla žádné výkony vrcholových sportovců, ale její hodiny přesto byly zajímavé. Něco z gymnastiky, nějaká cvičení na nářadí a hlavně prima míčové hry. Naše škola v centu historické Prahy neměla venkovní hřiště, takže jsme zůstávaly hlavně v tělocvičně. Vůbec nám to nevadilo. Atletika nás stejně moc nebrala a ztrapňovat se během v pražských ulicích? Nikdy! Nikdy neříkej nikdy!!!

Nový tělocvikář si vyslechl, co jsme v hodinách dělaly, nechal nás na čas vyšplhat na tyč, párkrát přeskočit kozu, nad naším gymnastickým uměním se kysele ušklíbl a o míčových hrách prohlásil, že jsou v osnovách základní školy. Královnou sportu je atletika. Naše fyzička je prý příšerná a je nutné zahájit intenzivní tréning. Bohužel na většinu atletických disciplin však není vhodné prostředí a podmínky, ale to nejdůležitější v atletice, to jest běh, ten bude naší prioritou. Kamarádka ho taktně upozornila, že škola žádné hřiště nevlastní a v okolí se nenachází ani vhodný park. Tělocvikář nás uklidnil, že to nevadí, velký prostor na běhání a jiné sportovní aktivity je přece na Letné. Argumentovaly jsme logicky, že Letná je přece na druhém břehu Vltavy a než tam dojedeme tramvají, je to skoro tři čtvrtě hodiny. 
"Kam bysme jezdili, doběhneme tam, za dvě vyučovací hodiny to hravě stihneme," usmíval se tyran.
tělocvikář"No prima," nadávala kamarádka nahlas. "Když už budeme na Letný, tak si můžeme na Spartě zahrát třeba fotbal, že jo." Tělocvikář nepochopil ironii a odpověděl: "Ano, když budu s vámi spokojen, nechám vás za odměnu zahrát si třeba fotbal, vezmu míč."
Šla jsem do mdlob a nebyla jsem sama, jeho představa naší dvouhodinovky teda byla, že proběhneme někudy k Vltavě, přeběhneme most, vyběhneme schody na Letnou, tam si zahrajeme fotbal a stejnou trasou se vrátíme zpět ke škole. Jak jsem teď litovala, že není k dispozici nějaké hřiště. Házení kladivem, koulí nebo oštěpem by mi určitě šlo, zvlášť, byl-li by na blízku pan profesor, určitě bych se trefila.
Tělocvikář se rozhodl svou teorii tréningu uvést do praxe. Sám v tuzexovém sportovním oblečku a drahých adidaskách vyběhl první a nám zavelel povelem Za mnou!!! On teda vypadal jako profesionální sportovec. Zato na nás byl pohled. V době, kterou popisuji, byl problém  koupit pěkné sportovní oblečení, takže jsme měly, co se zrovna namanulo. Vytahané tepláky, obyčejná trička, okopané tenisky. A takto vymustrované jsme probíhaly Pařížskou ulicí. Už tenkrát to byla nejkrásnější a nejdražší ulice v Praze. Samý drahý butik, sklo Moser, kosmetika Dior, zahraniční klientela drahých hotelů, turisté z celého světa. A mezi nimi kličkovalo 25 holek s panem profesorem, který byl někde daleko vepředu a sklízel svým běžeckým stylem obdivné pohledy turistek. Zato nás si fotili Japonci a byly jsme určitě zlatým hřebem jejich zážitků z dovolené v Praze. Funěly jsme jako lokomotivy. Před hotelem Intercontinental zrovna vystupovali z autokaru nějací mladí Finové a v domnění, že mají to štěstí a právě vidí tréning mladých nadějných sportovkyň, pravděpodobně jádro olympijského týmu, začali nám tleskat. 
Sebraly jsme poslední zbytky sil, vypnuly prsa a snažily se o trochu pohledný běžecký styl. Dokonce jsme se usmívaly a zamávaly jim. Ale už dál, na kraji mostu přes Vltavu, kam jejich oko nedohlédlo, jsme se zhroutily. Doplazily jsme se k zábradlí, všelijak na něho nalehly, či přes něj visely. Tělocvikář stál na druhém konci mostu a povzbuzoval nás, vlastně na nás řval a popoháněl k rychlejšímu postupu. Podpíraly jsme se navzájem a uvažovaly, jak velký by to byl malér hodit ho přes most do Vltavy. Nepochybovaly jsme, že i jeho plavecký styl je bezchybný. Ten den z nás nikdo na Letnou nedoběhl, možná jen pan profesor, ale fotbal si tam nezahrál.

Doma jsem přehrabala všechny možné doklady a lékařské zprávy a potvrzení. A našla. Jako děcku mi zjistili šelest na srdci, nikdy mi to sice nevadilo, ale měla jsem to černé na bílém a teď se to hodilo. Hned další den jsem s tím pádila k školnímu lékaři, ten pokýval hlavou a přeřadil mě na tělocvik ZP (tzv. pro chcípáky). A nebyla jsem sama, najednou se v naší třídě vyrojilo spousta dívek s různými zdravotními problémy.
Tělocvikáři zůstalo pár holek na sport nadaných, takže spokojeni byli nakonec všichni. Sportu zdar!

Martinnatr - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Tělocvikář:

Tělocvikář
 
Čtěte také



Komentáře
« Předchozí   1   2   3  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
Pěknej příběhSmajlíkSmajlíkSmajlík Toho tělocvikáře bych poslala někamSmajlík Ale chtěla bych vidět, jak běžíte tou Pařížskou kolem Diora v těch komunistických hadrechSmajlík To byla doba tenkrátSmajlík Dávám 10.
Obrázek uživatelky
profil
Sportu zdar!!!!!Smajlík
Je pravda,že dnešní holky by modré trenýrky nenosily,ale já měla vždy silnější stehna a zadek,tak jsem od kluků slýchávala,že jsem kočka...tak na modré trenky a tělocvik vzpomínám rádaSmajlíkSmajlíkSmajlíkSmajlíkjejda,to je letSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Daši, sdílám s tebou stejný názor :-D Ale tenkrát nám snad to ani nevadilo, protože jsme vypadaly všechny stejně. Smajlík ale tělocvik, to bylo moje, atletika převážně, běh....pak jsem se přihlásila i do Sokola na gymnastiku....
Obrázek uživatelky
profil
Marti...zase moc pěkně napsáno.Já měla,jako mladá,tělocvik ráda.Byla bych asi mezi těma,co doběhly až za učitelemSmajlík a ještě s ním hrály ten fotbalSmajlík
S tím sportovním úborem jsem na tom byla podobně,jako dada274...taky modré trenýrky a bílé tričko...hrůza.Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Veľmi pekný článok a spomienka na školu.
Ja som telocvik milovala, kľudne by som mohla behať, skákať, ..., aj celé vyučovanie a vôbec by mi nevadilo, že bežím cez celé mesto. Jediné, čo mi nešlo boli hody.
Kriketovú loptičku by som si kľudne hodila za chrbát namiesto dopredu
Smajlík.
Ale na športový úbor som tiež nikdy nebola hrdá. My - dievčatá sme museli mať biele tričká (to by ešte šlo) a príšerné modré "trenírky" do gumičiek nielen okolo pása ale aj okolo stehien. Vyzeralo to, ake keby sme cvičili v tmavomodrých hrubých nohavičkách - FUJ. Chlapci zas museli mať biele tielka a červené trenírky.
Dnešné deti by takú "hrôzu" na seba ani nedali.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles